Share Post

Πρόγραμμα Εκδρομής

Η Κέρκυρα είναι το βορειότερο και δεύτερο σε μέγεθος νησί του συμπλέγματος των Επτανήσων, στο Ιόνιο Πέλαγος. Με πυκνότητα πληθυσμού 193 κατοίκους ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο, συγκαταλέγεται στα πλέον πυκνοκατοικημένα νησιά της Μεσογείου. Η πόλη της Κέρκυρας, πληθυσμού 28.185 κατοίκων, με έντονα ενετικά και αγγλο-γαλλικά στοιχεία, προσφέρει σπουδαία αξιοθέατα όπως το Ποντικονήσι, το Κανόνι και το Μον Ρεπό, και αξιόλογα κτίρια: η Αγγλική Αρμοστεία, τα παλαιά ανάκτορα του Ταξιάρχου Μιχαήλ και Αγίου Γεωργίου, το μέγαρο Καποδίστρια, το μητροπολιτικό μέγαρο, το σημερινό Δημαρχείο, το μέγαρο της Ιονίου Ακαδημίας. Εξίσου σημαντικό αξιοθέατο, στην περιφέρεια της πόλης, αποτελεί το Αχίλλειο, το παλάτι της βασίλισσας Ελισάβετ. Ο πολιούχος της πόλης είναι ο Άγιος Σπυρίδων, το άφθαρτο σκήνωμα του οποίου αποτελεί πόλο έλξης για χιλιάδες προσκυνητές ετησίως. Στις ακτές της Κέρκυρας συναντώνται δεκάδες παραλίες με ψιλή άμμο (Άη Γόρδης, Γλυφάδα, Σιδάρι, Αχαράβη, Παλαιοκαστρίτσα) ενώ στην ενδοχώρα υπάρχουν χωριά εξαιρετικής φυσικής ομορφιάς. Η Κέρκυρα φημίζεται για τη μουσική της παράδοση, από τις «καντάδες» μέχρι την περίφημη «Φιλαρμονική», η οποία συνοδεύει τη λιτανεία του Επιταφίου τη Μεγάλη Παρασκευή. Το πρωινό του Μεγάλου Σαββάτου, η κερκυραϊκή παράδοση θέλει τους κατοίκους της Παλιάς πόλης να ρίχνουν στάμνες με νερό από τα μπαλκόνια γεγονός που συμβολίζει την «πρώτη ανάσταση» του Χριστού. Τέλος, η Κερκυραϊκή κουζίνα φημίζεται για την «παστιτσάδα», το «σοφρίτο», το «μπουρδέτο», τις «μάντολες» και το «παστέλι». Ανάμεσα στα προϊόντα τοπικής παραγωγής είναι το περγαμόντο (για γλυκά κουταλιού και λικέρ), η γραβιέρα και το βούτυρο Κέρκυρας, το λάδι ελιάς και η ρίγανη.

1η Ημέρα: Αθήνα – Ηγουμενίτσα – Κέρκυρα

Η προσκυνηματική εκδρομή στην Κέρκυρα, ξεκινάει με πρωινή αναχώρηση του πούλμαν από την Αθήνα για την Ηγουμενίτσα και εν πλώ θα περάσουμε στην Κέρκυρα. Επίσκεψη στον Ι. Ναό Ιάσωνος & Σωσιπάτρου. Οι Απόστολοι Ιάσων και Σωσίπατρος, μαθητές του Αποστόλου Παύλου, επισκέφτηκαν την Κέρκυρα το 48 μ.Χ. και δίδαξαν το χριστιανισμό στους κατοίκους του νησιού. Ο Ναός των Αγίων Ιάσωνος και Σωσιπάτρου είναι ένας από τους σημαντικότερους ναούς της βυζαντινής περιόδου, ανήκει στον εκκλησιαστικό αρχιτεκτονικό τύπο του δικίονου (δίστυλου) σταυροειδούς εγγεγραμμένου με τρούλο, καθώς ο τρούλος στηρίζεται σε τοίχους και δυτικά σε δύο κίονες. Αποτελεί ένα από τα πιο καλοδιατηρημένα και αρχαιότερα δείγματα αυτού του τύπου. Κτίστηκε πάνω σε ερείπια αρχαίου ναού, πιθανά τον 11ο αιώνα, χρησιμοποιώντας δομικά υλικά από κατεστραμμένα κτίρια της Παλαιόπολης. Στο εσωτερικό της εκκλησίας φιλοξενούνται σημαντικές εικόνες του Εμμανουήλ Μπουνιαλή Τζάννε και του Μιχαήλ Δαμασκηνού. Ιδιαίτερα εντυπωσιακό είναι το μαρμάρινο τέμπλο σε ρυθμό μπαρόκ του 18ου αιώνα.

Στη συνέχεια θα επισκεφθούμε το Ποντικονήσι και τη Μονή Βλαχερνών. Πρόκειται για τα δυο διασημότερα αξιοθέατα της Κέρκυρας. Αποτελούν σήμα κατατεθέν του νησιού και οι φωτογραφίες τους έχουν κάνει το γύρω του κόσμου. Βρίσκονται στο κοσμοπολίτικο Κανόνι, το διάσημο προάστιο της πόλης. Ο ναός της Παναγίας της Βλαχέραινας ή των Βλαχερνών, είναι βυζαντινός και χρονολογείται από τον 17ο αιώνα. Ουσιαστικά πρόκειται για ένα μικρό νησάκι, το οποίο απέχει από τη στεριά 300 μ. περίπου και ενώνεται με την παραλία του Κανονιού, μέσω μιας στενής λωρίδας υπερυψωμένου εδάφους. Είναι ένα μικρό κτίσμα, με λευκό χρώμα και κεραμοσκεπή και υψηλό καμπαναριό. Έχει ένα εντυπωσιακό ξυλόγλυπτο τέμπλο και αξιόλογες εικόνες και τοιχογραφίες. Από την Παναγιά των Βλαχερνών ξεκινούν τα καΐκια που πηγαίνουν στο θρυλικό Ποντικονήσι. Είναι ένα μικρό κατάφυτο νησάκι, όπου στο λιλιπούτειο μέγεθός του οφείλει και το όνομά του. Σύμφωνα με τη μυθολογία το νησάκι αυτό είναι ο βράχος που έριξε η καταιγίδα το πλοίο του Οδυσσέα με αποτέλεσμα να ναυαγήσει στο νησί των Φαιάκων. Μια άλλη εκδοχή του μύθου όμως, αναφέρει ότι το Ποντικονήσι είναι το πλοίο του ομηρικού ήρωα που ο Ποσειδώνας το μεταμόρφωσε σε βραχονησίδα. Χαρακτηριστικό του είναι η πυκνή βλάστηση, ενώ πάνω στο νησί είναι κτισμένος ο Ιερός Ναός του Παντοκράτορα, βυζαντινού ρυθμού, που χρονολογείται από τα τέλη του 13ου αιώνα.

Συνεχίζουμε και επισκεπτόμαστε το Μητροπολιτικό Ναό Της Υπεραγίας Θεοτόκου της Σπηλαιώτισσας. Ο Μητροπολιτικός Ναός της Κέρκυρας, κτίστηκε το έτος 1577 στο σημείο όπου βρισκόταν παλαιότερος ναός του Αγ. Βλασίου. Ο ναός είναι αφιερωμένος στην Παναγία Σπηλαιώτισσα, καθώς μετά από την καταστροφή του ομώνυμου ναού της, η εικόνα της μεταφέρθηκε εδώ, στον Άγιο Βλάσιο του οποίου ναός βρισκόταν στη συγκεκριμένη θέση, και στην Αγία Θεοδώρα, της οποίας το λείψανο φυλάσσεται στο εσωτερικό του ναού. Μορφολογικά κατατάσσεται στην κατηγορία των Επτανησιακών Βασιλικών τρίκλιτων ναών. Εντύπωση προκαλούν αναγεννησιακά στοιχεία της εξωτερικής του όψης. Πέρα από την ασημένια λάρνακα με το ιερό λείψανο της Αγίας Θεοδώρας, αξιόλογο είναι το βυζαντινό τέμπλο του ναού και μία σειρά από σπουδαίες αγιογραφίες του 14ου, 15ου και 16ου αιώνα. Αξίζει πραγματικά να βρεθείτε στο Μητροπολιτικό Ναό της Κέρκυρας τη Μεγάλη Παρασκευή, όπου η διάσημη φιλαρμονική ορχήστρα του νησιού συνοδεύει την τελετή της περιφοράς του Επιταφίου. Μια εμπειρία μοναδική που στο βίωμά της κάθε πιστός θα νιώσει κατάνυξη και γαλήνη. Το βράδυ άφιξη στο ξενοδοχείο της διαμονής μας, δείπνο και διανυκτέρευση.

2η Ημέρα: Κέρκυρα

Μετά το πρωινό θα επισκεφθούμε την κεντρική πλατεία Σπιανάδα η οποία είναι η μεγαλύτερη πλατεία στην Ελλάδα – και για πολλούς η ομορφότερη – με το διάσημο και ιστορικό Λιστόν και τα αμέτρητα γραφικά καντούνια που διακλαδώνονται μέσα από την πλατεία. Θα προσκυνήσουμε την θαυματουργή εικόνα του Αγίου Σπυρίδωνα, η οποία βρίσκεται στον ομώνυμο ναό, ένα από τα σημαντικότερα μεταβυζαντινά μνημεία της πόλης της Κέρκυρας και αποτελεί πόλο έλξης για τους επισκέπτες του νησιού. Πρόκειται για ένα απλό κτίσμα εξωτερικά. Μονόκλιτη ξυλόστεγη επτανησιακού βασιλικού ρυθμού, κτητορική άλλοτε της οικογένειας Βούλγαρη, που είχε στην κατοχή της και το σκήνωμα του Αγίου, προσομοιάζει περισσότερο με τους χριστιανικούς ναούς της Δύσης παρά της Ανατολής, καθώς της λείπουν τα αυστηρά βυζαντινά πρότυπα, που απαντώνται στην ηπειρωτική Ελλάδα. Πρόκειται για ένα γεγονός που εξηγείται πολύ εύκολα καθώς η Κέρκυρα υπήρξε επί αιώνες βενετοκρατούμενη και δεν γνώρισε τον οθωμανικό ζυγό, χαρακτηριστικό όλων των Επτανήσων, που δέχτηκαν έτσι απρόσκοπτα τις επιδράσεις της Ιταλικής Αναγέννησης και κατά συνέπεια της Τέχνης του 17ου αιώνα. Το σχήμα της λοιπόν είναι μακρόστενο και χαμηλοτάβανο όπως σε όλες τις εκκλησίες των νησιών του Ιονίου, με εντυπωσιακό πυργοειδές καμπαναριό, το οποίο μοιάζει εξαιρετικά με το καμπαναριό της εκκλησίας του Αγίου Γεωργίου των Ελλήνων στη Βενετία (San Giorgio dei Greci), με τις οποίες χτίστηκαν την ίδια περίπου εποχή. Το λείψανο του Αγίου Σπυρίδωνα φυλάσσεται σε μία αργυρή πολυτελή λάρνακα, έργο του 19ου αιώνα, που βρίσκεται τοποθετημένη στα δεξιά του Ιερού. Αξίζει να σημειωθεί ότι η αρχική εκκλησία ήταν χτισμένη στο Σαρόκκο αλλά κρίθηκε επιβεβλημένη η κατεδάφιση της για την επέκταση των τειχών του φρουρίου. Ο σημερινός ναός χτίστηκε το 1589.

Συνεχίζουμε με επίσκεψη στο Αχίλλειο (θερινή κατοικία της πριγκίπισσας Σίσσυ), στα Μωραΐτικα και στις Μπενίτσες. Στη συνέχεια θα προσκυνήσουμε στην Ι. Μονή Αγίας Παρασκευής Σγουράδων, 26 χιλ. βορειοανατολικά της πόλης της Κέρκυρας, σε μια ήσυχη τοποθεσία, εν μέσω ελαιώνα. Στη θέση αυτή υπήρχε αρχικά παρεκκλήσιο του Ιερού Ναού της Υ.Θ. Ευαγγελιστρίας Σγουράδων. Το εκκλησάκι αυτό της Αγίας Παρασκευής, που άνηκε σε 22 κτήτορες της κοινότητος, παραχωρήθηκε κατά το 1883 στις μοναχές Αγάθη Βραδά από τον Άγιο Μάρκο και Θεοδοσία Σγούρου απο τους Σγουράδες. Η τελευταία και πρώτη Ηγουμένη του Ησυχαστηρίου ανήγειρε το σημερινό Καθολικό, με το μαρμάρινο Τέμπλο (1906). Την διαδέχθηκαν, κατα το 1926 η μοναχή Συγκλητική και στη συνέχεια η μοναχή Αθανασία Βλάχου, το 1940 μοναχή Χριστίνα Κουρκούλου και στη συνέχεια οι αδελφές Αγάθη και Ευδοκία. Κατα το 1976 ηγουμένη ηταν η Γερόντισσα Αγγελίνα. Κοντά της η μορφωμένη αδελφή Αγάθη άφησε αγαθότατες μνήμες στην περιοχή. Το έτος 1998 αναγνωρίστηκε επισήμως ως Ιερά Μονή με Προεδρικό Διάταγμα. Το έτος 2001 η Ι. Μητρόπολις εγκατέστησε για τη συντήρηση και λειτουργία της, τη γαλλίδα μοναχή Φωτεινή Μαρσάλ. Στην Ιερά Μονή φυλάσσονται μικρά τεμάχια λειψάνων, όπως της Αγίας Παρασκευής, του Αγίου Μηνά, του Αγίου Σεραφείμ του Σάρωφ, του Αγίου Θεοδώρου Ουσακώφ κ.ά. Το απόγευμα επιστροφή στο ξενοδοχείο μας, δείπνο και διανυκτέρευση.

3η Ημέρα: Κέρκυρα – Ηγουμενίτσα – Αθήνα

Μετά το πρωινό θα ξεκινήσουμε την εκδρομή μας για μια γνωριμία με τα πανέμορφα χωριουδάκια του νησιού. Θα επισκεφθούμε την Παλαιοκαστρίτσα με το Βυζαντινο μοναστήρι, το οποίο είναι κτισμένο στο ψηλότερο σημείο του λόφου με πανοραμική θεα στον κόλπο. Το μοναστήρι είναι ανδρικό και είναι αφιερωμένο στην Παναγία. Αφορμή για το κτίσιμο της Μονής, όπως διασώζει η παράδοση είναι η εύρεση της εικόνας με τη μορφή της Υπεραγίας Θεοτόκου. Το όνομα της μονής φημολογείται πως το πήρε επειδή τα πρώτα κτίσματα αποτελούσαν ένα φυσικό οχυρό-κάστρο και χρησίμευε (μαζί με το Αγγελόκαστρο στην γειτονική Κρήνη) ως προμαχώνας της τότε κατοικημένης περιοχής.Το οίκημα είναι βυζαντινό και χρονολογείται από το 1228, ενώ τα κελιά των μοναχών κι η αυλή με τις καμάρες κτίστηκαν τον 18 αι. Επίσης στο εσωτερικό της Μονής υπάρχει ένα παραδοσιακό ελαιοτριβείο. Το μοναστήρι διαθέτει ένα μικρό μουσείο με βυζαντινές-μεταβυζαντινές εικόνες (κρητικής τεχνοτροπίας 15-18 αι). Φημισμένη είναι η εικόνα της Κοιμήσεως της Υπεραγίας Θεοτόκου του Εμμ. Λαμπράδου (16-17 αι.), όπως και η Παναγία στον τύπο Σκοπιώτισσας ζωγραφισμένη σε δέρμα βοός, χρονολογίας 1494. Ακόμα στο μουσείο βρίσκεται μια συλλογή από ιερά άμφια, ιερά βιβλία, καθώς και θρησκευτικά κειμήλια και σκεύη. Εντύπωση κάνει η διατήρηση και η φύλαξη σε μια προθήκη, οστά κύτους, συγκεκριμένα φάλαινας. Το μοναστήρι αποτελεί πόλο έλξης και τουριστικό προορισμό εξαιτίας της απαράμιλλης φυσικής ομορφιάς, που το περιβάλλει. Κτισμένο στην κορυφή μιας καταπράσινης (από ελιές και κυπαρίσσια) απόκρυμνης χερσονήσου με συναρπαστική θέα του Ιονίου πελάγους, που δύσκολα θα αφήσει ασυγκίνητο τον επισκέπτη-προσκυνητή.

Επόμενος σταθμός μας η περιοχή της Κασσιόπης όπου θα προσκυνήσουμε στην Ι. Μονή Παντοκράτορος στο χωριό Άγιος Αθανάσιος. Στη μονή φυλάσσονται λείψανα πολλών αγίων από τα οποία ξεχωρίζουν της Αγίας Άννης, του Αγίου Αρσενίου του Καππαδόκη, της Αγίας Ευφημίας, της Αγίας Φιλοθέης, του Αγίου Χαραλάμπους και της Αγίας Βαρβάρας. Στην κορυφή του ομώνυμου βουνού το μοναστήρι Πανοκράτορας διαθέτει θέα 360 μοιρών σε ολόκληρο το νησί της Κέρκυρας και τα κοντινά νησιά. Η πρώτη κατασκευή πραγματοποιήθηκε το 1347, αλλά καταστράφηκε το 1537. Αυτό που υπάρχει σήμερα ανέρχεται στα τέλη του 1600. Εκτός απο την πέτρινη εκκλησία υπάρχουν και εσωτερικές αυλές. Μπαίνοντας στο μοναστήρι δεν θα έχετε την αίσθηση ότι είστε σε ένα παλιό, αλλά αντίθετα σε ένα μοντέρνο και καλά κατασκευασμένο κτίριο. Την πρώτη εβδομάδα του Αυγούστου προσκυνητές απο όλη την Κέρκυρα έρχονται στη γιορτή του Παντοκράτωρα. Επιστρέφοντας στο λιμάνι της Κέρκυρας θα περάσουμε από τα όμορφα χωριά Ύψος και Δασσιά. Αναχώρηση με το πλοίο από το λιμάνι της Κέρκυρας για Ηγουμενίτσα και στη συνέχεια με το πούλμαν για την Αθήνα.

Φωτογραφίες

Εκδήλωση Ενδιαφέροντος

Ονοματεπώνυμο
Τηλέφωνο
Email
Ενδιαφέρομαι για το πρόγραμμα
Σχόλια
Share Post

Δείτε Επίσης