Προσκυνηματική εκδρομή στο Έσσεξ & στο Λονδίνο τής Ι.Μ.Γλυφάδας με το Himalaya Travel

Την Παρασκευή 30/9/2011 έως και τα ξημερώματα της Δευτέρας 3/10/2011 το Γραφείο Νεότητος της Ιεράς Μητροπόλεως Γλυφάδας πραγματοποίησε προσκύνημα σε δύο Ενορίες του Λονδίνου και στην Ιεράς Μονής Τιμίου Προδρόμου Έσσεξ, για τους Κατηχητές και τις Κατηχήτριες της Ιεράς Μητροπόλεως Γλυφάδας που διακόνησαν στις Ενορίες της Μητροπόλεως για το Εκκλησιαστικό έτος 2010-2011, ως ελάχιστο δείγμα αναγνωρίσεως της προσφοράς τους και ευγνωμοσύνης για την διακονία τους στα παιδιά μας όλων των ηλικιών και βαθμίδων, από Προνήπιο μέχρι Φοιτητές, Πτυχιούχους και Μεταλυκειακούς νέους και νέες των Νεανικών Συνάξεων.

Επικεφαλής της αποστολής ήταν ο ίδιος ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Γλυφάδας κ. Παύλος συνοδευόμενος από 3 Κληρικούς , μέλη της Επιτροπής Νεότητος : τον π. Κωνσταντίνο Στρατηγόπουλος, τον π. Γεώργιο Φειδόπουλο και π. Αντώνιος Χρήστου.Η πρώτη Ενορία που επισκεφθήκαμε στο Λονδίνο όπου τελέσθηκε ο Εσπερινός την Παρασκευή και η Θεία Λειτουργία το Σάββατο ήταν του Αγίου Νεκταρίου Λονδίνου . Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας ο.

π. Χριστόδουλος, Εφημέριος του Ιερού Ναού πρόσφερε μαζί με το αντίδωρο ευλογία από το βαμβάκι που υπάρχει στη Λειψανοθήκη των Ιερών Λειψάνων του Αγίου Νεκταρίου που αλλάζεται κάθε χρόνο. Στη συνέχεια παρέθεσε πλούσιο πρωινό για όλους.

Το απόγευμα του Σαββάτου ο Εσπερινός τελέσθηκε στον Ι.Ν. Αγίας Σοφίας Λονδίνου. Μετά τον Εσπερινό μεταβήκαμε στο Επισκοπείο του Αρχιεπισκόπου Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας κ. Γρηγορίου όπου μας υποδέχθηκε με πολύ χαρά και καλοσύνη, βγαίνοντας μάλιστα ο ίδιος στην είσοδο των Γραφείων της Αρχιεπισκοπής. Αφού ψάλαμε στο Ιερό Παρεκκλήσιο μερικά τροπάρια ο Αρχιεπίσκοπος μας καλωσόρισε στη Αρχιεπισκοπή του. Μας πρόσφερε ευλογίες από βιβλία, καθώς και ένα πλούσιο κέρασμα. Από την μεριά του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Γλυφάδας κ. Παύλος, ευχαρίστησε τον Αρχιεπίσκοπο για την υποδοχή και την έμπρακτη αγάπη του Αρχιεπισκόπου. Τόνισε ότι θεωρήσαμε αυτή την συνάντηση, επιβεβλημένο καθήκον για να πάρουμε την ευχή του ως Ποιμενάρχη αυτής της χώρας και Αρχιεπισκοπής.

Την Κυριακή 2/10/2011, αναχωρήσαμε για την Ιερά Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μονή Τιμίου Προδρόμου, στην περιοχή Εssex της Ανατολικής Αγγλίας, η οποία ιδρύθηκε το 1959, από τον Αρχιμανδρίτη Σωφρόνιο Σαχάρωφ, μαθητή και υποτακτικό του Αγίου Σιλουανού του Αθωνίτου. Εκεί μας υποδέχθηκε ο Καθηγούμενος Αρχιμανδρίτης Κάλλιστος με την σεβαστή ανδρική και γυναικεία αδελφότητα. Μετά την τέλεση της Κυριακάτικης Θείας Λειτουργίας ακολούθησε πλούσιο φαγητό στη τράπεζα της Ιεράς Μονής για όλους τους Εκκλησιαζομένους. Στη συνέχεια ακολούθησε ξενάγηση στους χώρους της Ιεράς Μονής και προσκύνημα στο τάφο του κτήτορα π. Σοφρωνίου που βρίσκετε σε κρύπτη όπου τελέσαμε Τρισάγιο. Φεύγοντας Το απόγευμα πριν αναχωρήσουμε από την Ιερά Μονή για το αεροδρόμιο, 4 οι μοναχοί μας είχαν ευλογίες υλικές και πνευματικές δίνοντάς μας, βιβλία εικόνες , dvd και κέρασμα. O Σεβασμιώτατος ευχαρίστησε τον Καθηγούμενο προσωπικά για την αβραμιαία πραγματικά φιλοξενία.

Αναρτήθηκε από: http://www.ierovima.gr/pages/article.aspx?id=1034
Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση:05/10/2011

Λίγα λόγια για την Ιερά Μονή Τιμίου Προδρόμου Έσσεξ:

Το Πατριαρχικό Σταυροπηγιακό Μοναστήρι του Τιμίου Προδρόμου είναι μία Μοναστική αδελφότητα η οποία απαρτίζεται από μοναχές και μοναχούς οι οποίοι κατάγονται από την Ελλάδα και πολλές άλλες χώρες. Η μονή εντάχθηκε το 1965  στο Οικουμενικό Πατριαρχείο και έτσι έγινε Πατριαρχικό για αυτό και αργότερα πήρε και τον τίτλο του Σταυροπηγιακού. Βρίσκεται στο Tolleshunt Knights του Maldon στο Essex, στην Ανατολική περιοχή της Αγγλίας.

Η Ιερά Μονή οφείλει την σύστασή της στον Γέροντα Σωφρόνιο Σαχάρωφ. Μετά από την αναχώρησή του από το Άγιον Ορος και την εγκατάστασή του στο Παρίσι, επρόκειτο να μείνει σε ένα Ρώσικο γηροκομείο βοηθώντας τον εκεί Ιερέα. Σύντομα, ο Γέροντας Σωφρόνιος δέχθηκε δυο άνδρες που ποθούσαν την Μοναστική ζωή. Ζούσαν σε εκείνο το γηροκομείο, κάνοντας αδιάλειπτη προσευχή, χρησιμοποιώντας την Ευχή του Ιησού, λόγω έλλειψης λειτουργικών βιβλίων και έτρωγαν το φαγητό που έμενε. Υπήρχαν επίσης και μερικές μοναχές που έμεναν σε εκείνο το γηροκομείο. Το 1958, ο Γέροντας Σωφρόνιος απέκτησε μια συνοδεία έξη ατόμων που ποθούσαν να γίνουν μοναχοί. Αφού όμως υπήρχαν πρακτικές δυσκολίες, Ο Γέροντας Σωφρόνιος αναχωρεί για το Tolleshunt Knights για να δει μια ιδιοκτησία. Έτσι, την άνοιξη του 1959, η νεοσύστατη Μοναστική αδελφότητα του Τιμίου Προδρόμου συγκροτείται εκεί, με την ευλογία του Μητροπολίτη Αντωνίου Bloom του Sourozh (Πατριαρχείου Μόσχας). Το Μοναστήρι, από τις απαρχές του, είχε και μοναχούς και μοναχές, επειδή ο Γέροντας Σωφρόνιος δεν ήταν σε θέση να επιβλέπει δυο ξεχωριστές αδελφότητες.

Όταν θεμελίωσε το Μοναστήρι, o Γέροντας Σωφρόνιος ήθελε να είναι σίγουρος πως η αδελφότητα θα εστίαζε στον εσωτερικό ασκητισμό. Έτσι το τυπικό του Μοναστηριού στηρίζεται στην αδιάλειπτη Ευχή (Κύριε ημών Ιησού Χριστέ Υιέ του Θεού ελέησόν με) για περίπου 4 ώρες την ημέρα και την τέλεση της Θείας Λειτουργίας 3-4 φορές την εβδομάδα. Το τυπικό έχει βασιστεί στην πολύχρονη εμπειρία του Γέροντα Σωφρονίου της Αθωνικής Ερήμου και της Αθωνικής Σκήτης του Αγίου Νικοδήμου και του Αγίου Παϊσίου Βελικόφσκι.
Το Μοναστήρι αποτελείται από δύο πτέρυγες οι οποίες χωρίζονται από τον δρόμο. Στην πρώτη πτέρυγα βρίσκεται το μοναστήρι με τους κοιτώνες των μοναχών, την μικρή τραπεζαρία και το βιβλιοπωλείο ενώ στην δεύτερη πτέρυγα βρίσκεται η μεγάλη τράπεζα με τους κοιτώνες των μοναζουσών.

Περνώντας από την είσοδο μέσα στο μοναστήρι βλέπουμε αριστερά μας τον Ιερό Ναό του Οσίου Σιλουανού του Αθωνίτου. Ο Ναός που οικοδομήθηκε από τον Γέροντα Σωφρόνιο, προοριζόταν να αφιερωθεί στον Τίμιο Πρόδρομο. Τον ίδιο καιρό όμως είχε Αγιοποιηθεί ο Γέροντας Σιλουανός ο Αθωνίτης, στον οποίο ο Γέροντας Σωφρόνιος υπήρξε υποτακτικός του, οπ' όταν και τον αφιέρωσε στον Όσιο Σιλουανό.

Η εξωτερική πλευρά του Ναού είναι διακοσμημένη με τρία υπέροχα ψηφιδωτά ύψους πάνω από τρία μέτρα το καθένα. Παρουσιάζονται από αριστερά προς δεξιά, η μορφή της Υπεραγίας Θεοτόκου, Του Κυρίου Ιησού Χριστού και του Τιμίου Προδρόμου. Προχωρώντας και στρίβοντας αριστερά, στο βάθος απέναντι μας βλέπουμε το πρώτο σπίτι που υπήρχε τότε στην περιοχή.

Μέσα σ' αυτό το σπίτι υπάρχει το εκκλησάκι που είναι αφιερωμένο στον Άγιο Ιωάννη τον Πρόδρομο. Εδώ φυλάσσεται και λείψανο του Οσίου Σιλουανού. Το σπίτι αυτό χρησιμοποιείται και ως Αρχονταρίκι. Αριστερά βρίσκονται οι νέοι κοιτώνες των μοναχών. Οι πατέρες και οι αδελφές μιλούν διάφορες γλώσσες, όπως Αγγλικά, Ελληνικά, Γαλλικά, Σέρβικα και άλλες. Στο μοναστήρι διαμένουν  μοναχοί και μοναχές από δεκαέξι χώρες.

Νωρίς το απόγευμα στον Ιερό Ναό του Οσίου Σιλουανού ψάλλετε προσευχή με την Ευχή «Κύριε Ιησού Χριστέ, Υιέ Του Θεού, ελέησον ημάς». Η προσευχή διαρκεί περίπου δύο ώρες και η ευχή λέγεται σε δύο τρείς γλώσσες. Μετά την προσευχή υπάρχει μετάβαση στην τράπεζα, όπου οι μοναχοί και οι μοναχές αρχίζοντας με προσευχή ακολουθούν υπέροχα και εύγεστα εδέσματα που ετοιμάζουν με πολύ αγάπη και προσευχή οι μοναχές.

Κάποιος μοναχός αναγινώσκει το ανάγνωσμα ενώ στη αίθουσα επικρατεί μεγάλη ησυχία. Στο τέλος πάλι προσευχή και αναχώρηση για τα δωμάτια για το βράδυ. Την επομένη νωρίς το πρωί ακολουθεί Ιερά ακολουθία που λαμβάνει μέρος και πάλι στον Ιερό Ναό του Οσίου Σιλουανού. Μετά το τέλος της ακολουθίας ακολουθεί πρόγευμα στην μικρή τράπεζα που βρίσκεται δίπλα από το βιβλιοπωλείο.

Στο χώρο του μοναστηρίου μπορείτε να δείτε το σπιτάκι του μακαριστού Γέροντος Σωφρονίου καθώς και τον Ιερό Ναό των Αγίων Πάντων. Κάτω από τον Ναό υπάρχει και η κρύπτη του μοναστηριού και το οστεοφυλάκιο της μονής με τον τάφο του μακαριστού Γέροντος Σωφρόνιου ακριβώς κάτω από την Αγία Τράπεζα. Στον Ιερό Ναό του Τιμίου Προδρόμου μπορούμε να προσκυνήσουμε το Ιερό λείψανο του Αγίου Σιλουανού. Το μοναστήρι έχει επίσης ακόμα ένα Ναό των Αγίων Πάντων ο οποίος ευρίσκεται σε απόσταση περίπου 10 λεπτά περπατητός από το μοναστήρι.