Πρόγραμμα Εκδρομής
1η Ημέρα, Αθήνα – Σμύρνη – Έφεσος – Κουσάντασι:
Η προσκυνηματική εκδρομή για την Μικρά Ασία, ξεκινάει με την αναχώρηση πτήσης για το αεροδρόμιο της Σμύρνης. Άφιξη στη Σμύρνη και μεταφορά με πούλμαν στην Έφεσο την πόλη της Άρτεμης, όπου ο Παύλος έζησε 3 χρόνια. H Έφεσος ήταν πρωτεύουσα του ασιατικού τμήματος της Pωμαϊκής Aυτοκρατορίας και δεύτερη σημαντικότερη πόλη της ανατολής. Tο λιμάνι της της προσέφερε πλούτο, τα τείχη και τα βουνά της προστασία και η πεδιάδα της ευφορία. Eδώ βρίσκεται ένα από τα επτά θαύματα του κόσμου, ο ναός της Άρτεμης. Eκτός από το γυμνάσιο και το στάδιο, μπορεί κανείς να θαυμάσει το μεγάλο θέατρο της Μιλήτου, που έχει τη δυνατότητα να φιλοξενήσει 25.000 θεατές. Σ’ αυτό το θέατρο πιθανότατα θηριομάχησε ο Απόστολος, με την κατηγορία ότι έβλαπτε τη λατρεία της Άρτεμης. Aφήνοντας το θέατρο και βαδίζοντας προς νότια, οδηγούμαστε από τη μια πλευρά στον ναό του Σεράπιδος με τους γιγαντιαίους κίονές του, κι από την άλλη στη μικρή αγορά. H νότια πύλη της αγοράς οδηγεί στη διάσημη Bιβλιοθήκη του Kέλσου με τους 12.000 κυλίνδρους, στην πρόσοψη της οποίας στέκουν τα αγάλματα της Σοφίας, της Aρετής, της Λογικής και της Eπιστήμης. Aπό εκεί ανηφορίζουμε προς τον λόφο Kορησό και το μάτι μας στέκεται στα θερμά λουτρά και στο σχολείο του Tυράννου, το οποίο ο Παύλος νοίκιασε για να διδάσκει από τις 11 το πρωί μέχρι τις 4 το απόγευμα. Tα σπίτια που βρίσκονται στη ράχη του λόφου αποτελούν δείγμα της πολυτέλειας και της φιλοτεχνίας των κατοίκων της Eφέσου με τα ψηφιδωτά, τις τοιχογραφίες, τις προσωπογραφίες, αλλά και τα πολύτιμα έπιπλά τους. Στη μεγάλη αγορά δεν μπορούσε παρά να υπάρχει το άγαλμα της Άρτεμης και λίγο πιο πέρα το Ωδείο στέγαζε τις συνεδριάσεις του συμβουλίου της πόλης και μουσικές εκδηλώσεις για περιορισμένο κοινό. Aρχαιότερο απ’ όλα τα προηγούμενα είναι η σπηλιά των επτά κοιμωμένων, όπου λατρευόταν αιώνες πριν η Θεά Mητέρα. Το απόγευμα ελεύθερος χρόνος στο Κουσάντασι, δείπνο και διανυκτέρευση.
2η Ημέρα, Κουσάντασι – Λαοδίκεια – Ιεράπολις:
Μετά το πρωινό, αναχώρηση για την Λαοδίκεια της Φρυγίας, η οποία υπήρξε μία από τις πρώτες πόλεις που εκχριστιανίσθηκαν. Προς τους χριστιανούς κατοίκους της, έγραψε μία επιστολή ο Απόστολος Παύλος. Ήταν επίσης μία από τις επτά πρώτες χριστιανικές κοινότητες στην Μικρά Ασία στις οποίες στάλθηκε από τον Ευαγγελιστή. Η πόλη ήταν κτισμένη στο σημείο που ο ποταμός Λύκος συμβάλλει με τον ποταμό Μαίανδρο. Είναι το σημερινό Εσκί Ισάρ. Στην αρχή την ονόμαζαν Διόσπολη και μετά Ροάς. Λαοδίκεια ονομάσθηκε από τον Αντίοχο Β΄ προς τιμή της συζύγου του. Η πόλη καταστράφηκε από σεισμό το 66 π.Χ. και την ανοικοδόμησε ο Μάρκος Αυρήλιος. Στη συνέχεια θα επισκεφτείτε την ιστορική Ιεράπολη. Στην πόλη άκμαζε ιουδαϊκή κοινότητα, ιδιαίτερα κατά το 2ο και 3ο αι. μ.Χ., η οποία διευκόλυνε την πρώιμη εξάπλωση του Χριστιανισμού. Εδώ μαρτύρησε σύμφωνα με την παράδοση ο Απόστολος Φίλιππος και η εκκλησία που του αφιερώθηκε συνέβαλε καθοριστικά στη σπουδαιότητα που απόκτησε η πόλη κατά τους Βυζαντινούς χρόνους, όταν έγινε επισκοπικό κέντρο. Αργότερα ο Μέγας Κωνσταντίνος τίμησε την Ιεράπολη ανακηρύσσοντάς την πρωτεύουσα της Φρυγίας, ενώ τον 6ο αιώνα ανακηρύχθηκε μητρόπολη Φρυγίας από τον αυτοκράτορα Ιουστινιανό. H Ιεράπολη είναι ένα θαυμαστό αξιοθέατο που συνδυάζει ένα μοναδικό φυσικό τοπίο με μια εντυπωσιακή αρχαία πόλη. Για το λόγο αυτό προστατεύεται από την UNESCO ως μνημείο της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς. Δείπνο και διανυκτέρευση.
3η Ημέρα, Ιεράπολις – Φιλαδέλφεια – Σάρδεις – Θυάτειρα:
Μετά το πρωινό αναχώρηση για επίσκεψη στην Φιλαδέλφεια που αναφέρεται ως μία από τις επτά εκκλησίες της Ασίας στην Αποκάλυψη του Ιωάννη. Οι κάτοικοί της γνώρισαν το Χριστιανισμό από το κήρυγμα του Αποστόλου Παύλου. Η εκκλησία της απέκτησε μεγάλη σπουδαιότητα κατά τους πρωτοχριστιανικούς και βυζαντινούς χρόνους. Ο τίτλος του επισκόπου Φιλαδελφείας παραμένει ακόμη ως τίτλος, τόσο για την Καθολική Εκκλησία, όσο και για το Οικουμενικό Πατριαρχείο, το οποίο εκλέγει μέχρι σήμερα «Μητροπολίτη Φιλαδελφείας, υπέρτιμο και έξαρχο Λυδίας». Το ταξίδι συνεχίζεται σε άλλη μια από τις 7 εκκλησίες, στις Σάρδεις. Οι Σάρδεις ήταν αρχαιότατη μικρασιατική πόλη στη Λυδία, της οποίας υπήρξε και πρωτεύουσα. Η θέση της αυτή ήταν τέτοια, ώστε να αποτελεί σημαντικό συγκοινωνιακό κόμβο δρόμων που οδηγούσαν προς όλες τις κατευθύνσεις της Μ. Ασίας και πήγαιναν προς την Αρμενία, τη Μεσοποταμία, την Περσία. Θα συνεχιστεί το ταξίδι μας για την Θυάτειρα. Η πόλη ήταν από τις πρώτες της Μικράς Ασίας που εκχριστιανίστηκε και αποτέλεσε στην συνέχεια μία από τις επτά πρώτες χριστιανικές κοινότητες στην Μικρά Ασία στις οποίες στάλθηκε από τον Ευαγγελιστή Ιωάννη το έργο του “Αποκάλυψη”. Πιστεύεται πως από την πόλη πέρασε ο Απόστολος Παύλος και ο Άγιος Σίλας. Δείπνο και διανυκτέρευση.
4η Ημέρα, Θυατείρα – Πέργαμος – Σμύρνη:
Μετά το πρωινό αναχώρηση για επίσκεψη στην ιστορική Πέργαμο. Η Πέργαμος ήταν μια δοξασμένη και πλούσια πόλη της επαρχίας Τευθρανίας της Μυσίας, στη Μικρά Ασία, και πρωτεύουσα του ομώνυμου Βασιλείου. Βρισκόταν χτισμένη πάνω σε ένα μικρό λόφο 300 μ. υψόμετρο, (από τον οποίο πήρε το όνομά της, που σημαίνει φρούριο ή ακρόπολη), μέσα σε μια εύφορη κοιλάδα που εκτεινόταν προς δυτικά μέχρι τις ακτές του κόλπου Ελαίας και του Αδραμμυτίου, έναντι της Λέσβου. Η πόλη βρισκόταν ανάμεσα των δύο παραποτάμων του Κάικου, του Σελινούντα και του Κητείου που χάριζαν στη πόλη πλούσια κοιλάδα. Θα επισκεφτούμε τα πάμπολλα μνημεία που υπάρχουν στην περιοχή για να καταλήξουμε στην κοσμοπολίτικη Σμύρνη. Την μεγαλύτερη πόλη της Μικράς Ασίας και μεγάλο κέντρο του Ελληνισμού μέχρι την καταστροφή της. Δείπνο και διανυκτέρευση.
5η Ημέρα, Σμύρνη – Αθήνα:
Μετά το πρωινό θα ξεκινήσει η περιήγησή σας στη Σμύρνη. Ο Κάτω Μαχαλάς, η Σμύρνη, προ της καταστροφής της το 1922, είχε 16 ορθόδοξους ναούς με σημαντικότερο το μεγάλο μητροπολιτικό ναό της Αγίας Φωτεινής με το μεγαλοπρεπές και εξαίρετης τέχνης μαρμάρινο κωδωνοστάσιο, που κτίσθηκε τον 17ο αιώνα, καταστράφηκε από σεισμό το 1688, ανοικοδομήθηκε το 1690 και επανοικοδομήθηκε το 1692 μετά από πυρκαγιά που σημειώθηκε. Θα έχουμε την ευκαιρία να δούμεε όλα τα Χριστιανικά αξιοθέατα αλλά και να γνωρίσουμε τη σημερινή Σμύρνη, που εκτός από ένα τμήμα της τουρκικής συνοικίας του άλλοτε Πάνω Μαχαλά και της Πούντας με τους λιθόστροτους δρόμους, σε τίποτα δε θυμίζει την ανατολίτικη όψη της παλαιάς Σμύρνης με το ιπποκίνητο τραμ της προκυμαίας, τα στενά σοκάκια και τα ξύλινα σπίτια. Είναι πλέον μια σύγχρονη μεγαλούπολη, η τρίτη σε πληθυσμό στην Τουρκία. Το απόγευμα μεταφορά στο αεροδρόμιο της Σμύρνης και πτήση επιστροφής για την Αθήνα.