Share Post

Πρόγραμμα Εκδρομής

1η Ημέρα: Αθήνα – Αλεξανδρούπολη – Ίμβρος

Συνάντηση στο αεροδόμιο Ελ. Βενιζέλος και πτήση για την Αλεξανδρούπολη. Άφιξη στην Αλεξανδρούπολη και επιβίβαση σε πούλμαν. Θα ξεκινήσουμε για την Ανατολική Θράκη και θα περάσουμε από τον μεθοριακό σταθμό των Κήπων. Συνεχίζουμε με κατεύθυνση προς το μικρό λιμάνι του Kabatepe απ’ όπου θα πάρουμε το φέρυ για την Ίμβρο. Μετά από ένα ταξίδι 2μιση ωρών θα φτάσουμε στο νησί της Ίμβρου. Άφιξη στο ξενοδοχείο της διαμονής μας, τακτοποίηση, δείπνο και διανυκτέρευση.

2η Ημέρα: Ίμβρος

Μετά το πρωινό μας θα ξεκινήσουμε την ξενάγησή μας στο νησί. Το 1920, η Συνθήκη των Σερβών παραχωρούσε την Ίμβρο και την Τένεδο στην Ελλάδα. Μετά όμως την ήττα των Ελλήνων στη Μικρά Ασία και τη Μικασιατική Καταστροφή, η Συνθήκη της Λωζάνης έδωσε τα δύο νησιά στηνΤουρκία, διάδοχο πλέον της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Η ίδια συνθήκη όμως εξαίρεσε τους Έλληνες κατοίκους των δύο νησιών από την ανταλλαγή των πληθυσμών που ακολούθησε και προέβλεψε γι’ αυτούς εκτενή αυτονομία, πράγμα όπως που στη συνέχεια καταπατήθηκε σε μεγάλη έκταση. Κατα την διάρκεια του πανηγυριού του Δεκαπενταύγουστου η Ίμβρος και τα χωριά γεμίζουν από Έλληνες Ίμβριους από το εξωτερικό και από την Ελλάδα. Θα επισκεφτούμε την Μητρόπολη στην Πρωτεύουσα Παναγία απ’ όπου είναι και η καταγωγή του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου Α’. Θα συνεχίσουμε με τους Αγίους Θεοδώρους, τα χωριά Σχοινούδι και Αγρίδια, το Κάστρο με το βυζαντινό φρούριο και το Γλυκύ. Επιστροφή στο ξενοδοχείο μας, δείπνο και διανυκτέρευση.

3η Ημέρα: Ίμβρος – Τροία – Άσσος – Τένεδος

Μετά το πρωινό μας θα αναχωρήσουμε από την Ίμβρο με το φέρυ για το λιμάνι του Kabatepe. Περνάμε τον Ελλήσποντο και κατευθυνόμαστε νότια για να επισκεφτούμε τον αρχαιολογικό χώρο της Τροίας, στη συνέχεια την Άσσο και την αρχαία Άσσο που βρίσκεται σκαρφαλωμένη πάνω από τη θάλασσα. Βορειότερα από το Odunluk Iskelesi θα περάσουμε με φέρυ στην Τένεδο. Από την αρχαιότητα μέχρι και τον19ο αιώνα, ο ελληνισμός της Τενέδου ήταν πολύ έντονος μιας και η πλειοψηφία του πληθυσμού της, στις περισσότερες στιγμές της ιστορίας, ήταν Έλληνες, μιλούσαν την ελληνική γλώσσα και είχαν στενές σχέσεις με τα υπόλοιπα νησιά του Αιγαίου. Άφιξη στο ξενοδοχείο της διαμονής μας, τακτοποίηση, δείπνο και διανυκτέρευση.

4η Ημέρα: Τένεδος

Μετά το πρωινό μας θα ξεκινήσουμε την ξενάγησή μας στο νησί. Η Τένεδος κατοικούνταν από τα αρχαία χρόνια και υπήρχε εκεί ιερό του Απόλλωνα. Κατά πάσα πιθανότητα Τυρρηνοί-Πελασγοί από το νησί να ίδρυσαν την Τένεδο στις Άλπεις. Κατά το Μεσαίωνα έγινε αντικείμενο έριδος μεταξύ Οθωμανών και Ενετών, οι οποίοι το κατείχαν διαδοχικά. Τότε χρησιμοποιήθηκε από τους Τούρκους και σαν ναυτική βάση και τόπος εξορίας (εκεί μεταξύ άλλων εξορίστηκε και ο Κωνσταντίνος Μουρούζης). Θα επισκεφτούμε την εκκλησία, το κάστρο, το σχολείο (που σήμερα λειτουργεί σαν ξενοδοχείο) και το μικρό μουσείο. Ελεύθερος χρόνος για βόλτα στη χώρα με τα στενά και γραφικά σοκάκια. Επιστροφή στο ξενοδοχείο μας, δείπνο και διανυκτέρευση.

5η Ημέρα: Τένεδος – Απολλωνιάδα – Τριγλεία – Μουδανιά – Προύσα

Μετά το πρωινό μας θα αναχωρήσουμε από την Τένεδο με το φέρυ και στη συνέχεια θα επιβιβαστούμε σε πούλμαν με κατεύθυνση την Προύσα. Θα περάσουμε από πόλεις όπου έζησε και άκμασε ο Ελληνισμός πριν την Ανταλλαγή. Θα επισκεφτούμε την Απολλωνιάδα με τον ανακαινισμένο ναό του Αγίου Παντελεήμονα, την Τριγλεία με τη Μονή του Αγίου Στεφάνου Χηνολάκκου (σήμερα τζαμί), την εκκλησία της Παναγίας της Παντοβασίλισσας και τα Ζαρίφεια Εκπαιδευτήρια. Θα δούμε επίσης τα Μουδανιά με τα παλιά ξύλινα σπίτια και την εκκλησία του Αγίου Γεωργίου που σήμερα λειτουργεί ως πολιτιστικό κέντρο. Τα Μουδανιά έγιναν ευρύτερα γνωστά μετά την συναφθείσα εκεί συνθήκη ανακωχής γνωστή ως Ανακωχή των Μουδανιών το 1922. Άφιξη στην Προύσα, τακτοποίηση στο ξενοδοχείο της διαμονής μας, δείπνο και διανυκτέρευση.

6η Ημέρα: Προύσα – Κίος – Νίκαια – Κωνσταντινούπολη

Μετά το πρωινό μας ξεκινάμε την περιήγησή μας στην Προύσα, την πόλη του μεταξιού, γενέτειρα του Καρόλου Κουν και του Μανώλη Ανδρόνικου. Σήμερα είναι μία σύγχρονη πόλη πλούσια σε οθωμανικά μνημεία, ένα σημαντικό οικονομικό και βιομηχανικό κέντρο και διαθέτει ένα από τα σημαντικότερα πανεπιστήμια της Τουρκίας, φιλοξενώντας 47.000 σπουδαστές. Η Προύσα είναι επίσης διάσημη για τα μεταξωτά της αλλά και για την κουζίνα της. Αναχωρούμε από την Προύσα για την γραφικότατη Κίο που είναι περιτριγυρισμένη από ελαιώνες. Πριν την Ανταλλαγή ο Ελληνικός πληθυσμός της ήταν 13.000 κάτοικοι. Επόμενος σταθμός μας η Νίκαια, γνωστή από τις Οικουμενικές Συνόδους Α’ και Ζ΄. Δείπνο καθοδόν. Αργά το βράδυ άφιξη στην Κωνσταντινούπολη και στο ξενοδοχείο της διαμονής μας. Διανυκτέρευση.

7η Ημέρα: Κωνσταντινούπολη

Μετά το πρωινό μας ξεκινάμε την περιήγησή μας στην Κωνσταντινούπολη. Θα δούμε τον Βυζαντινό Ιππόδρομο όπου βρίσκεται ο Χάλκινος Τρίποδας των Δελφών, τη στήλη του Κων/νου Πορφυρογέννητου, τον Οβελίσκο του Θεοδοσίου, το Μπλέ Τζαμί, το Υδραγωγείο με τη βασιλική Δεξαμενή του Ιουστινιανού και την περίφημη Αγία Σοφία, ένα αριστούργημα της Χριστιανικής τέχνης, χτισμένη σε σχέδιο του Ανθέμιου και Ισίδωρου που αποτελεί θαύμα της βυζαντινής αρχιτεκτονικής. Συνεχίσουμε για το Τοπ Καπί με τους μυθικούς θησαυρούς των Σουλτάνων. Βόλτα στην πλατεία Σουλτάναχμέτ, επίσκεψη στην Αιγυπτιακή αγορά των μπαχαρικών και στην ξακουστή σκεπαστή αγορά «Καπαλί Τσαρσί», όπου μας περιμένουν 4000 μαγαζιά σε 100 σκεπαστούς διαδρόμους, προσφέροντας μεγάλη ποικιλία αγορών, σε τιμές καταπληκτικά χαμηλές. Επίσκεψη στη Μονή Παντοκράτορος και επιστροφή στο ξενοδοχείο. Δείπνο και διανυκτέρευση.

8η Ημέρα: Κωνσταντινούπολη – Πριγκηπονήσια

Μετά το πρωινό μας θα αναχωρήσουμε με καραβάκι για την κρουαζιέρα μας στα Πριγκηπονήσια. Θα περάσουμε τη νήσο Πρώτη και θα κάνουμε στάση στη Χάλκη, όπου με άμαξες θα ανεβούμε στο λόφο για να επισκεφθούμε την ιστορική Θεολογική Σχολή και να προσκυνήσουμε στη μονή της Αγίας Τριάδας. Επιστροφή στο λιμάνι και συνεχίζουμε με το καραβάκι για την Πρίγκηπο όπου μπορούμε να κάνουμε το γύρο του νησιού με άμαξες. Στα γραφικά δρομάκια θα θαυμάσετε τη φυσική ομορφιά, την αρχιτεκτονική ευαισθησία των κτιρίων και τα παλιά Ελληνικά σπίτια. Το απόγευμα επιστροφή με το καραβάκι στην Πόλη. Δείπνο και διανυκτέρευση.

9η Ημέρα: Κωνσταντινούπολη – Αθήνα

Μετά το πρωινό μας θα αναχωρήσουμε για επίσκεψη – προσκύνημα στο κέντρο της Ορθοδοξίας, τον Φάρο του Γένους στην Ανατολή, το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Στη συνέχεια επίσκεψη στον ιστορικό Ναό των Βλαχερνών, προσκύνημα στην Ιερά Μονή Μπαλουκλί Ζωοδόχου Πηγής με το θαυματουργό αγίασμα και τους τάφους των Πατριαρχών. Συνεχίζουμε για τη Μονή της Χώρας με τα περίφημα ψηφιδωτά και ακολούθως στη Μονή Παμακάριστος. Το μεσημέρι ελεύθερος χρόνος για γεύμα με εξαιρετική θέα στο Βόσπορο. Θα αποχαιρετήσουμε την πανέμορφη Πόλη με επίσκεψη στο ιστορικό καφενείο του Πιέρ Λοτή με την πανοραμική θέα στον Κεράτιο Κόλπο. Το απόγευμα μεταφορά στο αεροδρόμιο για την πτήση της επιστροφής μας. Άφιξη στην Αθήνα αργά το βράδυ.

Φωτογραφίες

Εκδήλωση Ενδιαφέροντος

Ονοματεπώνυμο
Τηλέφωνο
Email
Ενδιαφέρομαι για το πρόγραμμα
Σχόλια
Share Post

Δείτε Επίσης