Εκκλησία και Χαρίλαος Φλωράκης

Το ΚΚΕ μπορεί μεν να αποδέχεται στους κόλπους του, την Λιάνα Κανέλλη, η οποία ευθαρσώς δηλώνει ότι είναι ορθόδοξη χριστιανή και ομολογεί Χριστόν αλλά αρνείται μέχρι σήμερα να αποδεχθεί τη μεταμέλεια του στυλοβάτη του «Καπετάν Γιώτη», του μακαριστού Χαρίλαου Φλωράκη και επί σειρά ετών γενικού γραμματέα του και τη στροφή του προς την Ορθόδοξη Εκκλησία, όπως αυτή καταγράφτηκε και ουδέποτε αμφισβητήθηκε μετά την επίσκεψή του στο Άγιον Όρος. Μια τέτοια αποδοχή βλέπετε θα άλλαζε τα πάντα στα αθεϊστικά πιστεύματά του προκαλώντας πιθανόν σοβαρότατους τριγμούς στους κόλπους του. Ωστόσο, η νυν γ.γ. Αλέκα Παπαρήγα οφείλει έστω και σήμερα να σεβαστεί τη μνήμη του συντρόφου της και να εκπληρώσει την επιθυμία που εξέφραζε στη διαθήκη του. Να αποδεχθεί δηλαδή την στροφή του Χαρίλαου Φλωράκη προς την Ορθόδοξη Εκκλησία και την χριστιανική πίστη. Άλλωστε η ίδια, όπως ισχυρίζεται, ο ιερομόναχος Αθανάσιος Σιμωνοπετρίτης γνώριζε καλά όχι μόνο την επιθυμία του μακαρίτη να ταφεί χριστιανικά και ορθόδοξα, κάτι που του το στέρησε για λόγους κομματικής σκοπιμότητας αλλά ήξερε και για την εξομολόγησή του... Οφείλει λοιπόν σεβόμενη την επιθυμία του να διορθώσει το τραγικό λάθος της, το οποίο κατά την προσωπική μας άποψη λειτουργεί αρνητικά για την ίδια και το κόμμα της! Θεωρήσαμε υποχρέωσή μας Χριστιανοί μας να παρουσιάσουμε -έστω και καθυστερημένα- την εξιστόρηση του π. Αθανασίου Σιμωνοπετρίτη για το πως συνάντησε και πως εξομολόγησε τον Φλωράκη (ιστοσελίδα www.synodoiporia.blogspot.com/2011/03/video_12.html του Διαδικτύου). Ταυτόχρονα ζητούμε από την εν Χριστώ αδελφή βουλευτή του ΚΚΕ κ. Λιάνα Κανέλλη και συνάδελφο δημοσιογράφο να ερευνήσει το θέμα και να μας παραθέσει γραπτώς την επίσημη θέση του ΚΚΕ στα όσα λέγει ο π. Αθανάσιος.

Διηγείται ο Αγιορείτης ιερομόναχος:

Θα σας πω για τον Χαρίλαο. Ήταν μια από τις συγκλονιστικότερες στιγμές που έζησα. Με ειδοποίησε ο Γέροντάς μας, ο οποίος έλειπε, ότι θα έλθει στη Μονή μας (τη Σιμωνόπετρα) ο Χαρίλαος Φλωράκης με 6-7 συντρόφους του. «Κοίταξε να τους περιποιηθείτε». Ήρθε μαζί με τον ηθοποιό Τίτο Βανδή. Τον ρώτησα: «Πρώτη φορά έρχεσαι εδώ, κ. πρόεδρε;». «Δυστυχώς, πρώτη φορά», μου είπε. «Πως σε λένε;», με ρώτησε. «Είμαι ο π. Αθανάσιος», του είπα. «Πάπα-Θανάση, ήρθα εδώ στο Άγιον Όρος και νόμιζα ότι θα βρω γέρους κατουρημένους, αλλά εδώ βρήκα μοναχούς παλικάρια σαν κυπαρίσσια. Στο Βατοπέδι βλέπω ένα καλογεράκι και με φωνάζει: «Γεια σου, σύντροφε». «Εσύ από που και ως που σύντροφος;». «Ήμουν αρχηγός της ΚΝΕ της Κομοτηνής, όταν ήμουν λαϊκός». «Και πως βρέθηκες εδώ;». «Δεν με ικανοποιούσε ο Μαρξ και αυτό που ήθελα το βρήκα στον Χριστό». «Όταν το άκουσα αυτό», είπε ο Φλωράκης, «μου ήρθε να άνοιγε η γη να με καταπιεί».

ΠΙΑΣΑΜΕ κουβέντα μέχρι να ετοιμαστεί το φαγητό. Τον ρώτησα: «Πως έτσι στο Άγιο Όρος;». Άρχισε να μου λέει πως κατέληξε στο Μαρξ. «Πάντως και εσείς εδώ είσαστε ιδεολόγοι, μπράβο σας». Του απάντησα: «Δεν καθόμαστε εδώ πάνω στο βράχο για τις ιδέες, αυτές έρχονται και παρέρχονται, καθόμαστε για το πρόσωπο του Χριστού, γιατί ο Χριστός μένει στον αιώνα».

Αφού είπαμε διάφορα άλλα, του έκανα μια πρόταση: «Τώρα που ήρθες εδώ, είναι ευκαιρία να εξομολογηθείς». «Εγώ βρε να εξομολογηθώ; Δεν έχω αμαρτίες». Πως δεν έχεις αμαρτίες; Εμείς κάθε ημέρα εξομολογούμαστε στο γέροντα και βρίσκουμε πάντα καινούργιες αμαρτίες. Εσείς μέσα στον κόσμο, στο κλαρί που λένε στα χωριά μας και δεν κάνατε τίποτε; Δεν βλέπω να έχεις φτερά και να είσαι άγγελος... «Αχ βρε παιδί μου ουδείς αναμάρτητος»Με ρώτησε στη συνέχεια: «Πόσο χρονών με κάνεις;». «Εξήντα πέντε», του λέω. Βγάζει την ταυτότητά του και μου δείχνει ότι γεννήθηκε το 1914. «Βλέπεις; Ογδόντα συμπληρωμένα». «Κύριε πρόεδρε, μήπως τα βιολογικά όρια είναι περιορισμένα, μήπως είναι ευκαιρία τώρα που ήρθες στο Περιβόλι της Παναγίας να ξαλαφρώσεις;». «Δεν είμαι έτοιμος»,μου είπε. Του λέω: «Άρα θα έχουμε άλλη ευκαιρία;».

Τον ρώτησα αν πιστεύει στον Θεό και μου είπε μια ιστορία από το βουνό και ότι πιστεύει. Τότε του λέω: «Γιατί πολεμάτε τον Θεό σαν κόμμα;». «Έλα, ρε παιδί μου, άστα αυτά». «Κύριε πρόεδρε, κάνετε πίσω». «Έλα, ρε παιδί, μια ζωή... εύκολο ν' αλλάξεις;». «Τώρα μίλησες σωστά, κ. πρόεδρε». Είπαμε πολλά και διάφορα.

Η ΕΞΟΜΟΛΟΓΗΣΗ του Φλωράκη στον Αγιορείτη Ιερομόναχο έγινε στα γραφεία του ΚΚΕ, στον Περισσό.

ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ την εξιστόρηση ο Αγιορείτης π. Αθανάσιος:

«Αρρώστησα και βρέθηκα στο 401 στρατιωτικό νοσοκομείο της Αθήνας. Εκεί ήρθε ο διευθυντής του «ΑΝΤ», μου έδωσε το τηλέφωνο του Φλωράκη και μου είπε να του τηλεφωνήσω. Τον πήρα και του είπα: «Κύριε πρόεδρε, τι έγινε, θυμήθηκες τη φακή που έφαγες;». «Όχι μωρέ -μου λέει- θυμήθηκα την αγάπη που δείξατε σε μένα». «Σε θέλω -μου είπε- να έρθεις στο σπίτι μου, να σου κάνω το τραπέζι». «Δεν μπορώ, κ. πρόεδρε». «Τότε να έρθεις εδώ στον Περισσό η μήπως φοβάται ο Θεός να έρθει στο ΚΚΕ;».

Τέλος πάντων πήγα στον Περισσό. Ένας φύλακας με ρώτησε: «Τι θέλεις, παπά;». «Θέλω τον Φλωράκη», του λέω. Μεοδήγησαν.Καθώς έμπαινα μέσα έπεσα πάνω σε έναν παλιό μου συμμαθητή, εγώ τον γνώρισα εκείνος όχι. «Τι του κάνατε του Χαρίλαου στο Άγιον Όρος, μεταμόσχευση μυελού; Όταν ήρθε από το Άγιον Όρος μας κάλεσε όλους στο αμφιθέατρο και μας μίλησε για μιάμιση ώρα. Από τότε άλλαξε συμπεριφορά. Άνδρες κοιτάξτε να πάτε στο Άγιον Όρος. Δεν ξέρετε τι θησαυρό έχουμε στην πατρίδα μας... Κρίμα που πήγα στα ογδόντα μου». Τονβρήκα το Χαρίλαο Φλωράκη και αφού είπαμε μερικά, μου λέει: «Έχουμε ένα υπόλοιπο». «Τι υπόλοιπο;», ρώτησα. «Συ μου είπες ότι τα βιολογικά μας όρια είναι περιορισμένα. Θέλω να εξομολογηθώ».Και τονίζει ο Αγιορείτης Ιερομόναχος: «Εξομολογήθηκε, ξεσκέπασε τον εαυτό του. Έχω κάνει χιλιάδες εξομολογήσεις, τέτοια εξομολόγηση δεν έχω κάνει».

ΣΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ εξιστορεί ο π. Αθανάσιος ο Σιμωνοπετρίτης: «Μετά βγήκαμε και συναντήσαμε την κ. Παπαρήγα. «Αλέκα αυτός είναι το πατριωτάκι μου που σου έλεγα ο παπά Θανάσης»Εκείνη μου είπε: «Τι του κάνατε του Χαρίλαου στο Άγιον Όρος, μεταμόσχευση μυαλού;». Ο Φλωράκης τότε είπε: «Έπρεπε να είχα επισκεφθεί το Άγιον Όρος από νέος. Θα ήταν καλύτερα και για μένα και για την Ελλάδα». Είπαμε και άλλα πολλά. Ύστερα θέλησε να μου κάνει το τραπέζι στο «Ιντεάλ». Του είπα ότι με περίμενε ο Αρχιεπίσκοπος Σεραφείμ και δεν μπορούσα. Με συνόδευσε στην έξοδο και στο ασανσέρ μου είπε: «Έχω και κάτι που ξέχασα να σου πω, το έχω γράψει και στη διαθήκη μου, το λέω και σε σένα. Όταν πεθάνω, θέλω να με κηδεύσετε σαν ορθόδοξο χριστιανό, στο εξωκκλήσι του χωριού μου (της Καρδίτσας), στον Άη-Λια, να αγναντεύω τα Άγραφα και τον κάμπο». «Καλώς, κ. πρόεδρε», του είπα και αποχαιρετηθήκαμε.

ΟΤΑΝ ΠΕΘΑΝΕ ο Φλωράκης, μας το πληροφόρησε κάποιος εργάτης. Θελήσαμε να τηλεφωνήσουμε στα γραφεία του ΚΚΕ στον Περισσό, για την εκκλησιαστική κηδεία που είχε ζητήσει. Όμως κρίναμε καλύτερο να βάλουμε τη δημοσιογράφο κ. Άννα Παναγιωταρέα, που είχε κάποιες σχέσεις, να τους το πει. Της απάντησαν αρνητικά, με τη φράση: «Κοίτα τη δουλειά σου. Ο Φλωράκης ανήκει στο κόμμα και το κόμμα αποφασίζει». Και ο Αγιορείτης ιερομόναχος π. Αθανάσιος κατέληξε στη συνέντευξή του: «Εμείς όμως (στη Μονή της Σιμωνόπετρας) του κάναμε εκκλησιαστική κηδεία και τρισάγιο. Όλα κανονικά». (Πηγή Περιοδικό Χριστιανικοί παλμοί (Οκτώβριος-Δεκέμβριος 2011)

Πηγή: ΣΤΥΛΟΣ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2012