Πρόγραμμα Εκδρομής
Η προσκυνηματική εκδρομή ξεκινάει με αναχώρηση νωρίς το πρωί για το Λουτράκι, όπου θα επισκεφθούμε την Ι. Μονή του Οσίου Παταπίου. Είναι ένα γυναικείο μοναστήρι που είναι αφιερωμένο στον Άγιο Πατάπιο και βρίσκεται στα Γεράνεια Όρη σε ύψος 650 μέτρων, κοντά στην πόλη του Λουτρακίου. Ιδρύθηκε το 1952 όταν ο πατέρας Νεκτάριος Μαρμαρινός ίδρυσε στην περιοχή του σπηλαίου που βρέθηκε ο Άγιος, γυναικείο μοναστήρι όπου μεταφέρθηκε το σκήνωμα του. Mε τα χρόνια το μοναστήρι ολοκληρώθηκε με αποτέλεσμα σήμερα να είναι εύκολα προσβάσιμο από τον κόσμο που το επισκέπτεται καθώς δε και ιδιαίτερα λειτουργικό για τις διαμένουσες μοναχές. Στο σπήλαιο του Αγίου Παταπίου φυλάσσεται σε λάρνακα το άγιο λείψανό του, δηλαδή το άφθαρτο σώμα του, καλυμμένο με ράσο (το οποίο αλλάζει ετησίως στην εορτή του). Το σκήνωμα του Αγίου είναι ανέγγιχτο. Επίσης στο σπήλαιο υπάρχουν Βυζαντινές αγιογραφίες (συμπεριλαμβανομένων του Αγίου Παταπίου και της Αγίας Υπομονής) από άγνωστους αγιογράφους, κατασκευασμένες πιθανώς τον 15ο αιώνα μ.Χ. Επίσης υπάρχει πηγή με αγίασμα, παρακείμενα του σπηλαίου του Αγίου. Στη μονή του Αγίου Παταπίου δεσπόζει η εκκλησία της Κοιμήσεως της Θεοτόκου. Τον ναό αυτό καθαγίασε στις 18 Αυγούστου 1968 ο Μητροπολίτης Κορινθίας Παντελεήμων. Mέσα στην εκκλησία αυτή υπάρχει στο κέντρο η εικόνα του αγίου που εορτάζει τη συγκεκριμένη ημέρα. Δεξιά είναι η εικόνα του Αγίου Παταπίου και δίπλα της, στον τοίχο, η μεγάλη εικόνα της Παναγίας της Ελεούσας. Αριστερά η εικόνα της Αγίας Υπομονής και παρακείμενα στον τοίχο η εικόνα του Αγίου Παταπίου (μαζί με την Αγία Υπομονή και τον Άγιο Νίκωνα τον Νέο), στην βάση της οποίας φυλάσσεται η τιμία κεφαλή (αγία κάρα) της Αγίας Υπομονής και επίσης τμήμα λειψάνου του Αγίου Νίκωνα του Νέου. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Αγία Υπομονή ήταν η μητέρα του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου (του τελευταίου αυτοκράτορα του Βυζαντίου), η βασίλισσα Augusta Ελένη Παλαιολόγου η οποία αργότερα έγινε καλόγρια. Όταν κοιμήθηκε (πέθανε) ανακηρύχθηκε σε Αγία. Η μονή διατηρεί επίσης πλούσια βιβλιοθήκη. Η μνήμη του Αγίου Παταπίου εορτάζεται στις 8 Δεκεμβρίου (η βασική εορτή της μνήμης του), και επίσης την Τρίτη της Διακαινήσιμου (Τρίτη του Πάσχα) ως ανάμνηση της ημέρας εύρεσης του λειψάνου του. Η τιμία κάρα της Αγία Υπομονής φυλάσσεται και αυτή στο μοναστήρι του Αγίου Παταπίου.
Κατόπιν κατηφορίζοντας θα επισκεφθούμε, την Ιερά Μονή Προφήτη Ηλία, υψώνεται επιβλητικά πάνω από το Λουτράκι, προσφέροντας μία εκπληκτική θέα προς τον Κορινθιακό Κόλπο. Αριστερά από το κατώφλι της Μονής βρίσκεται ένα μικρό εξωκλήσι, ενώ πάνω από την κύρια είσοδο ξεχωρίζει η παράσταση της Πλατυτέρας των Ουρανών. Την νοτιανατολική πλευρά καταλαμβάνει το καθολικό, που ανεγέρθηκε το 1963. Από τα υπόλοιπα κτίσματα αξίζει να επισκεφθούμε το παρεκκλήσι του Αγίου Ιωάννου του Σιναϊτη και το εντυπωσιακό σπήλαιο του Προφήτη Ηλία, φτιαγμένο από πρασινωπές ακατέργαστες πέτρες.
Συνεχίζουμε προς την Ι. Μονή του Τιμίου Σταυρού που βρίσκεται σε απόσταση 20 χιλ. από την Κόρινθο κοντά στο χωριό Μαψός. Η Ιερά μονή του Τιμίου Σταυρού του Μαμψού ιδρύθηκε το 1989. Είναι νέα μονή, ή μάλλον δύο μονές, του Αγίου Νικολάου του εν Βουναίνοις και του Τιμίου Σταυρού. Ιδρυτής της είναι ο ιερομόναχος π. Νήφων και η γυναικεία συνοδεία του, η οποία πριν εγκαταβιούσε στο ίδρυμα Βηθλεέμ έξω από το Λουτράκι προς την Περαχώρα. Είναι ένα υπέροχο και φιλόξενο μοναστήρι με έντονο φιλανθρωπικό έργο όπου στο χώρο τους λειτουργούν και φιλοξενούν πολλά παιδιά στις Χριστιανικές κατασκηνώσεις. Η αδελφότητα εκτός από το πνευματικό έργο έχει να επιδείξει και παραγωγικό έργο κτηνοτροφικών προιόντων από την πλούσια φάρμα που διαθέτει. Έξω από την μονή υπάρχει μικρό εκκλησάκι και μια πηγή. Το καθολικό της είναι σταυροειδής ναός. Η διάταξη των κτιριακών εγκαταστάσεων σχηματίζει σταυρό. Είναι ένα υπέροχο και φιλόξενο μοναστήρι το οποίο συντηρεί και ορφανοτροφείο θηλέων και βρίσκεται μέσα σε πυκνόφυτη περιοχή. Άφιξη στην Αθήνα αργά το απόγευμα.