Τίρανα – Ακτογραμμή Μαυροβούνιου – Ποντγκόριτσα – Μπούντβα – Κότορ – Κράλιεβο – Έδεσσα – Βέροια, Βήμα Αποστόλου Παύλου.
ΟΡΘΟΔΟΞΑ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ Οστρόγκ – Σοποτσάνι – Ζίτσα – Παναγία Δόβρα
Πρόγραμμα Εκδρομής
1η μέρα, Aθήνα – Τίρανα:
Συγκέντρωση νωρίς το πρωί και αναχώρηση για με τις απαραίτητες στάσεις καθοδόν θα φτάσουμε στα Σύνορα όπου και συνοριακός έλεγχος, διέλευση, και συνεχίζουμε για τα ΤΙΡΑΝΑ. Με τις απαραίτητες στάσεις, άφιξη και τακτοποίηση στο ξενοδοχείο μας στην ευρύτερη περιοχή, δείπνο και διανυκτέρευση.
2η μέρα, Τίρανα – Ακτογραμμή Μαυροβουνίου – Ποντγκόριτσα:
Πρωινό. Θα ξεκινήσουμε μία σύντομη περιήγηση στην αλβανική πρωτεύουσα των ΤΙΡΑΝΩΝ. Θα δούμε την παλιά Όπερα, το Κοινοβούλιο, το Δημαρχείο, την πλατεία Σκεντέρμπεη και την Ορθόδοξη Εκκλησία του Καθεδρικού Ναού της Αναστάσεως Του Χριστού. Κατόπιν θα συνεχίσουμε την διαδρομή μας προς το ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟ γνωστό ως «Μόντε Κάρλο των Βαλκανίων» με προορισμό την πρωτεύουσα ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ. Κατά την διαδρομή της ακτογραμμής θα μας εντυπωσιάσουν οι πανέμορφες ακτές της Αδριατικής με τιρκουάζ νερά και καταπράσινα δάση. Θα απολαύσουμε την πανοραμική θέα προς το γραφικό νησάκι ΆΓΙΟ ΣΤΕΦΑΝΟ. Στην συνέχεια θα επισκεφθούμε το κοσμικό θέρετρο ΜΠΟΥΝΤΒΑ. Πρόκειται για γραφική μεσαιωνική κωμόπολη και Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO με καθεδρικούς ναούς του 5ου αιώνα. Το όνομα της προέρχεται από την αρχαία Ελληνική λέξη Βούς (βόδι) και σύμφωνα με την μυθολογία ιδρύθηκε από τον Βασιλιά Κάδμο. Περιβάλλεται από εξωτερικά τείχη του 15ου αιώνα. Ανάμεσα στα σημαντικά μνημεία που θα δούμε είναι η Εκκλησία του Αγίου Σάββα του Ηγιασμένου με τοιχογραφίες και επιγραφές του 12ου αιώνα, η Εκκλησία της Αγίας Τριάδας και το φρούριο Citadella. Συνεχίζοντας την διαδρομή μας και χρόνου επιτρέποντος, θα επισκεφθούμε το μεσαιωνικό ΚΟΤΟΡ, παλιά πόλη του 12ου – 14ου αιώνα, που αποτελεί και αυτό Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO και πολιτισμού της Αδριατικής, περιβάλλεται από μεσαιωνικά τείχη μήκους περίπου 5 χλμ. Μεταξύ άλλων θα δούμε το σύμβολο της πόλης τον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Τρύφωνα, καθώς και τον Ναό του Αγίου Νικολάου, το επιβλητικό παλάτι του πρίγκηπα Πέτροβιτς, κ.α. Άφιξη στην ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ. Κατά τα την άφιξη μας περιήγηση στην πρωτεύουσα του Μαυροβουνίου. Η πόλη χωρίζεται από τον ποταμό Ρίμπνιτσα, στα αριστερά η Παλιά Πόλη (Stara Varos) που αποτέλεσε κέντρο της πόλης επί Οθωμανικής Αυτοκρατορίας (1474 – 1879) και στα δεξιά η Νέα Πόλη (Nova Varos) που δημιουργήθηκε μετά την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας του Μαυροβουνίου. Στις μέρες μας σώζονται ελάχιστα αξιοθέατα από την εποχή των Οθωμανών, μεταξύ αυτών και το φρούριο Depedogen (γνωστό και ως Ribnica). Άφιξη και τακτοποίηση στο ξενοδοχείο μας, δείπνο και διανυκτέρευση.
3η μέρα, Ποντγκόριτσα – Μοναστήρι Οστρόγκ – Ποντγκόριτσα:
Μετά το πρωινό μας, αναχωρούμε για τον Ι.Ναό Αναστάσεως του Κυρίου. Στην συνέχεια, θα μεταβούμε στο Μοναστήρι 17ου αιώνα Αγ.Βασιλείου Οστρόγκ, όπου ενταφιάστηκε ο Άγιος Βασίλειος ο Θαυματουργός, άγιος της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας. Παραμονή για προσκύνημα, επιστροφή στην Ποντγκόριτσα και ελεύθερος χρόνος. Το βράδυ στο ξενοδοχείο, δείπνο, διανυκτέρευση.
4η μέρα, Ποντγκόριτσα – Μοναστήρι Σοποτσάνι – Μοναστήρι Ζίτσα – Κράλιεβο:
Μετά το πρωινό μας, αφήνουμε το Μαυροβούνιο, συνοριακός έλεγχος και διέλευση συνόρων και εισερχόμαστε στην Σερβία. Πρώτη μας επίσκεψη στο συγκρότημα Μοναστηριών, Εκκλησιών και Μεσαιωνικών Κάστρων στο ΜΟΝΑΣΤΗΡΙ ΣΟΠΟΤΣΑΝΙ. Χτίστηκε τον 13ο αιώνα και η Εκκλησία του είναι αφιερωμένη στην Αγία Τριάδα στην οποία βρίσκονται μερικές από τις καλύτερες βυζαντινές αγιογραφίες της Σερβίας, όπου απεικονίζουν την Θεία Λειτουργία στο ιερό και σκηνές από τη Παλαιά Διαθήκη, καθώς και στον δυτικό τοίχο του κυρίως ναού είναι η διάσημη τοιχογραφία της Κοιμήσεως της Θεοτόκου. Το 1979 η UNESCO ενέταξε τη Μονή στα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς. Επόμενη επίσκεψη είναι στο ΜΟΝΑΣΤΗΡΙ ΖΙΤΣΑ. Το Μοναστήρι βρίσκεται στο φαράγγι Ιμπάρ, χτίστηκε τον 13ο αιώνα, ήταν η πρώτη έδρα της Αρχιεπισκοπής της Σερβίας και ιδρύθηκε από τον Βασιλιά Stefan Prvovencani. Στη Μονή χρίστηκε ο Άγιος Σάββας ως ο 1ος Πατριάρχης της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας το 1219. Κατόπιν αναχώρηση για ΚΡΑΛΙΕΒΟ. Το Kraljevo, γνωστό ως “η καρδιά του Šumadija”. Η πόλη οφείλει το όνομά της σε 7 βασιλιάδες που στεφανώθηκαν στο κοντινό μοναστήρι του Zica. Τα ίχνη της βασιλείας τους εξακολουθούν να φαίνονται, γι ‘αυτό και η πόλη του Κραλιέβο ήταν πάντα μια «βασιλική πόλη». Το οικόσημο της πόλης έχει επτά στέμματα που συμβολίζουν τις επτά τελετές στεφανώσεων των Σέρβων μεσαιωνικών βασιλέων. Η πόλη συνορεύει με τρεις μεγάλους ποταμούς – Μοράβα, Ibar και Gruža και η περιοχή κατοικήθηκε από την αρχαιότητα. Άφιξη και τακτοποίηση στο ξενοδοχείο μας, δείπνο και διανυκτέρευση.
5η μέρα, Κράλιεβο – Μοναστήρι Λιουμποστίνα – Έδεσσα:
Μετά το πρωινό μας, αναχωρούμε από Σερβία προς Ελλάδα, με ενδιάμεση στάση για επίσκεψη στο Μοναστήρι Λιουμποστίνα, είναι από τα ωραιότερα παραδείγματα της μεσαιωνικής αρχιτεκτονικής της Σερβίας και είναι αφιερωμένο στην Κοίμηση της Θεοτόκου. Χτίστηκε μεταξύ 14ου και 15ου αιώνα, διατηρεί τοιχογραφίες που ζωγραφίστηκαν μεταξύ 1392 και 1403 και ανήκει στη Μοραβία Σχολή. Βρίσκεται στην κοιλάδα του ποταμού Λιουμποστίνα κοντά στο Τρέσνικ. Κατόπιν άμεση αναχώρηση, για συνοριακό έλεγχο, διέλευση συνόρων με τις απαραίτητες στάσεις, άφιξη και τακτοποίηση στο ξενοδοχείο μας στην ευρύτερη περιοχή της Έδεσσας – Βέροιας, δείπνο και διανυκτέρευση.
6η μέρα, Έδεσσα – Μοναστήρι Παναγίας Δοβρά – Αθήνα:
Πρωινό. Αναχώρηση για να μεταβούμε ακολουθώντας μία διαδρομή στις καταπράσινες πλαγιές του Όρους Βερμίου στο Μοναστήρι Παναγίας Δόβρας, 12ουαιώνα που οφείλει το όνομα του στο χωριό Δοβρά, που καταστράφηκε από τους Τούρκους. Η Μονή λεηλατήθηκε το 1822 και το Καθολικό της ξανακτίστηκε το 1844. Επανιδρύθηκε το 1955, έχει περίπου 18 μοναχούς, και στους χώρους της λειτουργεί το εκπαιδευτικό κέντρο Βυζαντινών Τεχνών και φυλάσσετε μέρος του ιερού λειψάνου του νεοφανή Ρώσου Αγίου Λουκά του επίσκοπου Κριμαίας και Συμφερουπόλεως, του νέου Ιατρού που γιορτάζει 11 Ιουνίου. Είναι αφιερωμένη στην Κοίμηση της Θεοτόκου και πανηγυρίζει στην εορτή της Ζωοδόχου Πηγής εξαιτίας του περίφημου θαυματουργού Αγιάσματος που υπάρχει στο χώρο απέναντι από το Καθολικό. Στη Μονή φυλάσσεται επίσης ως πολύτιμος θησαυρός η θαυματουργός εικόνα Της Παναγίας Δοβρά που αποτελεί πόλο έλξης για χιλιάδες πιστούς. Θεία Λειτουργία. Στη συνέχεια θα επισκεφθούμε το Βήμα Του Απόστολου Παύλου, μνημείο προς Τιμήν Του, το σπουδαιότερο και μακροβιότερο σημείο αναφοράς της εκκλησιαστικής ιστορίας της πόλης και ειδικά του Χριστιανισμού καθώς θεωρείται ότι κήρυξε τον Χριστιανισμό ερχόμενος στην Βέροια. Ολιγόωρη παραμονή στην πλατεία Ελιάς, ελεύθερος χρόνος. Κατόπιν επιστροφή στην Αθήνα με ενδιάμεσες στάσεις καθοδόν.