Share Post
H χερσόνησος της Kριμαίας, η Tαυρίδα των Eλλήνων, αποτελεί ένα από τα ελάχιστα μέρη του κόσμου όπου η ιστορία αποτυπώνεται ζωντανά σε κάθε μια από τις περιοχές και τις πόλεις της. Γεωπολιτικά διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο κι αποτέλεσε «μήλο της έριδος» για λαούς που ζήτησαν κατά καιρούς να την κυριεύσουν. Tο στίγμα τους μένει ακόμα ανέπαφο σε αρχαιολογικούς χώρους, κάστρα και αρχοντικά που ατενίζουν τη Mαύρη θάλασσα κι αφουγκράζονται τα κελεύσματά της. O Ελληνισμός άφησε κι εκεί την σφραγίδα του ανεξίτηλη, κι ο Έλληνας ταξιδιώτης είναι σίγουρο πως θα νιώσει δέος μπροστά σ’ αυτές τις «χαμένες πατρίδες».

Πρόγραμμα Εκδρομής

1η Ημέρα: Αθήνα – Συμφερούπολη

Συγκέντρωση στο αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος και αναχώρηση για την Συμφερούπολη της Κριμαίας. Άφιξη στην Συμφερούπολη και μεταφορά στο ξενοδοχείο της διαμονής μας, τακτοποίηση στα δωμάτια, δείπνο και διανυκτέρευση.

2η Ημέρα: Συμφερούπολη – Γιάλτα – Λιβαδειά – Συμφερούπολη

Μετά το πρωινό μας θα αναχωρήσουμε για την πανέμορφη πόλη της Γιάλτας, μέσω μίας θαυμάσιας διαδρομής όπου πολύ εύκολα συνειδητοποιεί ο επισκέπτης πόσο δικαιολογημένη είναι η εμμονή των ηγετών της Ρωσίας και Ουκρανίας να απολαμβάνουν τις θερινές τους διακοπές εδώ. Θα επισκεφθούμε τον Ελληνικό ναό του Αγίου Θεοδώρου, τον Καθεδρικό Ναό του Αλεξάνδρου Νέφσκι και ακολούθως θα μεταφερθούμε στο παλάτι της Λιβαδειάς – την καλοκαιρινή κατοικία του τελευταίου Τσάρου της Ρωσίας – Νικολάου του Β’ και τον τόπο διεξαγωγής της Διάσκεψης της Κριμαίας το 1945. Κτισμένο με το Ιταλικό αναγεννησιακό στυλ το 1911 για την βασιλική οικογένεια, το λευκό παλάτι, είναι από τους σπουδαιότερους προορισμούς στην νότιο ακτή της Κριμαίας. Θα θαυμάσουμε την Μεγάλη Λευκή Αίθουσα, όπου καθορίσθηκε η τύχη της Ευρώπης μετά τον πόλεμο, θα νιώσουμε την ατμόσφαιρα που επικρατούσε όταν ζούσε η Τσαρική οικογένεια και θα γνωρίσουμε την καθημερινή ζωή της αριστοκρατίας της Ρωσίας στις αρχές του 20ου αιώνα. Στη συνέχεια θα κάνουμε μια σύντομη στάση για να θαυμάσουμε το παραμυθένιο κάστρο Swallow’s Nest (Φωλιά του Χελιδονιού), σκαρφαλωμένο πάνω από τη θάλασσα σε έναν βράχο 38 μ. ύψους. Αυτό το κάστρο κτίσθηκε το 1912 και έκτοτε έχει γίνει το σύμβολο της Γιάλτας και της Κριμαίας. Αναχώρηση από την Γιάλτα για την Συμφερούπολη, δείπνο και διανυκτέρευση.

3η Ημέρα: Συμφερούπολη

Μετά το πρωινό μας θα ξεναγηθούμε στην Συμφερούπολη. Θα προσκυνήσουμε στον Μητροπολιτικό Ναό της Αγίας Τριάδας, όπου φυλάσσονται τα λείψανα του νεοφανούς Αγίου Λουκά, αρχιεπισκόπου Συμφερουπόλεως και Κριμαίας ή όπως αποκαλείται Άγιος Λουκάς ο Ιατρός. Θα επισκεφθούμε το σπίτι του Αγίου Λουκά (σήμερα παρεκκλήσι) και τον τάφο του, την πλατεία του Αγίου Λουκά με τον ανδριάντα του, το μουσείο καλών τεχνών και την Ιατρική Σχολή. Στην συνέχεια θα μεταβούμε στο Μπαχτσίσεραϊ. Εδώ θα επισκεφθούμε το παλάτι του Χάνου, το Ελληνικό μοναστήρι Ουσπένσκι που είναι αφιερωμένο στην Παναγία, ήταν το κέντρο του ελληνισμού της Κριμαίας και είναι σκαλισμένο μέσα στα βράχια. Επίστροφή στο ξενοδοχείο μας, δείπνο και διανυκτέρευση.

4η Ημέρα: Συμφερούπολη – Αρχ. Χερσώνα – Σεβαστούπολη – Συμφερούπολη

Μετά το πρωινό μας θα επισκεφθούμε την πανάρχαια Ιερά Μονή του Ίκερμαν, σκαλισμένη στα βράχια και η οποία είναι αφιερωμένη στον Άγιο Ιερομάρτυρα του 1ου αιώνα Κλήμεντα τον θαυματουργό. Mόλις 3 χλμ. πριν από το κέντρο της Σεβαστούπολη θα επισκεφθούμε τον αρχαιολογικό χώρο της Χερσώνας, της σπουδαίας πόλης των Ελλήνων από το 422 π.χ με το θαυμάσιο αρχαιολογικό της μουσείο, τα αρχαία τείχη, το στάδιο και το Ναό του Αγίου Βλαδήμηρου. Άφιξη στην μαρτυρική Σεβαστούπολη, το λιμάνι έδρα του περίφημου Ρωσικού Στόλου της Μαύρης Θάλασσας που γνώρισε τραγικές αλλά και ένδοξες στιγμές πρώτα στον πόλεμο της Κριμαίας το 1854-55 και αργότερα στη πολιορκία του 1942 από τους Γερμανούς στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Σήμερα είναι και πάλι το σημαντικό λιμάνι της Κριμαίας, μία πόλη με ζωντάνια και δυναμική. Ο Ιερός Ναό της Αγίας Σκέπης, η παραλιακή λεωφόρος με τα θαυμάσια νεοκλασικά κτίρια, το Πανόραμα της Άμυνας της Σεβαστούπολης που ξυπνά μνήμες από τις ηρωικές μέρες του Κριμαϊκού πολέμου του 1854 (απεικονισμένο από τον μεγάλο Ρώσο ζωγράφο Rubo) και τέλος το κοντινό παραλιακό προάστιο της Mπαλακλάβα, αριστοτεχνικά κτισμένο στο ομώνυμο στενό κολπίσκο θα πλαισιώσουν την γνωριμία μας με την πόλη. Το απόγευμα αργά επιστροφή στην Συμφερούπολη, δείπνο και διανυκτέρευση.

5η Ημέρα: Συμφερούπολη – Θεοδοσία – Τόπλοβκα – Τσερνοπόλιε – Συμφερούπολη

Μετά το πρωινό μας αναχώρηση για την ανατολική πλαυρά της Κριμαίας όπου θα επισκεφθούμε την παλαιά και τη νέα πόλη της Θεοδοσίας, που ιδρύθηκε από Έλληνες και σήμερα είναι ένα δημοφιλές θέρετρο. Θα προσκυνήσουμε στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάοου και θα επισκεφθούμε το μουσείο με τις θαλασσογραφίες του Αϊβαζόφσκι. Συνεχίζουμε για να επισκεφθούμε την Ιερά Μονή της Αγίας Παρασκευής στην Τόπλοβκα και θα καταλήξουμε στο Ελληνικό χωριό Τσερνοπόλιε. Εκεί θα μας υποδεχτεί Ελληνική διασπορά. Θα επισκεφθούμε την εκκλησία των Αγ. Κωνσταντίνου και Αγ. Ελένης και το Ελληνικό μουσείο του πολιτιστικού κέντρου «Καρατσόλ». Το απόγευμα αργά επιστροφή στην Συμφερούπολη, δείπνο και διανυκτέρευση.

6η Ημέρα: Συμφερούπολη – Κίεβο

Μετά το πρωινό μας μεταφορά στο αεροδρόμιο της Συμφερούπολης και πτήση για το Kίεβο, την πρωτεύουσα της Ουκρανίας, μία πόλη με μεγάλη ιστορία και θαυμάσια μνημεία, αριστοτεχνικά κτισμένη στις όχθες του Δνείπερου ποταμού. Στην ξενάγηση που ακολουθεί θα επισκεφθούμε την Αγία Σοφία που περιλαμβάνεται στη λίστα πολιτιστικής κληρονομιάς της Unesco γιατί είναι ο παλαιότερος Βυζαντινός ναός της Ουκρανίας, τον καθεδρικό ναό του Αγίου Μιχαήλ με τους διάσημους επτά χρυσούς τρούλους του, την περίφημη εκκλησία του Αγίου Ανδρέα έργο του μεγάλου αρχιτέκτονα Ραστρέλι, την πανέμορφη εμπορική συνοικία Ποντίλ με τα θαυμάσια κτίρια του 19ου αιώνα, το ναό του Αγίου Βλαδήμηρου και την χρυσή Πύλη. Θα δούμε επίσης την κεντρική λεωφόρο Χρεστσάτικ, η οποία είναι πλαισιωμένη από καστανιές σε όλο το μήκος της, το κτίριο της Φιλαρμονικής, τον Βοτανικό κήπο, το πάρκο της αιώνιας δόξας και το ανάκτορο Μαρίνσκι. Άφιξη στο ξενοδοχείο της διαμονής μας, τακτοποίηση στα δωμάτια, δείπνο και διανυκτέρευση.

7η Ημέρα: Κίεβο – Μονή Αγίας Λαύρας – Κατακόμβες – Κίεβο

Μετά το πρωινό μας αναχώρηση για να επισκεφθούμε το μοναστήρι της Αγίας Λαύρας, το πρώτο μοναστήρι της χριστιανοσύνης στη Ρωσία με τη περίφημη αίθουσα των Σκυθικών θησαυρών, το μουσείο και τις Κατακόμβες. Η Λαύρα των Σπηλαίων του Κιέβου (Κιεβο-Πετσέρσκαγια ή απλώς Πετσέρσκαγια Λαύρα) βρίσκεται στο νότιο άκρο του Κιέβου, πάνω σε δυό λοφίσκους της δεξιάς όχθης του Δνείπερου ποταμού. Ο ακτινοβόλος αυτός φάρος του πνεύματος και της ορθοδόξου παραδόσεως έσβησε βίαια μετά την οκτωβριανή επανάσταση του 1917. Το 1941 η Λαύρα και ο ναός της λεηλατήθηκαν από τους Γερμανούς κατακτητές, που αφαίρεσαν μοναδικά μνημεία της εκκλησιαστικής αρχιτεκτονικής των 11ου-18ου αι. Τα τελευταία χρόνια, στον ιερό αυτό τόπο, με τη χάρη του πανάγαθου Θεού αρχίζει να λάμπει πάλι το θείο φως της μοναχικής βιοτής και πολιτείας. Επιστροφή στο ξενοδοχείο μας, δείπνο και διανυκτέρευση.

8η Ημέρα: Κίεβο – Αθήνα

Μετά το πρωινό μας μεταφορά στο αεροδρόμιο του Κιέβου και πτήση επιστροφής για την Αθήνα.

Φωτογραφίες

Εκδήλωση Ενδιαφέροντος

Ονοματεπώνυμο
Τηλέφωνο
Email
Ενδιαφέρομαι για το πρόγραμμα
Σχόλια
Share Post

Δείτε Επίσης