ΜΗΤΕ - 0206E60000460500

Προσκυνηματική εκδρομή στην Ζάκυνθο: "Το Άνθος της Ανατολής"

ΖάκυνθοςΗ Ζάκυνθος, το Άνθος της Ανατολής (Φιόρε του Λεβάντε), ανήκει στα νησιά του Ιονίου και είναι προικισμένη από τη φύση με μοναδικές ομορφιές. Είναι το νοτιότερο νησί του συμπλέγματος και το τρίτο σε έκταση και πληθυσμό των Ιόνιων νήσων. Είναι ένα ορεινό νησί που χαρακτηρίζεται από τα πευκόφυτα βουνά και τους εύφορους κάμπους, που χαρίζουν στη Ζάκυνθο ατέλειωτα καταπράσινα τοπία. Η Ζάκυνθος είναι το νησί με την πιο πολυφωτογραφημένη παραλία Ναυάγιο, το καταφύγιο της καρέτα-καρέτα, τις σημαντικές προσωπικότητες που φιλοξένησε και τις καντάδες που συνεχίζουν να ακούγονται στους δρόμους. Είναι όμως και το νησί του Αγίου Διονυσίου, προστάτη του νησιού, η εκκλησία του οποίου βρίσκεται σε μια όμορφη τοποθεσία στην παραλία της πόλης και είναι άμεσα αναγνωρίσιμη καθώς το πλοίο πλησιάζει στο λιμάνι του νησιού. Το βράδυ, τα φώτα που περιβάλλουν το καμπαναριό δημιουργούν όμορφους αντικατοπτρισμούς στη θάλασσα, κάνοντας την θέα της πραγματικά μεγαλοπρεπή.

Παραλία ΝαυάγιοΤο νησί αποτελεί ένα από τα τελευταία καταφύγια της θαλάσσιας χελώνας Καρέτα - Καρέτα και της μεσογειακής φώκιας Μονάχους - Μονάχους. Γι' αυτό και στο νησί ιδρύθηκε για την προστασία τους, στο κόλπο του Λαγανά, το Εθνικό θαλάσσιο Πάρκο. Η Ζάκυνθος είναι ένα νησί με ξεχωριστή κουλτούρα. Γνώρισε μεγάλη πνευματική άνθηση και γέννησε σπουδαίες προσωπικότητες που διακρίθηκαν στις καλές τέχνες, την λογοτεχνία, την ποίηση κ.α. Είναι η ιδιαίτερη πατρίδα του Εθνικού μας ποιητή Διονύσιου Σολωμού και του Ανδρέα Κάλβου. Το ναυάγιο ενός απλού εμπορικού πλοίου με το όνομα «Παναγιώτης», που μετέφερε παράνομο φορτίο με τσιγάρα, το κουφάρι του οποίου στέκει ακόμη στην παραλία σκουριασμένο, κατάφερε να κερδίσει τα περισσότερα φλας αξιοθέατου και αναγνωρισιμότητα παγκόσμιας κλίμακας. Πρόκειται για την παραλία Ναυάγιο, στην οποία ξόκειλε το συγκεκριμένο εμπορικό λόγω κακών καιρικών συνθηκών. Για να το δείτε από ψηλά, θα χρειαστεί να φτάσετε έως το Μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου των Γκρεμνών. Από εκεί θα θαυμάσετε με δέος την πανέμορφη παραλία με το ναυάγιο και τις γύρω απόκρημνες ακτές του νησιού.


1η Ημέρα: Αθήνα - Κυλλήνη - Ζάκυνθος

Ζάκυνθος, Άγιος ΔιονύσιοςΗ προσκυνηματική εκδρομή στην Ζάκυνθο, ξεκινάει με την αναχώρηση του πούλμαν νωρίς το πρωί από την Αθήνα για την Κυλλήνη. Επιβίβαση στο πλοίο με προορισμό τη Ζάκυνθο. Άφιξη στο νησί και προσκύνημα στον Ι.Ν. Αγίου Διονυσίου, πολυούχου της Ζακύνθου, όπου φυλάσσεται και το λείψανό του σε ένα ασημένιο φέρετρο. Η εκκλησία χτίστηκε το 1708, προστέθηκαν κάποια τμήματα 50 χρόνια μετά και ανακαινίστηκε το 2000. Έχει ενετική εμφάνιση και το καμπαναριό είναι ακριβές αντίγραφο του καμπαναριού του Αγίου Μάρκου στη Βενετία. Δίπλα στην εκκλησία θα επισκεφθούμε το μοναστήρι του Αγίου Διονυσίου και το μουσείο που εξηγεί την ιστορία της εκκλησίας και του Αγίου. 

Θέα από την ΜπόχαληΣε απόσταση μόλις δύο χιλιομέτρων από την πόλη βρίσκεται ο καταπράσινος λόφος του Στράνη. Εδώ ο εθνικός μας ποιητής Διονύσιος Σολωμός, ακούγοντας τους κανονιοβολισμούς του Μεσολογγίου, εμπνεύστηκε και έγραψε τον «Ύμνο εις την Ελευθερία», τον εθνικό μας ύμνο. Το αρχοντικό του ποιητή βρίσκεται λίγο πιο πάνω προς την κορυφή του λόφου το οποίο διατηρείται σε αρκετά καλή κατάσταση ακόμα και σήμερα. Στη συνέχεια θα προσκυνήσουμε στο Ναό της Παναγίας της Χρυσοπηγής ή Ζωοδόχου Πηγής με το ψηλό καμπαναριό της που διακρίνεται από όλα τα σημεία της πόλεως. Ο ναός δεσπόζει στην πλατεία της Μπόχαλης, το ωραιότερο σημείο του νησιού. Η ξακουστή περιοχή της γραφικής Μπόχαλης βρίσκεται στο πιο ψηλό σημείο της πόλεως της Ζακύνθου, από εκεί η θέα είναι μαγευτική καθώς μπορούμε να δούμε από ψηλά όχι μόνο την πόλη αλλά και άλλες περιοχές της Ζακύνθου. Το απόγευμα άφιξη στο ξενοδοχείο διαμονής μας, check in, τακτοποίηση στα δωμάτια και ελεύθερος χρόνος για ξεκούραση. Δείπνο και διανυκτέρευση.


2η Ημέρα: Ζάκυνθος

Αφού πάρουμε πρωινό θα ξεκινήσουμε την περιήγησή μας στο εσωτερικό του νησιού. Πολύ πράσινο, ωραίες εξοχικές περιοχές, απίθανα χωριουδάκια, συνθέτουν την εικόνα της σημερινής μας διαδρομής. Θα επισκεφθούμε το Μαχαιράδο για προσκύνημα στην εκκλησία της Αγίας Μαύρας, έναν από τους ωραιότερους ναούς της Ζακύνθου. Στο Ναό φυλάγεται η θαυματουργή εικόνα της Αγίας Μαύρας. Στο σύνολο του ο Ιερός ναός της Αγίας Μαύρας Μαχαιράδου αποτελεί ένα έργο τέχνης, αφού εκτός από το υπέροχο ξυλόγλυπτο επιχρυσωμένο τέμπλο του, υπάρχουν πολλά πολύτιμα αντικείμενα όπως εικόνες, ευαγγέλια, άγια δισκοπότηρα, κανδήλια, εξαπτέρυγα και άλλα. Τα περισσότερα από αυτά τα αντικείμενα φυλάγονται στο Ενοριακό Μουσείο που βρίσκεται δίπλα στο ναό. Εκτός από το ξυλόγλυπτο τέμπλο, επιχρυσωμένη είναι και η οροφή του ναού. Οι αγιογραφίες είναι δυτικής τεχνοτροπίας, καμωμένες από τους Απόστολο Λάτση και Σπυρίδωνα Πελεκάση.

Μοναστήρι της Παναγίας της ΕλευθερώτριαςΔίπλα στο Μαχαιράδο, στο χωριό Λαγοπόδο βρίσκεται το γυναικείο Μοναστήρι της Παναγίας της Ελευθερώτριας. Η εξωτερική του εμφάνιση θυμίζει αρχαίο κάστρο αφού περιμετρικά του μοναστηριού υπάρχουν πολεμίστρες πάνω στους πύργους. Εντύπωση επίσης προκαλεί η εναλλαγή δυο χρωμάτων, του κόκκινου με το άσπρο που τονίζουν τα παράθυρα και τις αψίδες. Το μοναστήρι διαθέτει εξαιρετική θέα προς το κεντρικό πεδινό κομμάτι του νησιού ενώ είναι κτισμένο ανάμεσα σε κατάφυτους ελαιώνες. Οι μοναχές της Ελευθερώτριας φημίζονται για τα υφαντά και τις κουρελούδες που φτιάχνουν στους παραδοσιακούς αργαλειούς τους. Στη συνέχεια θα επισκεφθούμε τα γραφικά χωριουδάκια Κοιλιωμένο, Αγ. Λέων, Καμπί, Έξω Χώρα και Μαριές, για να φτάσουμε στην Μονή της Αναφωνήτριας. Η Μονή αποτελεί τόπο προσκυνήματος χιλιάδων επισκεπτών κάθε χρόνο, καθώς εδώ έζησε σαν ηγούμενος ο πολιούχος του νησιού Άγιος Διονύσιος. Εδώ μάλιστα συγχώρεσε το φονιά του αδελφού του. Το μοναστήρι είναι κτισμένο μέσα σε ένα απέραντο καταπράσινο πευκόδασος που ο καθένας από εμάς αξίζει να το θαυμάσει. Στο εσωτερικό του ναού σώζεται σήμερα μια εξαιρετική εικόνα της Παναγίας της Αναφωνήτριας, βυζαντινής προέλευσης, που έφτασε εδώ από την αλωμένη Κωνσταντινούπολη το 1453.

Το Μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου των ΓκρεμνώνΘα συνεχίσουμε για τις Βολίμες και το Μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου των Γκρεμνών. Στις βορειοδυτικές ακτές της Ζακύνθου η φύση έχει δημιουργήσει επιβλητικούς σχηματισμούς με τα βουνά να πέφτουν κάθετα στα νερά του Ιόνιου πελάγους. Έτσι η ευρύτερη περιοχή δίκαια ονομάζονταν από παλιά η περιοχή των Κρημνών ή απλά Γκρεμνά. Σε αυτή την απομονωμένη περιοχή με την άγρια ομορφιά, ο Ιερομόναχος Μακάριος και ο Μοναχός Βαρλαάμ ίδρυσαν το 1535 την Μονή του Αγίου Γεωργίου. Χαρακτηριστικό γνώρισμα της Μονής είναι ο πύργος που χτίστηκε το 1561 για να προστατεύσει το μοναστήρι από τις πειρατικές επιδρομές. Στη Μονή του Αγίου Γεωργίου των Γκρεμνών ασκήτεψαν σημαντικά πρόσωπα της Ορθοδοξίας όπως ο Γεράσιμος Νοταράς, μετέπειτα Άγιος Γεράσιμος προστάτης της Κεφαλονιάς και ο θεολόγος Μοναχός Παχώμιος Ρουσάνος. Λίγο παρακάτω από το μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου των Γκρεμνών, θα θαυμάσουμε και τους ίδιους τους γκρεμούς της βορειοδυτικής Ζακύνθου και την πασίγνωστή παραλία με το Ναυάγιο. Επιστρέφοντας στο ξενοδοχείο θα κάνουμε μια στάση έξω από τις Βολίμες όπου θα έχουμε την ευκαιρία να θαυμάσουμε τα τοπικά χειροποίητα εργόχειρα που οι ντόπιοι εκθέτουν υπαίθρια, αλλά και να δοκιμάσουμε το ξακουστό μέλι της περιοχής. Επίσης θα περάσουμε από τα χωριά Αλυκές, Καταστάρι με το ερειπωμένο μοναστήρι του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου, Πλάνο και Τσιλιβί. Το απόγευμα ελεύθερος χρόνος για ξεκούραση. Δείπνο και διανυκτέρευση.


3η Ημέρα: Ζάκυνθος - Κυλλήνη - Αθήνα

Η Παναγίας της ΦανερωμένηςΜετά το πρωινό μας θα επισκεφθούμε το Βυζαντινό Μουσείο της Ζακύνθου. Το Μουσείο περιέχει μια εξαιρετική συλλογή εικόνων που χρονολογούνται από τη Βυζαντινή εποχή έως και τον 19ο αιώνα, καθώς και ξυλόγλυπτα τέμπλα, τοιχογραφίες του 12ου - 13ου και 17ου - 18ου αιώνα, γλυπτά της Ελληνιστικής, Βυζαντινής και μετά-βυζαντινής περιόδου. Επόμενη στάση το Μουσείο Σολωμού και Κάλβου που βρίσκεται στη Πλατεία Αγίου Μάρκου. Στο ισόγειο του μουσείου βρίσκονται τα οστά των εθνικών μας ποιητών Διονυσίου Σολωμού και Αντρέα Κάλβου. Στον όροφο βρίσκονται οι αίθουσες Σολωμού, Ρώμα και Κολυβά, με σημαντικά χειρόγραφα αυτών και πλούσια συλλογή από πορτέτα τους. Στον ίδιο χώρο θα δούμεε ακόμα: καλά αρχειοθετημένη βιβλιοθήκη, έπιπλα εποχής, λαϊκή αρχαιολογική συλλογή και πλούσιο φωτογραφικό υλικό. Tο κτίριο ανακατασκευάστηκε το 1957 και λειτουργεί από το 1967. 

Οι Εκκλησίες και οι αγιογραφίες στη Ζάκυνθο ήταν από τα ωραιότερα δείγματα της αύρας της Αναγέννησης, η οποία εισέβαλε προνομιακά στο γραφικό και ιστορικό νησί. Η εγκράτεια και η ευγένεια του διακοσμητικού στυλ της Βυζαντινής και Μεταβυζαντινής Τέχνης, συνδυάζονταν σε πολλά έργα με την ελευθερία και την ορμή του ρεαλισμού της Αναγέννησης. Έτσι, με άπειρα θαυμάσια έργα Βυζαντινής, Μεταβυζαντινής, Κρητικής τεχνοτροπίας, Αναγέννησης, Επτανησιακής Σχολής, και ιδιαίτερα Ζακυνθινής, ήταν γεμάτη η ιστορική Ζάκυνθος, γι' αυτό ονομαζόταν «Φλωρεντία της Ελλάδος», γιατί υπήρξε κέντρο της ελληνολατινικής Μεσογείου, των δύο κυριότερων χριστιανικών πολιτισμών, του Βυζαντίου και της Αναγέννησης. Θα επισκεφθούμε λοιπόν το Ναό της Παναγίας της Φανερωμένης ο οποίος είναι και το λαμπρότερο δημιούργημα τέχνης, κοσμήματος, ξυλογλυπτικής και ιδίως αγιογραφίας, με τη θαυμάσια Ουρανία στην οποία μεγαλούργησε ο ζωγράφος Δοξαράς και οι μαθητές του. Ο Ναός τιμήθηκε με το όνομα της Φανερωμένης, από τη φανέρωση της εικόνας της Μάνας του Θεού (Θεομήτορος). Μετά από μια τελευταία βόλτα στην γραφική πόλη όπου θα έχουμε την ευκαιρία να δοκιμάσουμε το παραδοσιακό χειροποίητο και ξακουστό παστέλι και μαντολάτο, θα αναχωρήσουμε απ' το νησί για την Κυλλήνη. Στην επιστροφή μας, περνώντας από την Πάτρα, θα κάνουμε στάση για να προσκυνήσουμε τον Ι.Ν. του Αγίου Ανδρέα. Άφιξη στην Αθήνα το βράδυ.

Powered by NBW
wholesale air max|cheap air jordans|pompy wtryskowe|cheap huarache shoes| bombas inyeccion|cheap jordans|cheap sneakers|wholesale jordans|cheap china jordans|cheap wholesale jordans|cheap jordans|wholesale jewelry china|wholesale jerseys