ΜΗΤΕ - 0206E60000460500

5 ημέρες εκδρομή: Χίος, το Αγιονήσι του Αιγαίου


ΧΙΟΣ .. το Αγιονήσι του Αιγαίου

Η Χίος έλαβε - δικαίως - την ονομασία "ΑΓΙΟΝΗΣΙ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ" από το πλήθος των μαρτύρων της Ορθοδόξου πίστεως που κατάγονται ή μόνασαν στο νησί. Σε διάστημα πέντε ημερών θα προσκυνήσουμε σημαντικούς χώρους λατρείας, θα επισκεφθούμε μοναδικά θρησκευτικά μνημεία και θα αντιληφθούμε γιατί η Χίος θεωρείται ένας ανερχόμενος ποιοτικός προορισμός, πολλά υποσχόμενος σε κάθε εποχή του χρόνου.


5 ΗΜΕΡΕΣ ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑΤΙΚΗ ΕΚΔΡΟΜΗ


1Η ΜΕΡΑ - Το αποτύπωμα της Χριστιανικής ιστορίας στην κεντρική Χίο:  Άφιξη στη Χίο. Μετάβαση και τακτοποίηση στο ξενοδοχείο, πρωινό και ολιγόωρη ξεκούραση. Κατόπιν συγκέντρωση και ξεκινάμε την περιήγηση μας με πρώτη στάση για προσκύνημα στην Ιερά Μονή Αγίου Μηνά, εκεί που έμειναν ανεξίτηλα τα ίχνη από τη θηριωδία της Σφαγής της Χίου, όταν κατέφυγαν στη Μονή οι διωκόμενοι από τους Οθωμανούς Χιώτες. Ακολουθεί ξενάγηση στο Βυζαντινό Ναό της Παναγίας Κρίνας του 12ου αιώνα με τον μεγαλοπρεπή τρούλο στηριζόμενο σε οκταγωνική βάση. Μεσημέρι φτάνουμε στον Μεσαιωνικό οικισμό του Αγίου Γεωργίου Συκούση. Θα επισκεφτούμε τον Ναό του Αγίου Γεωργίου με το ψηφιδωτό δάπεδο και το απαράμιλλης τεχνικής τέμπλο. Στη πλατεία του χωριού θα γευματίσουμε, σε μια πρώτη γνωριμία με την παραδοσιακή κουζίνα του νησιού. Ακολουθεί γνωριμία με τον προστατευόμενο οικισμό του Κάμπου, με τις επιρροές από τη Γενουατική κτήση της Χίου και τα τεράστια περιβόλια με τα εσπεριδοειδή. Στο Μουσείο Εσπεριδοειδών Citrus θα έχουμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε τον τρόπο παρασκευής των φημισμένων χιώτικων γλυκών του κουταλιού και στο αρχοντικό "Αργέντικο" όπου θα θαυμάσουμε το κορυφαίο δείγμα αρχιτεκτονικής της περιοχής με τα μαγγανοπήγαδα και τις μαρμάρινες κρήνες. Επιστροφή στο ξενοδοχείο, ελεύθερος χρόνος, δείπνο & διανυκτέρευση.     


2Η ΜΕΡΑ - Στη μεγαλοπρέπεια της Βυζαντινής Χίου:  Μετά το πρωινό στο ξενοδοχείο, πορευόμαστε για τη Μονή Μουδών στα μακρινά Διευχά. Θα θαυμάσουμε την εξαιρετική λαϊκή αγιογράφηση του Μοναστηριού και θα γευτούμε τους παραδοσιακούς λουκουμάδες στο καφενείο του χωριού. Ακολουθεί προσκύνημα στην Μονή Αγίας Μαρκέλλας και στο Αγίασμα τον τόπο μαρτυρίου της Αγίας. Θα συνεχίσουμε για Βολισσό, πόλισμα κατά τη Βυζαντινή περίοδο και κατόπιν για τον οικισμό του Αναβάτου το "Μυστρά του Αιγαίου", ένα εντυπωσιακό θέαμα αρχιτεκτονικής. Θα δούμε την Νέα Μονή ένα από τα ελάχιστα προστατευόμενα θρησκευτικά μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς από την UNESCO στη χώρα μας, που αναδεικνύει τους ισχυρούς δεσμούς της Χίου με τα αυτοκρατορικά γένη του Βυζαντίου. Συνεχίζουμε για την γυναικεία Μονή Παναγίας Βοήθειας, όπου ετάφη ο Άγιος Άνθιμος. Επιστροφή στο ξενοδοχείο μας, δείπνο και διανυκτέρευση.         


3Η ΜΕΡΑ - Στα χνάρια των μαρτύρων του νησιού:  Μετά το πρωινό θα ξεκινήσουμε με επίσκεψη στο Βυζαντινό Μουσείο. Λίγα χιλιόμετρα μακρύτερα βρίσκονται οι κατακόμβες όπου οι πρώτοι χριστιανοί της Χίου φύλαξαν τα Άγια Σώματα των πρωτομαρτύρων του νησιού, Ισίδωρου και Μυρώπης. Τη Δασκαλόπετρα που η παράδοση τη συνδέει με τον Όμηρο, καθώς η Χίος είναι μία από τις πόλεις που διεκδικεί βάσιμα την καταγωγή του Ομήρου. Αυτό που σε κάθε περίπτωση είναι βέβαιο είναι ότι από εδώ ξεκίνησαν τη διαδρομή τους και διαδόθηκε σε όλο τον κόσμο η διδασκαλία των Ομηρικών επών. Συνεχίζουμε για τον οικισμό του Πιτυούς, το "Λονδίνο" της χίου με τα ομιχλώδη τοπία τον χειμώνα, την μεγάλη κτηνοτροφική παράδοση, τον διασωζόμενο πύργο και τον ένα από τους δύο ξυλόφουρνους του νησιού. Θα προσκυνήσουμε στον Άγιο Γεώργιο τον Χιοπολίτη, νεομάρτυρα στις Κυδωνιές της Μικράς Ασίας, καταγόμενο από το Πιτυός και στη Σκήτη του Αγίου Μακαρίου. Επιστροφή στο ξενοδοχείο μας, δείπνο και διανυκτέρευση.       


4Η ΜΕΡΑ - Στους δρόμους της μαστίχας:  Μετά το πρωινό μας, θα ξεκινήσουμε την μέρα μας με επίσκεψη στα καστροχώρια της νότιας Χίου, τη γή της μαστίχας. Θα περιηγηθούμε στο πιο καλοδιατηρημένο μεσαιωνικό οικισμό του Αιγαίου, τα Μεστά, όπου θα προσκυνήσουμε στους Ιερούς Ναούς του Ταξιάρχη, παλιό και νέο. Ένα μικρό θαύμα στα έγκατα της χιακής γής μας περιμένι για τη συνέχεια, στο καταστόλιστο σπήλαιο Ολύμπων. Θα συνεχίσουμε για το Πυργί, ένα ζωγραφιστό χωριό, εκεί που με την τεχνική των ξυστών τα σπίτια στολίζονται εξωτερικά από γεωμετρικά σχήματα. Στην πλατεία του χωριού δεσπόζει ο Ναός των Αγίων Αποστόλων. Κατόπιν για τον παραλιακό οικισμό του Εμπορειού του οποίου η παραλία με τα μαύρα ηφαιστιογενή βότσαλα έχει ουκ ολίγες φορές ψηφισθεί ως η κορυφαία ακρογιαλιά του Αιγαίου. Θα επισκεφθούμε επίσης ένα από τα πρώτα χριστιανικά μνημεία του νησιού, το Πρωτοχριστιανικό Βαπτιστήριο. Ο κύκλος της νότιας Χίου ολοκληρώνεται με επίσκεψη στο Μουσείο Μαστίχας. Επιστροφή στο ξενοδοχείο μας, δείπνο και διανυκτέρευση. 


5Η ΜΕΡΑ - πόλη της Χίου:  Μετά το πρωινό μας, αναχώρηση από το ξενοδοχείο και επίσκεψη στη Βιβλιοθήκη Κοραή, την κιβωτό των γραμμάτων του νησιού. Ακριβώς δίπλα θα προσκυνήσουμε στον Μητροπολιτικό Ναό Αγίων Βικτώρων. Ελεύθερος χρόνος για περιήγηση στην αγορά του νησιού, στα σοκάκια της κεντρικής αγοράς ή την πλατεία του Φρουρίου της πόλης ή στον ναυτικό οικισμό του Παντουκειούς και τους τέσσερις πέτρινους μύλους. Συγκέντρωση και αναχώρηση από τη Χίο.  




Powered by NBW
wholesale air max|cheap air jordans|pompy wtryskowe|cheap huarache shoes| bombas inyeccion|cheap jordans|cheap sneakers|wholesale jordans|cheap china jordans|cheap wholesale jordans|cheap jordans|wholesale jewelry china|wholesale jerseys