Share Post

Πρόγραμμα Εκδρομής

Η προσκυνηματική εκδρομή ξεκινάει με αναχώρηση νωρίς το πρωί από τον Πειραιά με το πλοίο για την Αίγινα. Θα προσκυνήσουμε στο Μοναστήρι του Αγίου Νεκταρίου, το πιο σημαντικότερο θρησκευτικό μνημείο του νησιού. Στο Μοναστήρι της Αγίας Τριάδος μόνασε επί 12 χρόνια ο άγιος Νεκτάριος και μετά την κοίμησή του, στις 9 Νοεμβρίου 1920 ετάφη εκεί, έξω ακριβώς από την Εκκλησία και κάτω από την σκιά ενός πεύκου που είχε ο ίδιος φυτέψει. Ο τάφος του και τα ιερά λείψανά του, που φυλάσσονται στη μονή, αποτελούν Πανελλήνιο θρησκευτικό προσκύνημα. Ακριβώς κάτω από το παλιό μοναστήρι έχει κτιστεί ένας επιβλητικός ναός, αφιερωμένος στη μνήμη του, ο οποίος είναι ένας από τους μεγαλύτερους της Ελλάδας και των Βαλκανίων. Στον ίδιο χώρο, τα χρόνια του Βυζαντίου, υπήρχε ένα άλλο μοναστήρι -αφιερωμένο στην Ζωοδόχο Πηγή- στο οποίο μάλιστα, ασκήτεψε η Οσία Αθανασία. Αυτό το εγκαταλελειμμένο μοναστήρι αποφάσισε ο Άγιος Νεκτάριος, στα 1904, να αναστυλώσει και να στεγάσει την μονή της Αγίας Τριάδας. Οι εργασίες αναστύλωσης διήρκεσαν τρία χρόνια, από το 1904 έως και το 1907. Στην μονή αποσύρθηκε ο Άγιος Νεκτάριος ένα χρόνο αργότερα, στα 1908, όταν παραιτήθηκε από την θέση του διευθυντή της Ριζαρείου. Έτσι εκπληρώθηκε επιτέλους ο διακαής πόθος του να μονάσει. Άξιο αναφοράς είναι το γεγονός ότι ο Άγιος εργαζόταν σκληρά μαζί με τους εργάτες για το χτίσιμο των κτιρίων της μονής. Αλλά και αργότερα, πέρα από τα πνευματικά του καθήκοντα ασχολούνταν και με τις καθημερινές εργασίες του μοναστηριού. Συχνά πυκνά τον έβρισκαν να εργάζεται στον κήπο. Καμία εργασία δεν θεωρούσε κατώτερη του. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ότι τα υποδήματα των καλογραιών τα επιδιόρθωνε ο ίδιος. Την ίδια όμως αγάπη και φροντίδα έδειχνε και για τον υπόλοιπο πληθυσμό του νησιού.

Οι καιροί ήταν δύσκολοι -βρισκόμαστε στην περίοδο μετά τον πρώτο παγκόσμιο πόλεμο- και ακόμα και το καθημερινό φαγητό ήταν ένα από τα μεγάλα προβλήματα των κατοίκων της Αίγινας. Με εντολή του Αγίου -προσπαθώντας να σταθεί για άλλη μια φορά στο ποίμνιο του- δεν αποθηκεύονταν τρόφιμα στην μονή παρά μοιράζονταν στον λαό. Ο Θεός θα φρόντιζε για την τροφή της επομένης ημέρας, πίστευε ο Άγιος, και έτσι γινόταν. Όπως αναφέραμε και προηγουμένως, ο Άγιος Νεκτάριος έζησε στην μονή για 12 συναπτά έτη. Από το 1908 έως και το 1920 όπου κοιμήθηκε. Όλο αυτό το διάστημα έμενε σε ένα σπιτάκι -σώζεται ως σήμερα μαζί με τα προσωπικά του είδη- εκτός των ορίων της τότε μονής, μιας και το μοναστήρι ήταν γυναικείο. Ο ναός της Αγίας Τριάδας, που θεμελίωσε ο ίδιος και εγκαινιάστηκε στις 2 Ιουνίου του 1908 είναι βυζαντινού ρυθμού. Στις μέρες μας κολλητά σε αυτόν τον ναό υπάρχει ένας άλλος, αφιερωμένος στον Άγιο Νεκτάριο, και λίγο πιο εκεί βρίσκεται το εκκλησάκι με τον τάφο του Αγίου. Το μοναστήρι που στις μέρες μας είναι ένα από τα σημαντικότερα προσκυνήματα της ορθοδοξίας, με πλήθος πιστών να το επισκέπτεται κάθε χρόνο αποτίοντας φόρο τιμής στον νεότερο Άγιο της πίστης μας. Ο Άγιος Νεκτάριος “κοιμήθηκε” στις 9 Νοεμβρίου του 1920. Το σώμα του παρέμεινε άφθαρτο για 21 ολόκληρα χρόνια. Η ανακομιδή των λειψάνων του έγινε στις 3 Σεπτεμβρίου του 1963. Αυτές είναι και οι δύο ημερομηνίες εορτασμού της μονής: στις 9 Νοεμβρίου (κοίμηση Αγίου Νεκταρίου) και στις 3 Σεπτεμβρίου (ανακομιδή Ι. Λειψάνων).

Συνεχίζοντας θα επισκεφθούμε την παραλιακή Αγία Μαρίνα και στη συνέχεια θα προσκυνήσουμε την Ι. Μ. του Αγίου Μηνά, η οποία βρίσκεται στην περιοχή της Αφαίας, μέσα στο πευκοδάσος, σε περίοπτη θέση. Σύμφωνα με το ιστορικό, το ομώνυμο γυναικείο μοναστήρι ιδρύθηκε το 1952 από τον ονομαστό γέροντα Αμφιλόχιο Μακρή της Πάτμου, αλλά την πρώτη ιδέα για την ίδρυση του είχε ο νεοφανής άγιος Νεκτάριος επίσκοπος Αίγινας. Το μοναστήρι αυτό από τα νεότερα της Αίγινας σήμερα γνωρίζει μια ιδιαίτερη πνευματική άνθηση και είναι καταφύγιο πολλών προσκυνητών που αναζητούν τη γαλήνη, την ηρεμία και τον πνευματικό ανεφοδιασμό τους. Τέλος θα υπάρξει χρόνος για βόλτα και γεύμα στο λιμάνι της Αίγινας. Επιβίβαση στο πλοίο και απόπλους για το λιμάνι του Πειραιά. Άφιξη στον Πειραιά αργά το απόγευμα.

Φωτογραφίες

Εκδήλωση Ενδιαφέροντος

Ονοματεπώνυμο
Τηλέφωνο
Email
Ενδιαφέρομαι για το πρόγραμμα
Σχόλια
Share Post

Δείτε Επίσης