Share Post

Πρόγραμμα Εκδρομής

Τα Κύθηρα είναι ένα κομμάτι γης ανάμεσα στην Κρήτη και την Πελοπόννησο περιβαλλόμενο από τρία πελάγη και κρύβει μέσα του μεγαλοπρεπή κάστρα, ορεινά χωριά και δαντελωτές ακτές. Το θρησκευτικό συναίσθημα είναι βαθιά ριζωμένο στους κατοίκους των Κυθήρων. Οι περίπου 350 εκκλησίες και ξωκλήσια και τα ιστορικά Μοναστήρια του νησιού στέκονται εδώ και αιώνες ακοίμητοι φύλακες της πίστης και της παράδοσης. Αναμφίβολα, το σημαντικότερο προσκύνημα των Κυθήρων και σημείο αναφοράς των απανταχού Κυθηρίων είναι η Ιερή Μονή Παναγιά Μυρτιδιώτισσας, όπου φυλάσσεται το ιερότερο κειμήλιο του νησιού: η εικόνα της Παναγίας, πιθανόν ένα από τα έργα του Ευαγγελιστή Λουκά που βρέθηκε στα Κύθηρα με θαυματουργό τρόπο τον 16ο αιώνα. Το μοναστήρι πανηγυρίζει στις 15 Αυγούστου (Κοίμηση της Θεοτόκου) και στις 24 Σεπτεμβρίου, ανάμνηση του γεγονότος της ιάσεως του παραλύτου, όπου πλήθος κόσμου συγκεντρώνεται από όλη την Ελλάδα και τη διασπορά. Εκτός από την πλούσια θρησκευτική ιστορία του νησιού, τα Κύθηρα διαθέτουν και σημαντικό φυσικό πλούτο, συνθέτοντας ένα ιδιαίτερο πολυμορφικό μωσαϊκό που μπορεί να προσφέρει πολλαπλές συγκινήσεις στον επισκέπτη. Πρόκειται για ένα νησί με ποικιλία εναλλασσόμενων τοπίων το οποίο έχει καταφέρει να παραμείνει σχετικά παρθένο, παρέχοντας αξέχαστες διακοπές κοντά στη φύση. Από τα ομορφότερα χωριά τα οποία προσφέρουν επαφή με τη φύση είναι ο Μυλοπόταμος, παραδοσιακό χωριό με πλούσια βλάστηση και πολλά νερά. Καρδιά του χωριού είναι το ρυάκι το οποίο διασχίζει, καταλήγοντας στους καταρράκτες της Νεράϊδας και στους Μύλους. Το ταξίδι στα Κύθηρα έχει συνδυαστεί με κάτι το άπιαστο, κάτι που ποτέ δεν θα συμβεί, και κάπως έτσι το νησί έχει αποκτήσει μια αύρα μυθική έτσι όπως έχει αποτυπωθεί από ζωγράφους, ποιητές, λογοτέχνες και κινηματογραφιστές. Ωστόσο, τα Κύθηρα δεν είναι μόνο κάτι εξωπραγματικό. Έχουν χειροπιαστές ομορφιές και χαρίζουν στους επισκέπτες τους ξεχωριστές εικόνες και εμπειρίες.

1η Ημέρα: Αθήνα – Νεάπολη – Κύθηρα

Η προσκυνηματική εκδρομή στα Κύθηρα, ξεκινάει με πρωινή αναχώρηση του πούλμαν από την Αθήνα για τη Νεάπολη. Άφιξη στο λιμάνι της Νεάπολης και επιβίβαση στο πλοίο για τα Κύθηρα. Άφιξη στο λιμάνι των Κυθήρων και μεταφορά στο ξενοδοχείο της διαμονής μας. Check in, τακτοποίηση στα δωμάτια και ελεύθερο το απόγευμα για ξεκούραση. Δείπνο και διανυκτέρευση.

2η Ημέρα: Κύθηρα

Αφού πάρουμε πρωινό θα ξεκινήσουμε για το χωριό Λιβάδι και ακολουθώντας τη διαδρομή προς Ποταμό θα φτάσουμε στη μεγαλύτερη πέτρινη γέφυρα της Ελλάδος, που βρίσκεται στο Κατούνι και που είναι ένα από τα πιο επιβλητικά μνημεία των Κυθήρων. Κτίστηκε την περίοδο της Αγγλοκρατίας και είναι το μεγαλύτερο πέτρινο γεφύρι που κτίστηκε στον Ελλαδικό χώρο. Το μήκος του φτάνει τα 110μ. το ύψος του τα 15μ. και το πλάτος τα 6μ. Χαρακτηριστικό του είναι ότι στηρίζεται σε 13 τόξα σε απόλυτη συμμετρία και 12 θυρίδες. Η κατασκευή του σχεδιάστηκε από τον ίδιο τον Μακφέιλ, ο οποίος επέβλεπε σ’ αυτήν και το έργο ολοκληρώθηκε το 1826 για να αποτελέσει μέρος του οδικού άξονα που θα ένωνε την πρωτεύουσα με τον Αυλαίμονα και ταυτόχρονα το μεγαλύτερο τεχνικό έργο των Άγγλων στα Κύθηρα. Λόγω της εξαιρετικής αρχιτεκτονικής το γεφύρι μπορεί να δεχτεί φορτία πολύ μεγαλύτερα από αυτά που είχε σχεδιαστεί. Η μύθος θέλει τον Άγγλο διοικητή του νησιού τον Μακφέιλ να ερωτεύεται μια νέα από το ομώνυμο οικισμό. Εκείνος αποφασίζει να χτιστεί κοντά στο σπίτι της μια γέφυρα για να επιτηρεί καθημερινά και να μπορεί να τη βλέπει.

Συνεχίζουμε για τη Μονή του Οσίου Θεοδώρου, ένα μοναστήρι μέσα σε μια καταπράσινη περιοχή ανάμεσα στα Λογοθετιάνικα Αρωνιάδικα και Πιτσινάδες. Εκεί μόνασε ο πολιούχος του νησιού Όσιος Θεόδωρος τον 10ο αιώνα μ.Χ. O Όσιος Θεόδωρος ήταν από την Κορώνη και ήλθε στο νησί από τη Μονεμβάσια για να ασκητέψει. Μεγάλωσε και σπούδασε στο Ναύπλιο όπου παντρεύτηκε και απέκτησε δύο παιδιά. Η μεγάλη του επιθυμία να μονάσει τον έφερα στην Ρώμη και στην συνέχεια στην Μονεμβάσια. Από εκεί ήρθε περίπου το 921 και έμεινε στον αρχαίο ναό Αγίων Σέργιου και Βάκχου. Το 922 πέθανε και μετά από λίγα χρόνια βρέθηκε το σκήνωμά του από Μονεμβασίτες ναυτικούς. Εκεί που ετάφη χτίστηκε προς τιμήν του το μοναστήρι όταν διοικητής στα Κύθηρα ήταν ο Γεώργιος Παχύς από τη Μονεμβάσια. Ο επίσκοπος Κυθήρων Αθανάσιος Βαλεριανός έκανε ανακαίνιση στο ναό περίπου το 1630. Έκανε διάφορες μεταρρυθμίσεις, έκτισε κωδωνοστάσιο και πάνω από την κυρία είσοδο εντοίχισε θυρεό με επιγραφή, στην οποία αναφέρεται το όνομα του Βαλεριανού. Η μονή του Οσίου Θεόδωρου ήταν επί Ενετοκρατίας έδρα της επισκοπής. Στο προαύλιο ένα μεγαλοπρεπές κτίριο ρωμανικού ρυθμού λειτούργησε σαν σχολείο αρένων στα χρόνια της Αγγλοκρατίας. Είναι η περίφημη αλληλοδιδακτική σχολή του Οσίου Θεόδωρου. Συνεχίζουμε με προορισμό τη Χώρα, η οποία βρίσκεται στο νότιο μέρος του νησιού και είναι η πρωτεύουσα των Κυθήρων. Είναι χτισμένη στην κορυφή βουνού και έχει εξαιρετική θέα προς όλες τις κατευθύνσεις. Το χωριό είναι παραδοσιακό με ενδιαφέρουσα αρχιτεκτονική και μερικά από τα σπίτια του είναι από τα παλαιότερα στο νησί. Έχει πολλές εκκλησίες και το Ενετικό κάστρο με τη πανοραμική θέα.

Συνεχίζουμε νοτιότερα για το γραφικό Καψάλι όπου θα προσκυνήσουμε στον Άγιο Ιωάννη εν κρημνώ. Ο Άγιος Ιωάννης ο εν Κρημνώ ή στον Εγκρεμνό όπως έχει επικρατήσει να λέγεται, έχει ιστορία μερικών αιώνων και μαζί με τα κτίρια που βρίσκονται χαμηλότερα από την εκκλησία, αποτελούσαν Μοναστήρι. Πρόκειται για μια εκκλησία-σπήλαιο, όπου σύμφωνα με την παράδοση ο Ευαγγελιστής Ιωάννης διέμεινε μέχρι τη στιγμή που αναχώρησε για την Πάτμο για να γράψει την Αποκάλυψη. Εκεί η θέα προς το πέλαγος το Καψάλι, τη Χύτρα και το κάστρο της Χώρας είναι μαγευτική. Στον δρόμο της επιστροφής μας προς το ξενοδοχείο θα κάνουμε μια στάση στο πανέμορφο χωριό Μυλοπόταμος, με τα πολλά νερά και τον όμορφο καταρράκτη της Φόνισσας. Στο χωριό υπάρχουν και πολλά πολιτιστικά αξιοθέατα, όπως το σπήλαιο της Αγίας Σοφίας, οι Μύλοι, ο διατηρητέος οικισμός Κάτω Χώρα με το Ενετικό Κάστρο, ο Βυζαντινός ναός του Αγίου Πέτρου. Άφιξη στο ξενοδοχείο μας, δείπνο και διανυκτέρευση.

3η Ημέρα: Κύθηρα

Μετά το πρωινό μας αναχωρούμε από το ξενοδοχείο για να επισκεφτούμε το προσκύνημα της Αγίας Ελέσας. Η θέα από το μοναστήρι αυτό είναι φανταστική, ειδικότερα κατά το δειλινό, γιατί είναι χτισμένο σε ένα από τα υψηλότερα σημεία στα νότια του νησιού. Από το βουνό της Αγίας Ελέσης μπορεί κανείς να δει την παραλία του Μελιδονίου, αλλά και σχεδόν όλο το νησί. Το μοναστήρι χτίστηκε εκεί που μαρτύρησε η Αγία Ελέσα. Η Ελέσα ήταν κόρη του Ελλάδιου, από την Πελοπόννησο. Ήλθε στα Κύθηρα και μόνασε αφού ο πατέρας της δεν δεχόταν την χριστιανική πίστη της. Την κυνήγησε στο νησί και τη θανάτωσε το 375 μ.Χ. Ο νεότερος μονόχωρος ναός χτίστηκε το 1871. Στην συνέχεια των χρόνων χτίστηκαν νεότερα κελιά καθώς και το τριώροφο κωδωνοστάσιο στη βορειοδυτική πλευρά της μονής. Όπως και στα υπόλοιπα μοναστήρια έτσι και εδώ πολλοί πιστοί διαμένουν κατά τον Δεκαπεντισμό.

Συνεχίζουμε τη διαδρομή μας για να φθάσουμε στο σημαντικότερο και μεγαλύτερο προσκύνημα των Κυθήρων, την Ι. Μονή της Παναγίας Μυρτιδιωτισσας. Βρίσκεται στην περιοχή των Μυρτιδίων στα δυτικά του νησιού και είναι χτισμένη σε ένα φυσικό βραχώδης άνοιγμα, ανάμεσα από πάρα πολλές μυρτιές (εξ ου και το όνομά της). Η εικόνα της Παναγίας της Μυρτιδιώτισσας είναι το πολυτιμότερο κειμήλιο του νησιού και είναι η απανταχού προστάτιδα των Κυθηρίων. Η παράδοση λέει ότι ένας βοσκός είδε στον ύπνο του έναν άγγελο να του υποδεικνύει ένα σημείο στην περιοχή που είχε τα πρόβατά του. Εκεί μέσα σε μια μυρτιά υπήρχε μία εικόνα με την Παναγία. Ο βοσκός ξύπνησε θορυβημένος. Το πρωί πήγε και βρήκε την εικόνα. Την πήρε στο σπίτι του στο γειτονικό χωριό Καλοκαιρινές. Τη νύχτα η εικόνα εξαφανιζόταν, επέστρεφε στη μυρτιά. Ο βοσκός είδε ξανά τον άγγελο να του λέει πως η εικόνα έπρεπε να μείνει εκεί κοντά στη μυρτιά. Έτσι ο βοσκός έκτισε ένα μικρό εκκλησάκι δίπλα στη μυρτιά και τοποθέτησε την εικόνα εκεί, την οποία την ονόμασε Μυρτιδιώτισσα. Αυτό το εκκλησάκι παραμένει έως σήμερα και ονομάζετε παλαιό Καθολικό όπου εκεί στεγάζεται η εικόνα της Παναγίας μαζί με τα τάματα των επισκεπτών της, μερικά τεράστια κεριά φτιαγμένα από τους ιερείς της εποχής και μερικές άλλες μικρές εικόνες.

Θα συνεχίσουμε με προορισμό την Αγία Μονη. Το μοναστήρι της Αγίας Μόνης έχει χτιστεί σε ένα απ’ τα υψηλότερα βουνά του νησιού και έχει θέα όχι μόνο τις ακτές της Πελοποννήσου αλλά και ολόκληρου του νησιού. Η μονή προσφέρει τα κελία της την περίοδο του Δεκαπεντισμού για αυτό και πάρα πολλοί επισκέπτες έρχονται στα Κύθηρα εκείνη την εποχή. Ο σημερινός ναός χτίστηκε το 1840, και είναι αφιερωμένος στη Θεοτόκο. Ο Κολοκοτρώνης είχε τάξει στην Παναγία, ότι αν νικήσει η ελληνική επανάσταση θα γυρίσει και θα βοηθήσει την ανοικοδόμησή του. Η εικόνα της Παναγίας βρέθηκε από κάποιον βοσκό το 1766 και έχει την μορφή της Παναγίας στην μια πλευρά και από την άλλη την μορφή του Αγίου Γεωργίου. Επιστροφή στο ξενοδοχείο μας, δείπνο και διανυκτέρευση.

4η Ημέρα: Κύθηρα – Νεάπολη – Αθήνα

Αφού πάρουμε πρωινό αναχωρούμε από το ξενοδοχείο για να επιβιβαστούμε στο πλοίο της επιστροφής για τη Νεάπολη. Άφιξη στη Νεάπολη, επιβίβαση στο πούλμαν και αναχώρηση για την Αθήνα.

Φωτογραφίες

Εκδήλωση Ενδιαφέροντος

Ονοματεπώνυμο
Τηλέφωνο
Email
Ενδιαφέρομαι για το πρόγραμμα
Σχόλια
Share Post

Δείτε Επίσης