Share Post

Πρόγραμμα Εκδρομής

Το φημισμένο νησί του Οδυσσέα, η Ιθάκη βρίσκεται νότια της Λευκάδας, κοντά στις βορειοανατολικές ακτές της Κεφαλλονιάς, από την οποία χωρίζεται με το Στενό της Ιθάκης. Το νησί αποτελείται από δύο τμήματα που συνδέονται μεταξύ τους με έναν επιμήκη ισθμό. Εκεί βρίσκεται ο όμορφος κόλπος των Δεξιών. Η ευρύτερη περιοχή αποκαλείται από τους ντόπιους και «κόλπος του Λαέρτη». Το Βαθύ είναι η πρωτεύουσα που είναι χτισμένη σε υψόμετρο δέκα μέτρων. Είναι ένα καλά προστατευμένο λιμάνι μέσα στον ομώνυμο κόλπο, ο οποίος ανταποκρίνεται άριστα στην γραφικότητα της πόλης. Στην είσοδό του υπάρχει η νησίδα του Σωτήρα, γνωστή και ως Λοιμοκαθαρτήριο (Λαζαρέτο) όπου βρίσκεται ο ναός της Μεταμόρφωσης.

Περιπλέοντας τις ακτές της Ιθάκης από το βορειότερο ακρωτήριό της, την Μέλισσα, συναντούμε τον Όρμο Φρικών, τοπίο δασώδες με μια νότα ευρωπαϊκής εξοχής. Στο λιμάνι ξεχωρίζουν δύο πέτρινοι μύλοι, αλλά και το άγαλμα του ποιητή Λορέντζου Μαβίλη. Εδώ, το 1944, ντόπιοι αντάρτες κατάφεραν με λιγοστά μέσα να καταλάβουν το γερμανικό πλοίο «Αντουανέτα». Η περιοχή έχει πλούσια δασική πανίδα με αποτέλεσμα να γίνεται αγαπημένο μέρος συνάντησης φυσιολατρών. Δέκα χιλιόμετρα βορειότερα βρίσκεται το γραφικό ορεινό χωριό του Σταυρού, το οποίο διαθέτει αρχαιολογικό μουσείο με θραύσμα από την περίφημη επιγραφή «Ευχήν Οδυσσει». Το χωριό συνδέεται με δρόμο που καταλήγει στον κόλπο της Πόλης, με την ομώνυμη παραλία. Η Ιθάκη είναι ιδανικό για ήρεμες διακοπές και πνευματικές αναζητήσεις.

Η Λευκάδα είναι ένας παράδεισος χρωμάτων, ήχων και αρωμάτων. Με εκατομμύρια αποχρώσεις χρωμάτων που δεν μπορεί ούτε η πιο ευφάνταστη παλέτα να αποδώσει, συνδυάζει στο τοπίο της ειδυλλιακές και τραχιές εικόνες, δίνοντας στον επισκέπτη της τη δυνατότητα να περιπλανηθεί μέσα στην ιστορία των Επτανήσων προσφέροντάς του παράλληλα την ικανοποίηση να ανακαλύψει συναρπαστικά μυστικά σε κάθε γωνιά της. Ανήκει στα Επτάνησα και oι διάσημες παραλίες της με τα πρασινογάλαζα κρυστάλλινα νερά σε συνδυασμό με το καταπράσινο τοπίο κατακτούν και τον πιο απαιτητικό επισκέπτη. Είναι το “στεριανό” νησί που λάτρεψε ο κροίσος Αριστοτέλης Ωνάσης και το τέταρτο σε έκταση στο Ιόνιο πέλαγος. Βρίσκεται δίπλα στο νομό Αιτωλοακαρνανίας με τον οποίο πιθανολογείται ότι ενώνονταν στην αρχαιότητα. Σήμερα χωρίζεται από την ηπειρωτική Ελλάδα μέσω του πορθμού του Δρεπάνου.

Αποκαλείται και “στεριανό νησί” καθώς είναι προσβάσιμο με αυτοκίνητο. Η Λευκάδα είναι ένα φυσικό αξιοθέατο με παραθαλάσσιους οικισμούς αλλά και ορεινά χωριά, κτισμένα μέσα στην καταπράσινη φύση. Τα βουνά του νησιού αποτελούν σημαντικούς βιότοπους στους οποίους ζουν και αναπτύσσονται πολλά σπάνια είδη φυτών, πτηνών και θηλαστικών ενώ εκεί συναντώνται δεκάδες σπήλαια, καταρράκτες και πηγές.

1η Ημέρα: Αθήνα – Πάτρα – Ιθάκη

Η προσκυνηματική εκδρομή στην Ιθάκη και την Λευκάδα, ξεκινάει με την αναχώρηση του πούλμαν νωρίς το πρωί από την Αθήνα για το λιμάνι της Πάτρας, όπου θα επιβιβαστούμε σε Ferry Boat με προορισμό την Ιθάκη. Το μεσημέρι άφιξη στην Ιθάκη στο λιμάνι Πισαετός. Check in και τακτοποίηση στο ξενοδοχείο της διαμονής μας.

Το απόγευμα θα επισκεφθούμε την Ιερά Μονή των Καθαρών για Εσπερινό. Η Μονή που είναι προσκύνημα και σημείο αναφοράς για τους απανταχού της γης Ιθακήσιους, είναι κτισμένη στη νοτιο-ανατολική κορυφή του Ομηρικού όρους Νήριτο, σε μια όμορφη γωνία, 600 μ. από την θάλασσα. Η ζωή του Μοναστηριού αρχίζει γύρω στα 1696. Η ιστορία όμως της εικόνας της Παναγίας, είναι ακόμα πιο παλιά. Το όνομα Καθαρά προέρχεται από τη λέξη κάθαρα, που στην τοπική διάλεκτο σημαίνει τα ξερόκλαδα και τους μικρούς θάμνους που κόβονται και καίγονται για να καθαρίσει κάποιος τόπος. Επειδή λοιπόν την ιερή εικόνα του Γενεσίου της Θεοτόκου τη βρήκαν με θαυματουργό τρόπο μέσα στα καιόμενα κάθαρα, την ονόμασαν «Καθαριώτισσα». Λίγο πιο πέρα από το Μοναστήρι, υψώνεται το καμπαναριό όπου στο ισόγειο είναι το παρεκκλήσιο των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης. Η θέα που αντικρίζει κανείς από τη θέση που βρίσκεται το Καμπαναριό, είναι μοναδική. Φαίνεται το νότιο τμήμα του νησιού, μέρος του ανατολικού τμήματος της Κεφαλονιάς, στο βάθος αριστερά οι Εχινάδες νήσοι, τα δυτικά παράλια της Αιτωλοακαρνανίας, μακριά στο βάθος με καλή ορατότητα τις ακτές της Πελοποννήσου, και δεξιά την Ζάκυνθο. Η εικόνα της Παναγίας αποδίδεται στον Ευαγγελιστή Λουκά και παριστά την γέννηση της Θεοτόκου. Στις αρχές του 1993 εγκαθίσταται στο Μοναστήρι ο Ιθακήσιος μοναχός Θεοδόσιος, ο κατά κόσμον Ηλίας Βλησμάς ο οποίος προέρχεται από την Ιερά Νέα Σκήτη του Αγίου Όρους και προσφέρει τις υπηρεσίες του στη χάρη της Παναγίας. Η Καθαριώτισσα είναι προστάτης και πολιούχος του νησιού και γιορτάζεται με μεγαλόπρεπεια στις 8 Σεπτεμβρίου κάθε χρόνο.

Στη συνέχεια θα επισκεφθούμε για προσκύνημα τον Ι. Ναό Μεταμορφώσεως στον Σταυρό, όπου φυλάσσονται τα ιερά λείψανα του Οσίου Ιωακείμ του Ιθακησίου, του «Παπουλάκη», όπως είναι γνωστός. Το χωριό Σταυρός βρίσκεται στη βόρεια Ιθάκη που απέχει 23 χλμ από το Βαθύ. Σύμφωνα με σύγχρονες μελέτες , πρόκειται για το Άστυ των Ιθακήσιων των Ομηρικών χρόνων και το λιμάνι του Σταυρού αποτελούσε τον δημόσιο λιμένα. Ο Ιερός Ναός βρίσκεται στην κεντρική πλατεία του χωριού και πανηγυρίζει την 6 Αυγούστου της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος. Άρχισε να χτίζεται το 1923 από πρόσφυγες και ολοκληρώθηκε το 1929. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Άγιος Ιωακείμ είχε προβλέψει ότι στο χωριό θα κτιστεί εκκλησία από πρόσφυγες και θα την πρωτολειτουργήσει πρόσφυγας παπάς, όπως και έγινε. Ο Ιερός Ναός της Μεταμόρφωσης είναι ο μοναδικός σταυροειδής μετά τρούλου στην Ιθάκη. Όλοι οι υπόλοιποι ναοί είναι μονόκλιτες βασιλικές. Ο Άγιος Ιωακείμ Παπουλάκης κατέχει ιδιαίτερα θέση στις καρδιές των κατοίκων της Ιθάκης. Τα λείψανα του Αγ. Ιωακείμ έρχονται εδώ κάθε χρόνο στις 23 Μαΐου, με λιτανεία από την Αγία Βαρβάρα και παραμένουν στο ναό μέχρι το τέλος του καλοκαιριού, προς διευκόλυνση των επισκεπτών του νησιού. Επιστροφή στο ξενοδοχείο μας, δείπνο και διανυκτέρευση.

2η Ημέρα: Ιθάκη – Λευκάδα

Το πρωί θα εκκλησιαστούμε στον Ι.Ν. Εισοδίων της Υπεραγίας Θεοτόκου (Μητροπολιτικός) στο Βαθύ. Ο Ιερός ναός της Παναγίας στα Λινοβρόχια, όπως λέγεται, χτίστηκε το 1800. Προϋπήρχε μικρός ναίσκος, τον οποίο μεγάλωσαν για τις ανάγκες των ενοριτών. Εχει ένα θαυμάσιο ολόγλυπτο ξύλινο τέμπλο, μεταβυζαντινής τέχνης του 1793, που κατασκευάστηκε από τον Μετσοβίτη και το επιβλητικό παλαιό κωδωνοστάσιο του 1820. Θα συνεχίσουμε και μέσα από μια μοναδική διαδρομή θα φθάσουμε στο Ναό της Παναγίας στην Ανωγή Ιθάκης, κτισμένος σε υψόμετρο 500μ., ο οποίος είναι ένας από τους μεγαλύτερους, σημαντικότερους και αρχαιότερους ναούς των Βαλκανίων. Είναι ρυθμού Βασιλικής μεγάλων διαστάσεων (μήκος 30μ. και πλάτος 10μ. περίπου) και όπως λέγεται, κτίστηκε τμηματικά πριν από 700 χρόνια. Η εκκλησία είναι στολίδι του χωριού της Ανωγής με τις θαυμάσιες τοιχογραφίες και το βενετσιάνικης τεχνοτροπίας καμπαναριό της. Το εσωτερικό του Ναού παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον, δεδομένου ότι είναι ολόκληρο σκεπασμένο με τοιχογραφίες Βυζαντινής Τεχνοτροπίας και γι’ αυτό το λόγο έχει κηρυχθεί από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων από το 1959, ως διατηρητέο ιστορικό μνημείο.

Στη συνέχεια αναχώρηση από το λιμάνι Φρίκες της Ιθάκης για το λιμάνι της Βασιλικής στη Νότια Λευκάδα. Άφιξη στη Λευκάδα και μέσα από μια πανέμορφη διαδρομή στα Δυτικά του νησιού, θα διασχίσουμε τα χωριά Άγιος Πέτρος, Εξάνθεια και θα καταλήξουμε στην Καρυά όπου θα επισκεφθούμε τον Ι. Ναό Αγ. Σπυρίδωνος. Βρίσκεται στο κέντρο του χωριού και χτίστηκε στα τέλη του 19ου αιώνα. Έχει όμορφο, ψηλό κωδωνοστάσιο με ρολόι. Το τέμπλο του που χρονολογείται από το 1925, ακολουθεί απλή κλασική γραμμή και είναι έργο του Ιωάννη Βρεττού (1925). Στη συνέχεια θα φτάσουμε στην πόλη της Λευκάδας, check in και τακτοποίηση στο ξενοδοχείο μας. Χρόνος ελεύθερος για ξεκούραση. Το απόγευμα θα κάνουμε βόλτα στην πόλη της Λευκάδας όπου και θα έχουμε την ευκαιρία να δούμε μερικούς από τους ομορφότερους Ναούς στα Επτάνησα.

Ο Ναός του Παντοκράτορα, μια ιδιωτική εκκλησία που ανήκει στους απογόνους της οικογένειας Βαλαωρίτη με ξεχωριστή αξία που βρίσκεται στο κέντρο της αγοράς στην πόλη της Λευκάδας. Οι αγιογραφίες της ανήκουν σε πολύ γνωστούς Επτανήσιους αγιογράφους. Πίσω από το ιερό βήμα βρίσκεται ο τάφος του εθνικού ποιητή Αριστοτέλη Βαλαωρίτη, ενώ στο εσωτερικό της έχουν ταφεί κι άλλοι εξέχοντες Λευκαδίτες. Ο Ναός του Αγίου Μηνά που γειτονεύει με το ναό του Παντοκράτορα, ξεχωρίζει για το εξαιρετικό ξυλόγλυπτο τέμπλο του και τις εικόνες των σπουδαίων επτανησίων αγιογράφων Κονταρίνη, Ρούσου, Δοξαρά, Κουτούζη, Βεντούρα κ.ά. Η εκκλησία σε ρυθμό μπαρόκ θεμελιώθηκε το 1707 με άδεια των Ενετών και είχε αρχικά μικρότερες διαστάσεις. Ανοικοδομήθηκε στη σημερινή της μορφή, ύστερα από σοβαρές ζημιές που υπέστη το 1724. H Εκκλησία του Αγίου Σπυρίδωνα, στην κεντρική πλατεία της πόλης, που χτίστηκε στα τέλη του 17ου αιώνα και είναι ιδιωτική. Είναι βασιλική μονόχωρη, επιμήκης, χαμηλή, χωρίς τρούλο, με πλαϊνές εισόδους και με εμφανείς επιρροές από την ενετική αρχιτεκτονική. Το τέμπλο της έγινε από τον Ζακυνθινό ξυλογλύπτη Ι. Γρόππα και οι εικόνες της από τον κρητικό, ενετικής καταγωγής, Τομάζο Τζεν.

Ο Ναός της Κοιμήσεως της Υπεραγίας Θεοτόκου στη Γύρα, που βρίσκεται στη στενή λωρίδα γης που κλείνει βορειοδυτικά τη λιμνοθάλασσα της Λευκάδας. Είναι μονόχωρη με μεγάλη ημικυκλική αψίδα. Ο αρχικός ναός που ανήκε στους προγόνους του Άγγελου Σικελιανού υπήρχε εδώ πριν το 1684 και θεωρείται από τους αρχαιότερους του νησιού. Χτίστηκε γύρω στα 1460-1503 από τους αδελφούς ιερείς Σταμάτιο και Αθανάσιο Σούνδια, δοκιμάστηκε από πολλούς σεισμούς και αργότερα περιήλθε στο Ορφανοτροφείο και στο Νοσοκομείο Λευκάδας. Το ξύλινο τέμπλο του είναι απλό και λιτό, ενώ η εικόνα της Παναγίας της Οδηγήτριας στην οποία είναι αφιερωμένος είναι έργο του Τομάζο Τζεν, με εμφανή στοιχεία βυζαντινής παράδοσης. Σήμερα είναι ξωκλήσι του Αγίου Νικολάου της πόλης. Η Εκκλησία του Αγίου Νικολάου, που βρίσκεται στο κέντρο της πόλης. Χτίστηκε το 1687 με άδεια των ενετικών αρχών, δοκιμάστηκε από τους σεισμούς του 18ου και των αρχών του 19ου αιώνα και ανοικοδομήθηκε το 1830. Ήταν ο πλουσιότερος ναός της πόλης. Έχει εντυπωσιακές εισόδους και παράθυρα ξεχωριστής τέχνης, σε ρυθμό μπαρόκ. Το τέμπλο της είναι ιδιαίτερα επιβλητικό, ενώ οι εικόνες είναι έργα του Ιωάννη Ρούσου από τα καλύτερα του και του Σπυρίδωνα Βεντούρα. Εξωκλήσια του Αγίου Νικολάου είναι ο Άγιος Ιωάννης του Αντζούση και η Παναγία της Γύρας. Δείπνο στην πόλη και διανυκτέρευση.

3η Ημέρα: Λευκάδα – Αθήνα

Το πρωί εκκλησιασμός σε έναν εκ των Ναών της πόλης και στη συνέχεια επίσκεψη για προσκύνημα στην Ιερά Μονή Φανερωμένης, ένα ιστορικό Μοναστήρι που βρίσκεται μόλις 3 χιλιόμετρα από την πόλη και που αποτελεί για αιώνες το θρησκευτικό κέντρο του νησιού ως το αρχαιότερο και μεγαλύτερο μοναστήρι. Η Παναγία Φανερωμένη είναι αφιερωμένη στην Κοίμηση της Θεοτόκου που είναι παράλληλα και η προστάτιδα και πολιούχος του νησιού. Στο πέρασμα του από την περιοχή της Νικοπόλεως, στη γειτονική Πρέβεζα, ο Απόστολος Παύλος έστειλε το 63 μ.Χ. στο νησί τους τρεις βοηθούς του, Ακύλα, Σωσίωνα και Ηρωδίωνα. Οι τρεις τους κάλεσαν τους Λευκαδίτες στο χώρο εκείνο και κήρυξαν τη διδασκαλία του Ιησού. Έχτισαν αργότερα ευκτήριο οίκο προς τιμή της Παναγίας δημιουργώντας έτσι την πρώτη εκκλησία στο νησί. Ο Απόστολος Παύλος χειροτόνησε το Σωσίωνα πρώτο επίσκοπο Λευκάδος. Το 332 μ.Χ. ο τότε επίσκοπος Λευκάδος Αγάθαρχος και δύο πατέρες εγκαθίστανται στο ναό, τον επεκτείνουν και χτίζουν τα πρώτα κελιά θέτοντας έτσι τις βάσεις του μοναχισμού στο νησί. Στα χρόνια που ακολούθησαν το νησί θα γνωρίσει πολλούς κατακτητές και η Μονή θα δεχθεί αλλεπάλληλα χτυπήματα και καταστροφές. Η εικόνα της Παναγίας που υπάρχει σήμερα είναι αντίγραφο της θαυματουργής εικόνας, φιλοτεχνημένο από τον Ιερομόναχο Βενιαμίν Κοντράκη στο Άγιο Όρος το 1887.

Στη συνέχεια θα επισκεφτούμε το γραφικό και κοσμοπολίτικο Νυδρί, όπου θα έχουμε ελεύθερο χρόνο για γεύμα και βόλτα. Το απόγευμα αναχώρηση από τη Λευκάδα με προορισμό την Αθήνα.

Φωτογραφίες

Εκδήλωση Ενδιαφέροντος

Ονοματεπώνυμο
Τηλέφωνο
Email
Ενδιαφέρομαι για το πρόγραμμα
Σχόλια
Share Post

Δείτε Επίσης