Share Post
χερσόνησος της Kριμαίας, η Tαυρίδα των Eλλήνων, αποτελεί ένα από τα ελάχιστα μέρη του κόσμου όπου η ιστορία αποτυπώνεται ζωντανά σε κάθε μια από τις περιοχές και τις πόλεις της. Γεωπολιτικά διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο κι αποτέλεσε «μήλο της έριδος» για λαούς που ζήτησαν κατά καιρούς να την κυριεύσουν. Tο στίγμα τους μένει ακόμα ανέπαφο σε αρχαιολογικούς χώρους, κάστρα και αρχοντικά που ατενίζουν τη Mαύρη θάλασσα κι αφουγκράζονται τα κελεύσματά της. O Ελληνισμός άφησε κι εκεί την σφραγίδα του ανεξίτηλη, κι ο Έλληνας ταξιδιώτης είναι σίγουρο πως θα νιώσει δέος μπροστά σ’ αυτές τις «χαμένες πατρίδες».

Πρόγραμμα Εκδρομής

1η Ημέρα: Αθήνα – Συμφερούπολη

Συγκέντρωση στο αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος και αναχώρηση για την Συμφερούπολη της Κριμαίας. Άφιξη στην Συμφερούπολη και μεταφορά στο ξενοδοχείο της διαμονής μας, τακτοποίηση στα δωμάτια, δείπνο και διανυκτέρευση.

2η Ημέρα: Συμφερούπολη – Γιάλτα – Λιβαδειά – Συμφερούπολη

Μετά το πρωινό μας θα αναχωρήσουμε για την πανέμορφη πόλη της Γιάλτας, μέσω μίας θαυμάσιας διαδρομής όπου πολύ εύκολα συνειδητοποιεί ο επισκέπτης πόσο δικαιολογημένη είναι η εμμονή των ηγετών της Ρωσίας και Ουκρανίας να απολαμβάνουν τις θερινές τους διακοπές εδώ. Θα επισκεφθούμε τον Ελληνικό ναό του Αγίου Θεοδώρου, τον Καθεδρικό Ναό του Αλεξάνδρου Νέφσκι και ακολούθως θα μεταφερθούμε στο παλάτι της Λιβαδειάς – την καλοκαιρινή κατοικία του τελευταίου Τσάρου της Ρωσίας – Νικολάου του Β’ και τον τόπο διεξαγωγής της Διάσκεψης της Κριμαίας το 1945. Κτισμένο με το Ιταλικό αναγεννησιακό στυλ το 1911 για την βασιλική οικογένεια, το λευκό παλάτι, είναι από τους σπουδαιότερους προορισμούς στην νότιο ακτή της Κριμαίας. Θα θαυμάσουμε την Μεγάλη Λευκή Αίθουσα, όπου καθορίσθηκε η τύχη της Ευρώπης μετά τον πόλεμο, θα νιώσουμε την ατμόσφαιρα που επικρατούσε όταν ζούσε η Τσαρική οικογένεια και θα γνωρίσουμε την καθημερινή ζωή της αριστοκρατίας της Ρωσίας στις αρχές του 20ου αιώνα. Στη συνέχεια θα κάνουμε μια σύντομη στάση για να θαυμάσουμε το παραμυθένιο κάστρο Swallow’s Nest (Φωλιά του Χελιδονιού), σκαρφαλωμένο πάνω από τη θάλασσα σε έναν βράχο 38 μ. ύψους. Αυτό το κάστρο κτίσθηκε το 1912 και έκτοτε έχει γίνει το σύμβολο της Γιάλτας και της Κριμαίας. Αναχώρηση από την Γιάλτα για την Συμφερούπολη, δείπνο και διανυκτέρευση.

3η Ημέρα: Συμφερούπολη

Μετά το πρωινό μας θα ξεναγηθούμε στην Συμφερούπολη. Θα προσκυνήσουμε στον Μητροπολιτικό Ναό της Αγίας Τριάδας, όπου φυλάσσονται τα λείψανα του νεοφανούς Αγίου Λουκά, αρχιεπισκόπου Συμφερουπόλεως και Κριμαίας ή όπως αποκαλείται Άγιος Λουκάς ο Ιατρός. Θα επισκεφθούμε το σπίτι του Αγίου Λουκά (σήμερα παρεκκλήσι) και τον τάφο του, την πλατεία του Αγίου Λουκά με τον ανδριάντα του, το μουσείο καλών τεχνών και την Ιατρική Σχολή. Στην συνέχεια θα μεταβούμε στο Μπαχτσίσεραϊ. Εδώ θα επισκεφθούμε το παλάτι του Χάνου, το Ελληνικό μοναστήρι Ουσπένσκι που είναι αφιερωμένο στην Παναγία, ήταν το κέντρο του ελληνισμού της Κριμαίας και είναι σκαλισμένο μέσα στα βράχια. Επίστροφή στο ξενοδοχείο μας, δείπνο και διανυκτέρευση.

4η Ημέρα: Συμφερούπολη – Αρχ. Χερσώνα – Σεβαστούπολη – Συμφερούπολη

Μετά το πρωινό μας θα επισκεφθούμε την πανάρχαια Ιερά Μονή του Ίκερμαν, σκαλισμένη στα βράχια και η οποία είναι αφιερωμένη στον Άγιο Ιερομάρτυρα του 1ου αιώνα Κλήμεντα τον θαυματουργό. Mόλις 3 χλμ. πριν από το κέντρο της Σεβαστούπολη θα επισκεφθούμε τον αρχαιολογικό χώρο της Χερσώνας, της σπουδαίας πόλης των Ελλήνων από το 422 π.χ με το θαυμάσιο αρχαιολογικό της μουσείο, τα αρχαία τείχη, το στάδιο και το Ναό του Αγίου Βλαδήμηρου. Άφιξη στην μαρτυρική Σεβαστούπολη, το λιμάνι έδρα του περίφημου Ρωσικού Στόλου της Μαύρης Θάλασσας που γνώρισε τραγικές αλλά και ένδοξες στιγμές πρώτα στον πόλεμο της Κριμαίας το 1854-55 και αργότερα στη πολιορκία του 1942 από τους Γερμανούς στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Σήμερα είναι και πάλι το σημαντικό λιμάνι της Κριμαίας, μία πόλη με ζωντάνια και δυναμική. Ο Ιερός Ναό της Αγίας Σκέπης, η παραλιακή λεωφόρος με τα θαυμάσια νεοκλασικά κτίρια, το Πανόραμα της Άμυνας της Σεβαστούπολης που ξυπνά μνήμες από τις ηρωικές μέρες του Κριμαϊκού πολέμου του 1854 (απεικονισμένο από τον μεγάλο Ρώσο ζωγράφο Rubo) και τέλος το κοντινό παραλιακό προάστιο της Mπαλακλάβα, αριστοτεχνικά κτισμένο στο ομώνυμο στενό κολπίσκο θα πλαισιώσουν την γνωριμία μας με την πόλη. Το απόγευμα αργά επιστροφή στην Συμφερούπολη, δείπνο και διανυκτέρευση.

5η Ημέρα: Συμφερούπολη – Θεοδοσία – Τόπλοβκα – Τσερνοπόλιε – Συμφερούπολη

Μετά το πρωινό μας αναχώρηση για την ανατολική πλαυρά της Κριμαίας όπου θα επισκεφθούμε την παλαιά και τη νέα πόλη της Θεοδοσίας, που ιδρύθηκε από Έλληνες και σήμερα είναι ένα δημοφιλές θέρετρο. Θα προσκυνήσουμε στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάοου και θα επισκεφθούμε το μουσείο με τις θαλασσογραφίες του Αϊβαζόφσκι. Συνεχίζουμε για να επισκεφθούμε την Ιερά Μονή της Αγίας Παρασκευής στην Τόπλοβκα και θα καταλήξουμε στο Ελληνικό χωριό Τσερνοπόλιε. Εκεί θα μας υποδεχτεί Ελληνική διασπορά. Θα επισκεφθούμε την εκκλησία των Αγ. Κωνσταντίνου και Αγ. Ελένης και το Ελληνικό μουσείο του πολιτιστικού κέντρου «Καρατσόλ». Το απόγευμα αργά επιστροφή στην Συμφερούπολη, δείπνο και διανυκτέρευση.

6η Ημέρα: Συμφερούπολη – Χερσώνα – Όλβια – Οδησσός

Μετά το πρωινό μας αφήνουμε την χερσόνησο της Κριμαίας και αναχωρούμε οδικώς για την Οδησσό, απολαμβάνοντας το ωραίο τοπίο της υπαίθρου τη Ουκρανίας. Στην διαδρομή μας θα επισκεφθούμε την Χερσώνα. Το όνομα «Χερσών» προέρχεται από την ελληνική λέξη «χερσόνησος», που αναφέρεται τόσο στην ομώνυμη ελληνική αποικία, ιδρυθείσα τον 6ο αιώνα π.Χ. όσο και στο σύνολο της σημερινής Κριμαίας. Η Χερσώνα είναι σήμερα ένα από τα σημαντικά λιμάνια και μεγάλο ναυπηγικό κέντρο στη Μαύρη Θάλασσα. Αποτέλεσε κομμάτι της βυζαντινής αυτοκρατορίας επί Θεοφίλου τον 9ο αιώνα. Υπήρξε για πολλά χρόνια στρατηγικό σημείο για τον ρωσικό και μετέπειτα τον σοβιετικό στόλο της Μαύρης Θάλασσας. Στη συνέχεια θα επισκεφθούμε την αρχαία Όλβια που ιδρύθηκε από αποίκους από τη Μίλητο στα μέσα του 7ου αιώνα π.Χ. και που κάνει εμφανή ακόμη και σήμερα τη σπουδαιότητα που είχε σαν σημαντικός κόμβος στους εμπορικούς δρόμους της αρχαιότητας. Άφιξη αργά το απόγευμα στην Οδησσό, το λιμάνι της Μαύρης Θάλασσας, όπου το Ελληνικό στοιχείο άφησε ανεξίτηλα την σφραγίδα του. Η Οδησσός του «Θωρηκτού Ποτέκμιν» είναι στενά συνδεδεμένη με τη διαχρονική παρουσία του Ελληνισμού στην ευρύτερη περιοχή. Για τούτη την παρευξείνια πολιτεία της Ουκρανίας, που γέννησε τη Φιλική Εταιρεία, ο διάσημος Πούσκιν ισχυριζόταν ότι «…εδώ αναπνέει κανείς ολόκληρη την Ευρώπη».Τακτοποίηση στο ξενοδοχείο μας, δείπνο και διανυκτέρευση.

7η Ημέρα: Οδησσός

Μετά το πρωινό ξεκινάμε την γνωριμία μας με την πόλη. Θα περπατήσουμε στην οδό Πριμόρσκι, θα δούμε το άγαλμα του Δούκα Ρισελιέ, την Σκάλα του Ποτέμκιν, την οδό Ντεριμπάσοβσκα, την Πλατεία της Μεγάλης Αικατερίνης, τον Καθεδρικό Ναό της Ανάληψης/Κοιμήσεως της Θεοτόκου, τον καθεδρικό Σπάσο-Πρεομπραζένσκι, τον μεγαλύτερο της πόλης που ανακατασκευάστηκε και τον Ελληνικό ναό της Αγίας Τριάδας, όπου αρχικά είχε ταφεί ο οικουμενικός πατριάρχης Γρηγόριος ο Έ. Κατόπιν θα επισκεφτούμε το μουσείο της Φιλικής Εταιρείας, τον ιστορικό χώρο όπου ιδρύθηκε η Φιλική Εταιρεία το 1814 και η οποία οδήγησε στον ξεσηκωμό του Ελληνικού Έθνους για την Ελευθερία. Σήμερα η έπαυλη στεγάζει το Ίδρυμα Ελληνικού Πολιτισμού και ένα μουσείο. Θα δούμε τις λεπτομέρειες από την ζωή ενός Έλληνα εμπόρου του 19ου αιώνα στην Οδησσό, θα επισκεφθούμε την έκθεση στο μουσείο και θα ακούσουμε τον όρκο στον οποίο ορκίστηκαν οι πατριώτες, μέλη της Φιλικής Εταιρείας.

Συνεχίζουμε την γνωριμία μας με την παραθαλάσσια περιοχή και το λιμάνι της Οδησσού, όπου θα δούμε το μνημείο του «Χρυσού Παιδιού», την εκκλησία του Αγ. Νικολάου και το θέρετρο Αρκαδία. Συνεχίζουμε με το Αρχαιολογικό Μουσείο το οποίο ιδρύθηκε το 1875 και ήταν το πρώτο μουσείο του είδους του σε ολόκληρη την πρώην Ρωσική Αυτοκρατορία. Εδώ φιλοξενούνται αρχαιολογικά ευρήματα κυρίως από την περιοχή της Μαύρης θάλασσας και από την αρχαία Όλβια. Η περιήγησή μας θα ολοκληρωθεί με επίσκεψη στις κατακόμβες οι οποίες είναι τεχνητοί υπόγειοι λαβύρινθοι που δημιουργήθηκαν από τους πρώτους ιδρυτές της Οδησσού περίπου πριν από δύο αιώνες και με την πανοραμική περιήγηση στα παλάτια Βοροντσώφ, Σαχ, Αμπάζι. Τέλος θα επισκεφθούμε το καταπληκτικό Ποτόσκι που σήμερα είναι μουσείο τέχνης. Επιστροφή στο ξενοδοχέιο μας, δείπνο και διανυκτέρευση.

8η Ημέρα: Οδησσός – Αθήνα

Μετά το πρωινό μας μεταφορά στο αεροδρόμιο της Οδησσού και πτήση επιστροφής για την Αθήνα.

Φωτογραφίες

Εκδήλωση Ενδιαφέροντος

Ονοματεπώνυμο
Τηλέφωνο
Email
Ενδιαφέρομαι για το πρόγραμμα
Σχόλια
Share Post

Δείτε Επίσης