Share Post
Μονή Ραβανίτσα – Μονή Ζίτσα – Μονή Στουντένιτσα – Κράλιεβο – Νίς – Κρούσεβατς – Κραγκουιεβατς – Θεσσαλονίκη – Μετέωρα

Πρόγραμμα Εκδρομής

1η Μέρα, Αθήνα-Θεσσαλονίκη:

Συγκέντρωση το πρωί και αναχώρηση με πούλμαν για Θεσσαλονίκη. Άφιξη, προσκύνημα στον Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου και στην Αγία Σοφία. Επίσκεψη στα κάστρα της Θεσσαλονίκης για να θαυμάσουμε την πανοραμική θέα της πόλης και στη συνέχεια περνώντας από τον Πύργο του οτέ και τον Λευκό Πύργο θα καταλήξουμε στην κοσμοπολίτικη Πλατεία Αριστοτέλους. Άφιξη στο ξενοδοχείο μας, δείπνο και διανυκτέρευση.

2η Μέρα, Θεσσαλονίκη – Μονή Ραβανίτσα – Κράλιεβο:

Πρωινό και ξεκινάμε για τα σύνορα Ευζώνων, περνάμε στη Fyrom και συνεχίζουμε για τη Σερβία. Άφιξη στη μεσαιωνική Μονή Ραβάνιτσα, όπου θα δούμε το Ναό με τα άγια λείψανα του Πρίγκηπα Λαζάρου. Στη Μονή παρασκευάζουν φάρμακα από βότανα οι μοναχές. Η Μονή που βρίσκεται κοντά στην πόλη Τσούπρια, ιδρύθηκε από τον Πρίγκηπα Λάζαρο, ο οποίος σκοτώθηκε στη μάχη του Κοσσυφοπεδίου την ημέρα του Άγιου Βίτου, στις 28 Ιουνίου 1389. Ο ναός είναι αφιερωμένος στην Ανάληψη του Κυρίου και περιβάλλεται από ένα στέρεο αμυντικό τείχος με επτά πύργους. Χτίστηκε μεταξύ 1375 και 1377 και οι τοιχογραφίες ζωγραφίσθηκαν αρκετά χρόνια πριν την μάχη του Κοσσυφοπεδίου. Στην ζωγραφική σύνθεση, εκτός από τον πρίγκηπα Λάζαρο βρίσκεται και η πριγκίπισσα Μίλιτσα και οι γιοί τους, ο Στέφανος και ο Βούκ. Συνεχίζουμε το ταξίδι μας προς την περιοχή Σουμαδια και θα κάνουμε μια στάση για ξεκούραση στην πόλη Κραγκουιεβατς, όπου θα επισκεφθούμε τον Μητροπολιτικό Ναό της πόλης. Επόμενος σταθμός μας η πόλη Κράλιεβο, η μεγαλύτερη στην Δυτική Σερβία. Άφιξη στο ξενοδοχείο της διαμονής μας, δείπνο και διανυκτέρευση.

3η Ημέρα, Κράλιεβο – Μονή Ζίτσα – Μονή Στουντένιτσα – Κρούσεβατς – Νίς:

Μετά το πρωινό μας θα επισκεφθούμε τη Μονή Ζίτσα, όπου θα παρακολουθήσουμε τη Θεία Λειτουργία και θα ξεναγηθούμε στο Μοναστήρι. Το Μοναστήρι Ζίτσα ίδρυσε ο σέρβος βασιλιάς Στέφανος ο Πρωτοστεφής, γιος του μεγάλου άρχοντα Στέφανου Νέμανια (1190 -1224). Σπουδαίο ρόλο στη οικοδόμηση και εικονογράφηση του διαδραμάτιζε ο αδελφός του Άγιος Σάββας. Η Εκκλησία είναι αφιερωμένη στην Ανάληψη του Κυρίου. Μετά το έτος 1219, όταν η Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία έγινε αυτοκέφαλη, η Ζίτσα έγινε η έδρα της Σερβικής Αρχιεπισκοπής. Μέχρι το έτος 1253, στη Ζίτσα στεφανώνονταν οι Σέρβοι βασιλιάδες από τη δυναστεία των Νέμανιτς. Το έτος 1221 εδώ έγινε και μεγάλη λαϊκή και εκκλησιαστική Σύνοδος. Δικαίως ονομάζεται «Μητέρα όλων των Εκκλησιών». Μέσα στον Ιερό Ναό βρίσκονται δύο τάφοι – του Αρχιεπισκόπου Ευσταθίου και του Πατριάρχη Γεράσιμου. Επίσης, στη Ζίτσα λειτουργεί και ένα εργαστήριο εικονογραφίας, που εφοδιάζει τους ορθόδοξους Ιερούς Ναούς της Σερβίας και όλου του κόσμου με διάφορες εικόνες. Η αδελφότητα της Ζίτσας εκδίδει διάφορα εκκλησιαστικά βιβλία, μεταφρασμένα από τα Ελληνικά και Ρωσικά. Στο κατάστημα του μοναστηριού μπορεί να αγοράσει κανείς διάφορα ενθύμια – βιβλία, εικόνες, θυμιατήρια. Το μεσημέρι συνεχίζουμε για γνωστό μεσαιωνικό Μοναστήρι Στούδενιτσα. Στη συνέχεια ξενάγηση στο Μοναστήρι. Η Μονή Στούδενιτσα ανεγέρθηκε από τον ιδρυτή του μεσαιωνικού Σέρβικου κράτους, Στέφανο Νέμανια το 1186 ως μαυσωλείο του. Είναι μοναστηριακό συγκρότημα με το καθολικό αφιερωμένο στην Θεοτόκο. Αυτός ο ναός αποτελεί το αρχιτεκτονικό πρότυπο της σχολής Ράσκα και ευρύτερο πρότυπο βασιλικών μαυσωλείων. Στις αρχές του 14ου αιώνα (1313-1314) ο βασιλιάς Μιλούτιν έκτισε το παρεκκλήσι αφιερωμένο στους Άγιους Ιωακείμ και Άννα. Οι τοιχογραφίες τούτου του παρεκκλησιού, έργο των Μιχαήλ και Ευτύχιου Αστραπά θεωρούνται αποκορύφωμα της Παλαιολόγειας ζωγραφικής. Το απόγευμα θα κάνουμε μια σύντομη στάση στην πόλη Κρούσεβατς. Το Κρούσεβατς ιδρύθηκε το 1371, ως μια οχυρωμένη πόλη στην κατοχή του Κυρίου Λάζαρ Χρεμπελιάνοβιτς. Η Εκκλησία Lazarica (ή Εκκλησία του Αγίου Στεφάνου [Νεμάνια]) χτίστηκε από τον Lazar στο χωριό του, μεταξύ των ετών 1375-1378, σύμφωνα με την αρχιτεκτονική του Μοράβα. Αναφέρεται σε ένα από τα διατάγματα το 1387, ως έδρα του, όταν ο ίδιος επιβεβαίωσε τα δικαιώματα των Βενετών εμπόρων στο σερβικό έδαφος. Στο πλαίσιο της προετοιμασίας για τη μάχη του Κοσσυφοπεδίου (1389) εναντίον της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, ο σερβικός στρατός ξεκίνησε από την πόλη του Κρούσεβατς. Το βράδυ φτάνουμε στην δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Σερβίας, τη Νις, η οποία είναι γενέτειρα του Μεγάλου Κωνσταντίνου. Τακτοποίηση στο ξενοδοχείο. Προαιρετική βραδινή έξοδος στην τοπική ταβέρνα με ζωντανή μουσική και να δοκιμάσουμε νόστιμα φαγητά γευσιγνωσίας της νότιας Σερβίας. Δείπνο και διανυκτέρευση στη Νις.

4η Ημέρα, Νίς – Θεσσαλονίκη:

Μετά το πρωινό μας περιήγηση στα αξιοθέατα της Νις και ελεύθερος χόνος για βόλτα στο κέντρο της πόλης. Το μεσημέρι επιστροφή προς την Θεσσαλονίκη με τις απαραίτητες στάσεις στο δρόμο για ξεκούραση. Άφιξη αργά το απόγευμα στη Θεσσαλονίκη και στο ξενοδοχείο της διαμονής μας, δείπνο και διανυκτέρευση.

5η Ημέρα, Θεσσαλονίκη – Μετέωρα – Αθήνα:

Μετά το πρωινό μας αναχωρούμε από την Θεσσαλονίκη για Αθήνα. Δεν θα μπορούσαμε όμως να μην κάνουμε μια μικρή παράκαμψη προς Καλαμπάκα για να θαυμάσουμε τα μοναδικά Μετέωρα. Θα επισκεφθούμε τις μονές που είναι χτισμένες στους επιβλητικούς βράχους των Μετεώρων. Γεύμα και αναχώρηση για την Αθήνα. Άφιξη αργά το απόγευμα.

Φωτογραφίες

Εκδήλωση Ενδιαφέροντος

Ονοματεπώνυμο
Τηλέφωνο
Email
Ενδιαφέρομαι για το πρόγραμμα
Σχόλια
Share Post

Δείτε Επίσης