Share Post

Πρόγραμμα Εκδρομής

1η Ημέρα: Αθήνα – Κάϊρο

Η προσκυνηματική εκδρομή για την Αίγυπτο, το Σινά και τους Άγιους Τόπους, ξεκινάει με αναχώρηση πτήσης από το αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος για το Κάϊρο. Άφιξη στο Κάϊρο επιβίβαση σε πούλμαν και θα επισκεφθούμε για προσκύνημα τον Ιερό Ναό της Μονής του Αγίου Γεωργίου στο παλιό Κάϊρο. Το Μοναστήρι χρονολογείται από τον 12ο αιώνα μ.Χ. Ο ναός ανοικοδομήθηκε το 1909 από τον Πατριάρχη Φώτιο. Η κλίμακα και οι στοές ανοικοδομήθηκαν το 1948 από τον Πατριάρχη Χριστόφορο Β’. Αριστερά από τον ιερό ναό απλώνεται το παλαιότερο και μεγαλύτερο ελληνορθόδοξο νεκροταφείο της Αιγύπτου. Για την Ελληνική και μάλιστα και την Κοπτική Παροικία, ο Άγιος Γεώργιος ήταν πάντα ο συγκινητικό και αγαπημένος τόπος προσκυνήματος, κυρίως με την εορτή του Αγίου στις 23 Απριλίου, όπου από την παραμονή χιλιάδες προσκυνητές έφθαναν από όλα τα σημεία της Αιγύπτου, για να προσκυνήσουν ευλαβικά μπροστά στην εικόνα του Αγίου Γεωργίου (Mari Gerges). Όπως δε κάθε Μεγάλη Παρασκευή που γινόταν ολοήμερη παραμονή των οικογενειών με λειτουργίες, λουλούδια και συγκεντρώσεις γύρω από τα μνήματα και τον ιερό ναό της Κοίμησης της Θεοτόκου στο Κέντρο του Κοιμητηρίου, που πάντα έμενε ανοικτός για τους προσκυνητές του νεκροταφείου που απλώνεται ολόγυρα με πολλά παμπάλαια μεν, αλλά υπέροχα και αριστουργηματικά μνήματα. Στις κατακόμβες της Μονής του Αγίου Γεωργίου (μουσείο) λειτουργεί ακόμη το παρεκκλήσι των Αγίων Τεσσαράκοντα Μαρτύρων. Συνεχίζουμε για το ξακουστό αρχαιολογικό μουσείο του Καίρου. Μεταφορά στο ξενοδοχείο μας, τακτοποίηση στα δωμάτια, δείπνο και διανυκτέρευση.

2η Ημέρα: Κάϊρο – Αλεξάνδρεια

Μετά το πρωινό μας θα αναχωρήσουμε για επίσκεψη στις Πυραμίδες της Γκίζας (πυραμίδες του Χέοπα, του Χεφρίνου και του Μυκερίνου), το μοναδικό από τα εφτά θαύματα του αρχαίου κόσμου που αντιστάθηκε στον χρόνο και την πελώρια και αινιγματική Σφίγγα, 45 μέτρων μήκους με πατούσες 15 μέτρων. Στη συνέχεια θα αναχωρήσουμε για τη δεύτερη μεγάλη πόλη της Αιγύπτου και σημαντικό λιμάνι της Μεσογείου, την Αλεξάνδρεια. Η Αλεξάνδρεια βρίσκεται στη βόρεια ακτή της Αιγύπτου, λίγα χιλιόμετρα δυτικά του δέλτα του Νείλου και βρέχεται από τη Μεσόγειο Θάλασσα. Με τον πληθυσμό της να ξεπερνά τα 4 εκατομμύρια κατοίκους αποτελεί την δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Αιγύπτου και ταυτόχρονα θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα οικονομικά κέντρα της ευρύτερης περιοχής. Η γεωγραφική της θέση και η κοντινή απόσταση από τη διώρυγα του Σουέζ την ανήγαγαν σε ένα από τα σημαντικότερα κέντρα ναυτιλιακού εμπορίου μετά το τέλος του 19ου αιώνα. Επιπλέον κατά την αρχαιότητα υπήρξε ένα από τα επιφανέστερα πολιτιστικά κέντρα της ανθρωπότητας καθώς φιλοξενούσε ένα από τα διασημότερα προπύργια του πνεύματος τη Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας. Ιστορικά όπως αποδεικνύει και το όνομά της ιδρύθηκε από τον Μέγα Αλέξανδρο το 331 π.Χ. ήκμασε και παρέμεινε πρωτεύουσα της Αιγύπτου για περίπου μία χιλιετία. Εκτός από τη βιβλιοθήκη της είναι γνωστή και για τον ομώνυμο φάρο της ο οποίος συγκαταλέγεται μεταξύ των θαυμάτων της αρχαιότητας. Το 641 μ.Χ. κατακτήθηκε από τους μουσουλμάνους ακολούθησαν χρόνια στασιμότητας και για κάποιους αιώνες μειώθηκε η εμβέλεια της. Θα επισκεφτούμε το σπίτι του Καβάφη, τον κήπο της Μοντάζα, το Ελληνορθόδοξο Πατριαρχείο, τον Ι. Ναό του Ευαγγελισμού, τη βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας και τέλος τον Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Σάββα. Επιστροφή στο ξενοδοχείο μας στο Κάϊρο, δείπνο και διανυκτέρευση.

3η Ημέρα: Κάϊρο – Σινά

Μετά το πρωινό μας, θα αναχωρήσουμε για Σινά και αφού περάσουμε το υποθαλάσσιο τούνελ της διώρυγας του Σουέζ θα κάνουμε μία στάση για να επισκεφθούμε τις πηγές του Μωυσή. Στη συνέχεια θα σταματήσουμε στην όαση Φαράν, όπου υπάρχει το γυναικείο μοναστήρι, μετόχι της Αγίας Αικατερίνης, αφιερωμένο στον Προφήτη Μωυσή. Εδώ έμειναν οι Ισραηλίτες πριν κατευθυνθούν προς την Αγία Κορυφή, όπου ο Μωυσής παρέλαβε τις Δέκα Εντολές από τον Θεό. Μονή που ιδρύθηκε από τον Βυζαντινό αυτοκράτορα Ιουστινιανό Α΄(527 -565 μ.Χ.) στους πρόποδες του όρους Σινά. Ο ναός και οι γύρω απ΄αυτόν εγκαταστάσεις κτίστηκαν από τον αρχιτέκτονα Στέφανο στο χώρο, όπου βρισκόταν το φρέαρ του Ιοθόρ και όπου ο προφήτης Μωϋσής είδε την φλεγόμενη βάτο. Ο ναός της Μονής τιμάται στο όνομα της Θεοτόκου, στο γεγονός της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος και μετά την μετακομιδή του λεοψάνου της Αγίας Αικατερίνης στο Ιερό Βήμα του Καθολικού της μονής (9ος αι.) και στο όνοαμ της Αγίας Αικατερίνης, έκτοτε δε η μονή γνωρίζεται και αναφέρεται ως Μονή της Αγίας Αικατερίνης του Σινά. Ο Ιουστινιανός οχύρωσε τη Μονή και εγκατέστησε κοντά της 200 οικογένειες Ελλήνων. Απόγονοι αυτών είναι τα μέλη της φυλής Γκεμπαλία ή Σουμπιάν των Βεδουϊνων φυλάκων της Μονής. Η μεγάλη ακμή της τοποθετείται από την ίδρυσή της μέσα 6ου αι. μέχρι και τα μέσα του 7ου αι. Κατά τον 7ο αι. κατά την εξάπλωση των Αράβων οι Σιναϊτες μοναχοί έλαβαν από τον Μωάμεθ έγγραφη Διαθήκη που κατοχύρωνε την ελευθερία και την απρόσκοπτη λειτουργία της Μονής, που σεβάστηκαν οι μετέπειτα ηγεμόνες. Μετόχια της Μονής ιδρύθηκαν σε όλες τις ορθόδοξες χώρες. Στη βιβλιοθήκη της βρίσκονται περί τους 3.500 σπουδαίους χειρόγραφους κώδικες, πολλά βιβλία και αρχέτυπα. Ως Βασιλική Μονή ο εκάστοτε ηγούμενός της φέρει τον τίτλο “Επίσκοπος του Σινά”, αλλά και αυτόν του “Αρχιεπισκόπου Σινά, Φαράν και Ραϊθώ”. Άφιξη στο ξενοδοχείο, τακτοποίηση στα δωμάτια, δείπνο και διανυκτέρευση

4η Ημέρα: Αγία Αικατερίνη – Τάμπα- Ιεριχώ

Τo πρωί θα παρακολουθήσουμε τη Θεία Λειτουργία και στη συνέχεια θα ξεναγηθούμε από τους Πατέρες της Μονής. Θα δούμε το πηγάδι του Μωϋσή, τη φλεγόμενη και μη καιόμενη Βάτο, το Μουσείο το οποίο περιέχει πολύ σπάνιες εικόνες από τον 5ο αιώνα και μετά, χειρόγραφα και διάφορα εκθέματα ανεκτίμητης αξίας, τα ελαιοτριβεία, την παλαιά τραπεζαρία και το κοιμητήριο των μοναχών που περιέχει το οστεοφυλάκιο με άπειρα οστά μοναχών που υπηρέτησαν στη Μονή. Θα δούμε επίσης τη βιβλιοθήκη της Μονής η οποία είναι η 2η μεγαλύτερη μετά τη βιβλιοθήκη του Βατικανού, με χειρόγραφα από τον 4ο και 5ο αιώνα. Στη συνέχεια θα αναχωρήσουμε για το Ισραήλ και βλέποντας τη Νεκρά θάλασσα θα φθάσουμε στην Ιεριχώ αργά το απόγευμα, όπου και θα δειπνήσουμε στο ξενοδοχείο της διαμονής μας.

5η Ημέρα: Έρημος Ιορδάνη – Άγιος Γεώργιος Χοτζεβίτης – Ιεριχώ – Σαραντάριο Όρος – Άγιος Γεράσιμος ο Ιορδανίτης

Μετά το πρωινό μας θα επισκεφθούμε τα Ορθόδοξα Μοναστήρια στην Έρημο του Ιορδάνη, αρχίζοντας από την Ι.Μ. του Αγίου Γεωργίου του Χοζεβίτη. Στη συνέχεια θα επισκεφθούμε στην Ιεριχώ, τον Ι.Ν. του Αγίου Προφήτη Ελισσαίου, όπου και θα δούμε τη συκομωρέα του Ζακχαίου. Θα ακολουθήσει προσκύνημα στο Σαραντάριο Όρος, όπου πέρασε τις σαράντα ημέρες νηστείας ο Χριστός και το οποίο βρίσκεται νοτιοδυτικά της πόλης της Ιεριχούς (μοναστήρι των Πειρασμών). Θα επισκεφθούμε επίσης την Ι.Μ. του Αγίου Γερασίμου του Ιορδανίτη, του μετά λεόντος εικονιζομένου, ο οποίος συγκαταλέγεται μεταξύ των μεγάλων πνευματικών μορφών του μοναχισμού στους Αγίους Τόπους. Κατά την επιστροφή μας θα επισκεφθούμε την Ι.Μ. Μάρθας και Μαρίας στη Βηθανία. Στη συνέχεια θα επισκεφθούμε το Όρος των Ελαιών, όπου έγινε η ανάληψη του Κυρίου μας. Εκεί βρίσκεται η Ελληνική Εκκλησία Άνδρες Γαλιλαίοι όπου έγινε η πρώτη συνάντηση του Χριστού με τους Αποστόλους μετά την Ανάσταση. Επιστροφή στο ξενοδοχείο, δείπνο και διανυκτέρευση.

6η Ημέρα: Γαλιλαία – Όρος Θαβώρ – Ναζαρέτ – Κανά – Τιβεριάδα – Όρος Μακαρισμών – Ιορδάνης

Μετά το πρωινό μας θα αναχωρήσουμε για την Γαλιλαία, για να επισκεφθούμε το Όρος Θαβώρ, πάνω στο οποίο έγινε η Μεταμόρφωση του Σωτήρος και το οποίο βρίσκεται κοντά στη Ναζαρέτ και την Καπερναούμ, περιοχές όπου έζησε και δίδαξε ο Χριστός. Θα προσκυνήσουμε στην Ι.Μ. της Μεταμορφώσεως και στη συνέχεια θα αναχωρήσουμε για το χωριό όπου πέρασε ο Χριστός τα παιδικά και εφηβικά Του χρόνια, τη Ναζαρέτ όπου θα επισκεφθούμε τον Ιερό Ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου. Στη Ναζαρέτ βρίσκεται το σπίτι όπου έζησε η Παναγία και το εργαστήριο του Ιωσήφ. Θα ακολουθήσει προσκύνημα στην Κανά, όπου έκανε το πρώτο Του θαύμα ο Χριστός, τη μετατροπή του νερού σε κρασί και ευλόγησε τον γάμο. Στη συνέχεια θα επισκεφθούμε τον Ι.Ν. των Αγίων Αποστόλων στη Λίμνη της Τιβεριάδος στην Καπερναούμ, η οποία είναι το μοναδικό φυσικό υδραγωγείο της περιοχής. Θα δούμε επίσης το Όρος των Μακαρισμών και την πόλη της Τιβεριάδος, όπου θα προσκυνήσουμε στον Ι.Ν. των Αγίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου και της Αγίας Μαγδαληνής. Άφιξη και τακτοποίηση στο ξενοδοχείο μας στην Ιερουσαλήμ, δείπνο και διανυκτέρευση.

7η Ημέρα: Βηθλεέμ – Μονή Αγίου Σάββα – Μονή Αγίου Θεοδοσίου – Αγία Σιών

Μετά το πρωινό μας θα αναχωρήσουμε για την Βηθλεέμ όπου θα επισκεφθούμε τη Βασιλική της Γεννήσεως, θα προσκυνήσουμε τον τόπο όπου γεννήθηκε ο Χριστός καθώς επίσης και το Σπήλαιο των Νηπίων των σφαγιασθέντων από τον Ηρώδη. Θα επισκεφθούμε επίσης το Ιερό Προσκύνημα στο Χωριό των Ποιμένων, την Ι.Μ. του Αγίου Θεοδοσίου του Κοινοβιάρχου και την Ι.Μ. του Αγίου Σάββα του Ηγιασμένου, στην έρημο της Ιουδαίας, όπου θα προσκυνήσουμε το ολόσωμο σκήνωμά του. Κατά την επιστροφή στην Ιερουσαλήμ θα επισκεφθούμε την Ι.Μ. του Τιμίου Σταυρού και το Λόφο Σιών όπου βρίσκεται το Υπερώον, ο Τάφος του Βασιλιά και προφήτη Δαυίδ και το σπίτι του Ιωάννη του Θεολόγου. Επιστροφή στο ξενοδοχείο μας, δείπνο και διανυκτέρευση.

8η Ημέρα: Παλαιά Ιερουσαλήμ – Πανάγιος Τάφος – Γολγοθάς

Μετά το πρωινό μας θα ξεναγηθούμε στην Παλιά Πόλη της Ιερουσαλήμ, στην οποία θα εισέλθουμε από την Πύλη του Δαυίδ. Θα κατηφορίσουμε για να προσκυνήσουμε στον Πανάγιο Τάφο του Χριστού στο Ναό της Αναστάσεως, στο παρεκκλήσιο της Ευρέσεως του Τιμίου Σταυρού, καθώς επίσης στην Αγία Αποκαθήλωση, στον Γολγοθά και θα επισκεφτούμε το Ελληνορθόδοξο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων. Στη συνέχεια κατηφορίζοντας την Οδό του Μαρτυρίου, όπου σήκωσε και μετέφερε ο Χριστός τον Σταυρό, θα επισκεφθούμε το Πραιτώριο, την Φυλακή του Αποστόλου Πέτρου και τον Οίκο Ιωακείμ και Άννης και θα καταλήξουμε στην Πύλη του Αγίου Στεφάνου. Επιστροφή στο ξενοδοχείο μας, δείπνο και διανυκτέρευση.

9η Ημέρα: Τελ Αβίβ – Αθήνα

Αναχώρηση το πρωί για το αεροδρόμιο του Τελ Αβίβ. Καθ’ οδόν για το αεροδρόμιο θα επισκεφθούμε τον τάφο του Αγίου Γεωργίου του Τροπαιοφόρου στη Λύδδα. Άφιξη στο αεροδρόμιο του Τελ Αβίβ και επιβίβαση στην πτήση της επιστροφής μας για την Αθήνα.

Φωτογραφίες

Εκδήλωση Ενδιαφέροντος

Ονοματεπώνυμο
Τηλέφωνο
Email
Ενδιαφέρομαι για το πρόγραμμα
Σχόλια
Share Post

Δείτε Επίσης