Πληροφορίες Μνημείων Πίστης και Προσκυνημάτων

«…Ο Θρησκευτικός Τουρισμός αποτελεί μία μορφή τουρισμού που πηγάζει από την ανάγκη των πιστών να γνωρίσουν την μεγαλοπρέπεια της πίστης τους και να έρθουν πιο κοντά στην θρησκεία τους. Αυτή η ανάγκη και αναζήτηση των πιστών έχει αποτελέσει εδώ και δεκάδες χρόνια τον κύριο λόγο επίσκεψης σε συγκεκριμένους προορισμούς. Στην ενότητα αυτή σας προβάλλουμε δωρεάν και ανιδιοτελώς μέσω της ιστοσελίδας μας, πληροφορίες σχετικά με Μνημεία Πίστης και Προσκυνημάτων στην Ελλάδα μας καθώς και στο εξωτερικό…»

Πέρα από τήν Ακρόπολη – Μνημεία Πίστης και Πολιτισμού

«…Με χαρά σας παρουσιάζουμε ένα ηλεκτρονικό έντυπο φιλοτεχνημένο με μεράκι από την Αποστολική Διακονία. Είναι ένα κίνητρο για να επισκεφθείτε στην Αθήνα και στην ευρύτερη περιοχή της Αττικής με “μικρές αποδράσεις” Βυζαντινά Μνημεία, Ιερούς Ναούς, Μοναστήρια και Προσκυνήματα για να θαυμάσετε το αρχιτεκτονικό κάλλος τους αλλά και να ανακαλύψετε την εύγλωττη σιωπή τους για την νοηματοδότηση του βίου και τη χαρά της ζωής…»

«Τα Βήματα Του Αποστόλου Παύλου στην Ελλάδα»

Με χαρά σας παρουσιάζουμε

«ΤΑ ΒΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΠΑΥΛΟΥ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ»

ένα ηλεκτρονικό έντυπο φιλοτεχνημένο υπό την επίβλεψη του

Εθνικού Ελληνικού Τουριστικού Οργανισμού
&
visitgreece.gr

και με την υποστήριξη από την

Ecclesia.gr, Justinian.gr, Apostoliki-diakonia.gr

Ιερα Μονή Αγίας Ειρήνης Άνδρου

Η ιερά μονή αγίας Ειρήνης, θεμελιώθηκε το 1780 στην περιοχή Αρχόντας των Αποικίων, από δύο αδελφούς μοναχούς  καταγόμενους από τα Αποίκια με το επώνυμο Σπυρίδου. Κατά την περίοδο της ακμής, λειτούργησε ως γυναικεία μονή.  Ωστόσο, η μονή διαλύεται το 1833, με το διάταγμα της αντιβασιλείας του Όθωνος, το οποίο απαιτούσε την διάλυση των ορθόδοξων μονών με περιορισμένη αδελφότητα, περίπου χιλίων σε όλη την Ελλάδα, και την οικειοποίηση της περιουσίας τους.

Με το πέρασμα των χρόνων, κατέρρευσαν οι χώροι περιμετρικά του ναού, όμως παρέμεινε ο ναός έχοντας υποστεί ανάλογες φθορές. Το 2006, ο πλοίαρχος Ελευθέριος Πολέμης αγόρασε το κτήμα έκτασης 13 στρεμμάτων, το οποίο συμπεριελάμβανε το ερειπωμένο μοναστήρι.  Σε ένα διάστημα 10 ετών εκείνος και η οικογένειά του, αναστήλωσαν τα κτήρια της μονής σεβόμενοι απόλυτα την αρχική τους δομή και συντήρησαν τον Ναό. Σήμερα, η μονή παρουσιάζει ένα ιδιαίτερο έργο. Κατά τη θερινή περίοδο φιλοξενεί τις κατασκηνώσεις παιδιών από διάφορα ιδρύματα.

Επίσης, καθ’όλη τη διάρκεια του έτους λειτουργούν οι κάτωθι μουσειακές συλλογές:

– Ιστορία της γραφής (συλλογή Μιχαήλ Καίρη)
– Παραδοσιακών μουσικών οργάνων
– Γεωλογική συλλογή Σπύρου Μπέλλα (πετρώματα και ορυκτά)
– Βοτανική συλλογή Έλλης Μανδαράκα – Σταματιάδου

Κατά την επίσκεψή σας στην μονή, αξίζει να προσέξετε τον ναό (βασιλική με τρούλο) κατασκευασμένο από σχιστόλιθο, με αψίδες και σταυροθόλια στο εσωτερικό.  Προσέξτε τον τρούλο, ο οποίος βασίζεται στα τριγωνικά ημισφαίρια. Θα δείτε το δάπεδο με τον δικέφαλο αετό και το μαρμάρινο τέμπλο του 1806, το οποίο φέρει φυτικό διάκοσμο.  Αμέσως μετά θα προχωρήσετε προς  τις μουσειακές συλλογές. Τέλος είναι βέβαιο ότι θα θαυμάσετε την υπέροχη θέα προς τη Χώρα και το ατέλειωτο γαλάζιο της θάλασσας.

Η Μονή είναι επισκέψιμη καθημερινά, συμπεριλαμβανομένων Κυριακών & εορτών, 10:00–5:00μμ.