Πρόγραμμα Εκδρομής
Είναι δώρο από το Θεό να επισκεφτείτε την Τήνο. Και αυτό γιατί, πολύ πριν την ανακάλυψη της θαυματουργής εικόνας της Παναγιάς (1823), η φύση την προίκισε με τα ομορφότερα ακρογιάλια του πλανήτη. Συγχρόνως, αγαπήθηκε από τους κατοίκους της και την στόλισαν με όλο το μεράκι της ανθρώπινης δύναμης και δημιουργίας. Η Τήνος απέχει 82 ν.μ. από τον Πειραιά και 60 ν.μ. από τη Ραφήνα. Βρίσκεται νότια της Άνδρου (από την οποία απέχει μόλις μισό ναυτικό μίλι) και έχει έκταση 194 τ. χλμ. και μόνιμο πληθυσμό, περίπου 8.500 κατοίκους (και πάνω από 750 εκκλησίες, δηλαδή, μία εκκλησία ανά δώδεκα κατοίκους, περίπου). Είναι η πατρίδα του μεγαλύτερου Έλληνα γλύπτη, του Γιαννούλη Χαλεπά (στον Πύργο, υπάρχει το σπίτι του και λειτουργεί ως μουσείο με ορισμένα έργα του), αλλά και σημαντικότατων ζωγράφων, όπως του Λύτρα και του Γύζη.
Η Παναγιά της Τήνου
Ο Ναός της Παναγίας της Τήνου χτίστηκε εκεί που βρέθηκε η θαυματουργή εικόνα της Παναγιάς, ύστερα από όραμα της μοναχής (και αργότερα Αγίας) Πελαγίας στις 30- 1-1823 και θεωρείται έργο του Ευαγγελιστή Λουκά. Ο ναός έχει κτιστεί πάνω στα θεμέλια παλαιοχριστιανικής εκκλησίας, που ήταν αφιερωμένη στον Άγιο Ιωάννη. Στην ίδια θέση βρισκόταν και ο αρχαίος ναός του Διονύσου. Προκαλεί το σεβασμό ο ευσεβής άνθρωπος, που αναζητά το Θείο και είναι πρόθυμος να διανύσει, ακόμα και, χιλιάδες χιλιόμετρα για να έχει αυτή τη, μεταφυσική, επαφή.
1η Ημέρα: Αναχώρηση από Πειραιά ή Ραφήνα για Τήνο
Η προσκυνηματική εκδρομή στην Τήνο, ξεκινάει με την αναχώρηση του πλοίου από το λιμάνι του Πειραιά για το λιμάνι της Τήνου. Φτάνοντας στο λιμάνι της Τήνου, ο Ναός της Μεγαλόχαρης, σκαρφαλωμένος στο λόφο, σε υποδέχεται ολόλαμπρος δεσπόζοντας πάνω από όλη τη Χώρα, χωρίς να την πλακώνει. Ο ανηφορικός πλακόστρωτος δρόμος προς την Παναγία ξεκινάει από το λιμάνι. Στην πραγματικότητα ο Ναός είναι ένα ολόκληρο συγκρότημα, που αποτελείται από την κυρίως εκκλησία της Παναγίας, παρεκκλήσια, μουσεία, αίθουσες μονίμων εκθέσεων, το μαυσωλείο του Τορπιλισμού της Έλλης και γραφεία. Μόλις περάσουμε την πύλη στα δεξιά μας θα συναντήσουμε το παρεκκλήσι όπου γίνεται η παραλαβή των λαμπάδων. Στη συνέχεια θα ανεβούμε τα μαρμάρινα σκαλοπάτια και θα βρεθούμε σε μια τεράστια αυλή, που οι περισσότερες γωνιές της είναι σκιερές. Είναι αδύνατο, ακόμα κι αν βρεθείς εκεί όχι από θρησκευτική πίστη αλλά από απλή τουριστική περιέργεια να μην νιώσεις την γλυκιά υποβολή του χώρου.
Η πρώτη στάση είναι στο ισόγειο όπου υπάρχει ο Ναός της Ευρέσεως, τον οποίο ξεκίνησαν να χτίζουν οι Τηνιακοί – πριν βρεθεί η θαυματουργή Εικόνα στις 30 Ιανουαρίου 1823 – αμέσως μετά το όνειρο της μοναχής Πελαγίας, στην οποία σύμφωνα με την παράδοση εμφανίστηκε η Παναγία και της ζήτησε να «βρουν το σπίτι της». Μέσα στο ναΐσκο υπάρχει το ακριβές αντίγραφο της εικόνας, το οποίο καλλιτεχνήθηκε το 1850, και το οποίο και θα δούμε καθώς η θαυματουργή εικόνα είναι ολοκληρωτικά σκεπασμένη από τις προσφορές των πιστών. Από πάνω ακριβώς, και ανεβαίνοντας μια μαρμάρινη σκάλα, θα βρεθούμε στον κυρίως Ναό της Παναγίας της Τήνου, ο οποίος κατάλευκος, λιτός και ενταγμένος μέσα στον περιβάλλοντα χώρο, δεν προκαλεί το μάτι με περιττές πολυτέλειες και κραυγαλέες μεγαλοπρέπειες. Η εικόνα, που χρονολογείται από τον 7ο μ.Χ. αιώνα, όπως είπαμε δεν είναι ορατή, συγκεκριμένα το θέμα της δεν είναι ορατό. Βρίσκεται σφραγισμένη αεροστεγώς μέσα σε μια χρυσή θήκη για να μη φθείρεται το ξύλο της και τη σκεπάζει ένα τζάμι το οποίο καθαρίζει σχολαστικά και πολύ συχνά ένας υπάλληλο. Η εικόνα κάθε βράδυ μεταφέρεται από τους ιερείς και φυλάσσεται στο χρηματοκιβώτιο, που βρίσκεται ακριβώς πίσω από το προσκυνητάρι και είναι καλυμμένο μ’ ένα βαρύτιμο κόκκινο ύφασμα. Μετά το προσκύνημα άφιξη και τακτοποίηση στο ξενοδοχείο μας, ξεκούραση. Το βράδυ δείπνο και διανυκτέρευση.
2η Ημέρα: Τήνος (θεία Λειτουργία) – Γύρος νησιού
Νωρίς το πρωί αναχώρηση για το Ναό της Μεγαλόχαρης. Παρακολούθηση της θείας Λειτουργίας, κοινωνία και πρόγευμα στο ξενοδοχείο. Στη συνέχεια επίσκεψη στη Μονή Κεχροβουνίου Κοίμηση της Θεοτόκου, η οποία ιδρύθηκε τον 9o αιώνα και είναι το Μοναστήρι της Αγίας Πελαγίας. Πρόκειται για ένα μεγάλο οικοδομικό συγκρότημα με πολλές μοναχές, που περιλαμβάνει αρκετές μικρότερες εκκλησίες και πολλούς βοηθητικούς χώρους. Ο ναός είναι αφιερωμένος στην Κοίμηση της Θεοτόκου, έχει ξυλόγλυπτο τέμπλο εξαιρετικής τέχνης και ωραίες τοιχογραφίες. Διασώζεται το απλό κελλί, όπου έζησε η Μοναχή Πελαγία (ανακηρύχθηκε Αγία το 1970), στο όραμα της οποίας οφείλεται η εύρεση της εικόνος της Μεγαλόχαρης της Τήνου. Κοντά στο κελλί της έχει ανεγερθεί ομώνυμος ναός, που εορτάζει στις 23 Ιουλίου σε ανάμνηση του θείου οράματος (23 Ιουλίου 1822). Το Μοναστήρι εορτάζει και στις 15 Αυγούστου (Κοίμηση της Θεοτόκου). Σ’ αυτό λειτουργεί Μουσείο, όπου φυλάσσονται παλαιές εικόνες (κυρίως του 18-19ου αιώνος) και διάφορα αξιόλογα εκκλησιαστικά αντικείμενα, καθώς και πρατήριο, όπου διατίθενται τα χειροτεχνήματα των μοναχών. Τέλος, στα σπουδαία κειμήλια που εκτίθενται στο Ηγουμενείο περιλαμβάνεται και μια μικρή επάργυρη εικόνα της Παναγίας, που ανήκε στο πλοίο του πυρπολητή Κ. Κανάρη.
Στη συνέχεια και περνώντας από τα χωριά Βόλαξ, Σκαλάδος, Καρδιανή και Υστέρνια καταλήγουμε στο μεγαλύτερο χωριό του νησιού, στον Πύργο. Ο Πύργος ή Πάνορμος είναι ένα από τα ωραιότερα χωριά του νησιού και ένα από τα γραφικότερα των Κυκλάδων. Η αρχοντική του ομορφιά, η παραδοσιακή αρχιτεκτονική και η αυθεντικότητα των τοπίων του, προσδίδουν μια ξεχωριστή ατμόσφαιρα. Τα κατάλευκα σπίτια του Πύργου είναι στολισμένα με μαρμάρινα υπέρθυρα και σκαλοπάτια. Ενώ στη πλατεία του χωριού τις εντυπώσεις κερδίζει η μαρμάρινη βρύση που κατασκευάστηκε το 1778. Όσο περισσότερο σεργιανίζει κανείς στα φρεσκοασβεστωμένα δρομάκια του, τόσο γοητεύεται από τη μοναδικότητά του. Ο Πύργος είναι το χωριό των καλλιτεχνών. Εδώ γεννήθηκαν οι γλύπτες Γιαννούλης Χαλεπάς και Δημήτρης Φιλιππότης και ο ζωγράφος Νικηφόρος Λύτρας. Επίσκεψη στο σπίτι και στο μουσείο του Γιαννούλη Χαλεπά όπως επίσης και το μουσείο των Τήνιων καλλιτεχνών και συνεχίζουμε για το γραφικό λιμανάκι του Πανόρμου. Χρόνος ελεύθερος και το απόγευμα επιστροφή στο ξενοδοχείο. Το βράδυ δείπνο και διανυκτέρευση.
3η Ημέρα: Τήνος – Περιήγηση του Ιερού Ιδρύματος – Επιστροφή
Πρόγευμα και αναχώρηση για το Πανελλήνιο Ιερό Ίδρυμα Ευαγγελιστρίας Τήνου. Κάτω από τους Θόλους του Ναού κατά την διάρκεια της ιστορίας του, αντήχησαν όχι μόνο οι παρακλήσεις των πιστών που κατέφυγαν στην Χάρη της για να θεραπευθούν, αλλά και ο χτύπος της καρδιάς της Ελλάδας σε όλες τις κρίσιμες στιγμές της ιστορίες του Έθνους μας από το 1821 μέχρι σήμερα. Το ίδρυμα περιέθαλψε χιλιάδες κυνηγημένους πρόσφυγες της Τουρκοκρατίας που κατέφυγαν στην Τήνο από κάθε γωνιά της Ελλάδας. Με την συνδρομή του Ιδρύματος ιδρύθηκαν στην Τήνο τα πρώτα σχολεία της Ελεύθερης Ελλάδας, τα μοναδικά που λειτουργούσαν κατά την διάρκεια της επανάστασης του 1821. Μετά την απελευθέρωση το Ίδρυμα παρέχει γενναία οικονομική υποστήριξη στο νεοσύστατο Ελληνικό κράτος για την δημιουργία του Εθνικού στόλου, για την ίδρυση Πανεπιστημίου Αθηνών, για την αντιμετώπιση των εξόδων των επιστρατεύσεων, καθώς και συνεισφέρει μεγάλα ποσά στις Κρητικές Επαναστάσεις.
Το Δεκέμβριο του 1940 η επιτροπή του Ιδρύματος, έθεσε στην διάθεση της τότε κυβέρνησης όλα τα τιμαλφή και τα χρυσαφικά του Ναού, του Ιδρύματος και της Αγίας Εικόνας για τις ανάγκες του πολέμου και τη σωτηρία της πατρίδας. Σήμερα εξακολουθεί να χορηγεί μηνιαία και εφάπαξ βοηθήματα σε απόρους, ασθενείς, γέροντες και ανίκανους προς εργασία ανθρώπους. Επίσης φιλοξενεί άπορους προσκυνητές, προικοδοτεί άπορα κορίτσια, ενισχύει γηροκομεία, νοσοκομεία, μονάδες τεχνητού νεφρού, φιλανθρωπικούς οργανισμούς κ.α. Τέλος συμπαραστέκεται και ενισχύει οικονομικά όσους πλήττονται από μεγάλες φυσικές καταστροφές, επιδημίες, πείνα, ή πολέμους εντός αλλά και εκτός της Ελληνικής επικράτειας. Περιήγηση στα αξιοθέατα του Ιδρύματος (Ναός Εύρεσης Εικόνας – Μουσείο – Πινακοθήκη). Χρόνος ελεύθερος στην αγορά και στο γραφικό λιμάνι της Χώρας, γεύμα και το μεσημέρι επιβίβαση στο πλοίο της γραμμής και απόπλους για Πειραιά ή Ραφήνα για επιστροφή.