Share Post
Σιναϊα – Κάστρο Πέλες – Μπρασόβ – Μπράν – Πύργος Δράκουλα – Μονή Αγάπια – Μονή Σέκου – Μονή Συχάστρια – Χρωματισμένα Μοναστήρια Μπουκοβίνας – Ιάσιο – Αγία Παρασκευή Επιβατινή – Βουκουρέστι – Μονή Πλουμπουίτα – Μονή Τσερνίκα

Πρόγραμμα Εκδρομής

1η μέρα, Αθήνα – Βουκουρέστι – Κάστρο Πέλες – Σιναϊα:

Συγκέντρωση στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος και μετά τη διαδικασία ελέγχου, απογειωνόμαστε με προορισμό την πρωτεύουσα της Ρουμανίας. Άφιξη στο Βουκουρέστι και συνάντηση με τον ξεναγό μας, επιβίβαση στο λεωφορείο και άμεση αναχώρηση για την μαγευτική πόλη των Καρπαθίων, την Σιναϊα. Θα διασχίσουμε τα Καρπάθια Όρη, τη δεύτερη μεγαλύτερη οροσειρά της Ευρώπης μετά τα Σκανδιναυικά Όρη. Η Ρουμανία κατέχει την μεγαλύτερη επιφάνεια παρθένων δασών στην Ευρώπη, εκτός της Ρωσίας, τα περισσότερα από αυτά στα Καρπάθια, με τα Νότια Καρπάθια να αποτελούν τη μεγαλύτερη αδιάσπαστη δασική έκταση της Ευρώπης. Η διαδρομή είναι συναρπαστική. Σπήλαια, φαράγγια, ποτάμια, ιαματικά μεταλλικά νερά, πλούσια δάση γεμάτα ζωή, συνθέτουν ονειρικά τοπία που σε καθηλώνουν. Φτάνουμε στην πόλη της Σιναϊα, η οποία είναι γνωστή ως <<Μαργαριτάρι των Βαλκανίων>>. Διάσημη για την φυσική ομορφιά της και τις θεραπευτικές ιδιότητες των μεταλλικών νερών της, κρύβεται ανάμεσα σε καταπράσινα δροσερά βουνά σε ένα τοπίο ήρεμο και γαλήνιο στη μέση μίας καταπράσινης κοιλάδας. Το όνομα της το πήρε από τον Μανουήλ Κατακουζηνό το 1695, ο οποίος μόλις είχε επιστρέψει από την Μονή του Σινά, ίδρυσε εδώ ένα Μοναστήρι, αντίγραφο του Σινά, από όπου και πήρε την ονομασία της η πόλη. Θα επισκεφθούμε το Κάστρο Πέλες, το αρχιτεκτονικό αυτό αριστούργημα, που κτίστηκε τον 18ο αιώνα και μέχρι το 1974 ήταν η θερινή βασιλική κατοικία, ενώ σήμερα λειτουργεί ως Μουσείο. Αποτελείται από 365 δωμάτια τα οποία είναι γεμάτα από καλλιτεχνικούς θησαυρούς από όλη την Ευρώπη. Άφιξη και τακτοποίηση στο ξενοδοχείο μας, δείπνο και διανυκτέρευση.

2η μέρα, Σιναϊα – Καρπάθια Δάση – Πύργος Δράκουλα – Μπρασόβ:

Πρωινό. Αναχώρηση από το ξενοδοχείο και αναχωρούμε, μέσα από μία πανέμορφη διαδρομή, διασχίζοντας τα πικνά δάση των Καρπαθίων, συναντώντας μικρά χωριά κυριολεκτικά χωμένα μέσα στο πράσινο, θα φτάσουμε στο κέντρο της Χώρας και την έβδομη μεγαλύτερη πόλη της Ρουμανίας, το μεσαιωνικό Μπρασόβ, την πρωτεύουσα της Τρανσυλβανίας. Θα δούμε το κέντρο της πόλης, την πλατεία Δημαρχείου, την Μαύρη Εκκλησία που κτίστηκε το 1380 και διαθέτει το μεγαλύτερο εκκλησιαστικό μουσικό όργανο της Ανατολικής Ευρώπης καθώς και μία καμπάνα 6 τόνων. Κατόπιν θα προσκυνήσουμε στην Εκκλησία του Αγίου Νικολάου με τις όμορφες αγιογραφίες και το ξυλόγλυπτο τέμπλο, καθώς επίσης και στον Ελληνικό Ναό της Αγίας Τριάδος που κτίστηκε από Ομογενείς. Στη συνέχεια θα μεταβούμε στο χωριό Μπράν, όπου θα επισκεφθούμε τον Πύργο του Δράκουλα, του Κόμη Βλάντ Ντράκουλα Τσέπες, ηγεμόνα της Βλαχίας μεταξύ 1431 και 1476. Ο περίφημος Δράκουλας των Καρπαθίων, ένα ιστορικό πρόσωπο ιστορίας, λογοτεχνίας και ιστορικής εκμετάλλευσης. Αναφέρθηκε ως αιμοδιψής πρίγκιπας από τον Ιρλανδό συγγραφέα Μπράμ Στόκερ στο μυθιστόρημα του και έπειτα μέσω του κινηματογράφου πλάστηκε ο μύθος. Άφιξη και τακτοποίηση στο ξενοδοχείο μας, δείπνο και διανυκτέρευση.

3η μέρα, Μπρασόβ – Μονή Αγάπια – Μονή Σέκου – Μονή Συχάστρια – Γκούρα Χουμουρουλουι:

Πρωινό. Αναχώρηση και περνώντας από το φημισμένο φαράγγι και την κόκκινη λίμνη Μπικάζ, που σχηματίσθηκε από την κατακρήμνιση του βουνού, που έφραξε τον ομώνυμο ποταμό το 1836, θα φτάσουμε και θα προσκυνήσουμε στα φημισμένα Μοναστήρια της Ρουμανίας τα οποία έπαιξαν σημαντικό και καθοριστικό ρόλο στην πνευματική ζωή της χώρας και συνεχίζουν να τροφοδοτούν με πνευματικότητα τον λαό της Ρουμανίας. ΜΟΝΗ ΑΓΑΠΙΑ, πρόκειται για γυναικείο Μοναστήρι που κτίστηκε το 1642 και πήρε το όνομα της από τον Όσιο Αγάπιο τον Ησυχαστή του 15ου αιώνα και είναι αφιερωμένο στον Αρχάγγελο Μιχαήλ, όπου διαβιούν περίπου 500 Μοναχές. ΜΟΝΗ ΣΕΚΟΥ, η οποία κτίστηκε από τον πολιτικό άρχοντα της Μολδαβίας Νέστορα Ουρέκι και την σύζυγο του Μητροφάνα το 1602. Έξω από το Ναό της Μονής βρίσκεται ο Τάφος του μεγάλου Μητροπολίτου της Μολδαβίας Βαρλαάμ του προστάτου της Ορθοδόξου Πίστεως. Το Μοναστήρι είναι γνωστό από την Ελληνική επανάσταση του 1821 με την ομώνυμη μάχη του Σέκου, που ήταν η τελευταία στρατιωτική σύγκρουση ανάμεσα στις δυνάμεις της Φιλικής Εταιρείας και τα στρατεύματα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Οι Οθωμανοί έσφαξαν 40 Μοναχούς και 100 λαϊκούς αφού πολιόρκησαν το Μοναστήρι, των οποίων τα λείψανα τους πολλές φορές μυροβλύζουν. Το Μουσείο της Μονής είναι από τα πιο ενδιαφέρονται με πολύτιμα σκεύη, άμφια 17ου αιώνα, όπου βρίσκεται και ο μεγαλύτερος κεντητός Επιτάφιος της Ρουμανίας, μεγέθους 2 χ 2.5 μέτρα, έργο της Μητροφάνας, χρονολογίας 1608. Άξιο προσοχής είναι το χρυσοκέντητο φελόνιο του Οσίου Παϊσίου Βελιτσκόφσκυ του 18ου αιώνα. ΜΟΝΗ ΣΥΧΑΣΤΡΙΑ. Ένα από τα πιο πνευματικά και ησυχαστικά Μοναστήρια της Ρουμανίας. Η ονομασία του προέρχεται από την Ελληνική λέξη <<ησυχαστήριο>>. Κτίστηκε το 1665 και καταστράφηκε το 1821 από τους Οθωμανούς για να επανοικοδομηθεί το 1824 από τον Μητροπολίτη Βενιαμίν Κωστάκη. Ο Ναός είναι αφιερωμένος στην Γέννηση της Θεοτόκου. Τυπικό του Μοναστηριού είναι να διαβάζεται στην Εκκλησία όλη την ημέρα το ιερό Ψαλτήριο και να παρέχουν οι Πατέρες φαγητό σε όλους τους προσκυνητές. Στο Μοναστήρι αυτό αγωνίστηκε, θαυματούργησε και έδρασε πνευματικά η μεγαλύτερη σύγχρονη αγία μορφή της Ρουμανίας, ο πατήρ Κλέοπα Ηλίε, ο οποίος κοιμήθηκε το 1998. Θα συνεχίσουμε για Γκούρα Χουμουρουλούι. Άφιξη και τακτοποίηση στο ξενοδοχείο μας, δείπνο και διανυκτέρευση.

4η μέρα, Γκούρα Χουμουρουλούι – Xρωματισμένα Μοναστήρια Μπουκοβίνας – Γκούρα Χουμουρουλούι:

Πρωινό. Κατόπιν θα αναχωρήσουμε για τα ιστορικά Μοναστήρια της Μπουκοβίνας, που σημαίνει <<Γή Οξιάς>> και πρόκειται για ιστορική περιοχή της Ρουμανικής Μολδαβίας κοντά στα σύνορα της Ουκρανίας. Είναι γνωστή για τους μοναδικούς παγκοσμίως θησαυρούς θρησκευτικής τέχνης, τα 8 ζωγραφιστά Μοναστήρια της, τα οποία και αποτελούν Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της Unesco. Οι εξωτερικοί τοίχοι των Εκκλησιών είναι αγιογραφημένοι, με εξαιρετική σύνθεση, κομψότητα και αρμονία χρωμάτων με το περιβάλλον και την γύρω περιοχή. ΜΟΝΗ ΧΟΥΜΟΡ. Είναι αφιερωμένη στην Παναγία και τα θέματα των τοιχογραφιών περιλαμβάνουν την πολιορκία της Κωνσταντινουπόλεως, την τελική Κρίση και τους 24 Οίκους των Χαιρετισμών. ΜΟΝΗ ΒΟΡΟΝΕΤ. Κτίστηκε το 1488 και είναι γνωστή ως η <<Κάπελα Σιξτίνα της Ανατολής>> ένεκα των εσωτερικών και εξωτερικών τοιχογραφιών της, οι οποίες χαρακτηρίζονται από μία έντονη απόχρωση του κυανού χρώματος, δίχως να έχει ξεθωριάσει στο διάβα των αιώνων, γνωστό ως το <<Μπλέ του Βορονέτ>>. Οι αγιογράφοι φιλοτέχνησαν τις άγιες μορφές απομονωμένοι, δίχως να ανακαλύψουν τα μυστικά της τέχνης τους και μέχρι σήμερα η σύνθεση της βαφής, παραμένει μυστήριο. Απεικονίζονται οι Αρχαίοι Έλληνες, φιλόσοφοι στην <<Ρίζα του Ιεσσαί>>, η Δευτέρα Παρουσία, κ.α. ΜΟΝΗ ΜΟΛΝΤΟΒΙΤΑ. Θα δούμε καλοδιατηρημένες τοιχογραφίες με αποχρώσεις κίτρινου και μπλέ, με θέματα την Τελική Κρίση, το γενεολογικό δένδρο του Ιησού, την πολιορκία της Πόλεως, κ.α. ΜΟΝΗ ΣΟΥΤΣΕΒΙΤΣΑ. Είναι αφιερωμένη στην Ανάσταση του Κυρίου μας, κτίστηκε το 1532, βρίσκεται σε μία γοητευτική τοποθεσία και διαθέτει τις πιο διατηρημένες τοιχογραφίες, μεγάλης καλλιτεχνικής αξίας με Βιβλικές σκηνές από την Παλαιά και Καινή Διαθήκη, καθώς και τις Οικουμενικές Συνόδους. Επιστροφή στο ξενοδοχείο μας, δείπνο και διανυκτέρευση.

5η μέρα, Γκούρα Χουμουρουλούι – Ιάσιο:

Πρωινό. Αναχωρούμε και ξεκινάμε για την πανέμορφη και ιστορική πρωτεύουσα της Μολδαβίας, το Ιάσιο. Πόλη άρρηκτα συνδεδεμένη με την Ελλάδα, αφού αποτέλεσε σπουδαίο πνευματικό κέντρο του Ελληνισμού και της Φιλικής Εταιρείας κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας, καθώς και τούτος ήταν ο λόγος που ο Αλέξανδρος Υψηλάντης στις 24 Φεβρουαρίου 1821 κήρυξε από τον Ναό των Τριών Ιεραρχών Ιασίου την ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ εναντίον της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Ήταν η απαρχή της ΦΛΟΓΑΣ που άναψε κατόπιν στην ΑΓΙΑ ΛΑΥΡΑ και τους Αγίους Αποστόλους της Καλαμάτας, ώστε ο υπόδουλος Ελληνισμός να φωτισθεί και να γεμίσει με την ελπίδα της ανακτήσεως της ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ του. Φτάνουμε στην πόλη με τα επιβλητικά Μοναστήρια, τα καταπράσινα πεντακάθαρα πάρκα με τα 387 αιωνόβια δέντρα από τα οποία τα 224 ανακηρύχθηκαν μνημεία και έχουν προταθεί άλλα 106. Θα επισκεφθούμε τον Ναό των Τριών Ιεραρχών όπου ο Μητροπολίτης Βενιαμίν Κωστάκης ευλόγησε την έναρξη του αγώνα του 1821. Κατόπιν θα δούμε την 500 ετών Φλαμουριά που κάτω από την σκιά των φύλλων της, ο μεγάλος Ρουμάνος ποιητής Μιχαήλ Εμινέσκου εμπνεύσθηκε αξιόλογα ποιήματα, στην συνέχεια θα μεταβούμε στον Μητροπολιτικό Ναό του Ιασίου, που είναι αφιερωμένη στην Ελληνίδα Αγία Παρασκευή την Επιβατινή, την Υπαπαντή του Χριστού και τον Άγιο Γεώργιο. Θα προσκυνήσουμε το μυροβλύζον ιερό Λείψανο της Αγίας της Ρουμανίας καταγωγής από τους Επιβάτες Θράκης, που επιτελεί καθημερινά θαύματα και θεωρείτε προστάτιδα της Χώρας και όλων των Βαλκανίων. Η Αγία Παρασκευή περιηγήθηκε στα ιερά προσκυνήματα της Ορθοδοξίαας, έζησε ασκητικά ως Μοναχή στην έρημο στα Ιεροσόλυμα, όπου διά εντολής Αγγέλου επέστρεψε στους Επιβάτες Θράκης, όπου εκοιμήθη. Το ιερό σκήνωμα της κέντρισε το ενδιαφέρον πολλών που θέλησαν με θεμιτό και αθέμιτο τρόπο να το αποκτήσουν. Επίσκεψη στον Ναό του Αγίου Νικολάου, στην ΜΟΝΗ ΓΚΟΛΙΑ την οποία και ανακαίνισε ο Κωνσταντίνος Μαυροκορδάτος και την ΜΟΝΗ ΤΣΙΕΤΑΣΟΥΙΑ. Άφιξη και τακτοποίηση στο ξενοδοχείο μας, δείπνο και διανυκτέρευση.

6η μέρα, Ιάσιο – Βουκουρέστι:

Πρωινό. Αναχρούμε από Ιάσιο για Βουκουρέστι. Άφιξη αργά το απόγευμα στην πανέμορφη πόλη με τις δενδροφυτεμένες μεγάλες λεωφόρους, επιβλητικά κτήρια, αρχοντικά, ευρύχωρα πεζοδρόμια και όμορφα καφέ. Άφιξη και τακτοποίηση στο ξενοδοχείο, δείπνο και διανυκτέρευση.

7η μέρα, Βουκουρέστι – Αθήνα:

Πρωινό. Αναχώρηση από το ξενοδοχείο, για να δούμε το μεγαλοπρεπές Ορθόδοξο Πατριαρχείο, τα παλιά ανάκτορα, την Αψίδα του Θριάμβου και το Προεδρικό Μέγαρο που ονομάζεται το <<Παλάτι του Λαού>> το οποίο έκτισε ο Τσαουσέσκου. Πρόκειται για κτήριο φαραωνικών διαστάσεων (330.000 τ.μ.) το δεύτερο σε μέγεθος μετά το Πεντάγωνο των ΗΠΑ και διαθέτει 1100 δωμάτια σε 12 ορόφους, υπόγεια επίπεδα όπου στεγάζονταν οι μυστικές υπηρεσίες καθώς και πυρηνικό καταφύγιο. Θα δούμε το καταπράσινο πάρκο ΕΡΕΣΤΡΑΟΥ, την Εκκλησία της Σταυροπόλεως, αριστούργημα αρχιτεκτονικής, η οποία κτίστηκε από Έλληνα Μοναχό το 1824 και θα επισκεφθούμε τις Μονές ΠΛΟΥΜΠΟΥΙΤΑ, ΤΣΕΡΝΙΚΑ, το Ιστορικό Μουσείο,το Αθήναιο, τα Βασιλικά Ανάκτορα, το Παλάτι του ΕΝΕΣΚΟΥ, κ.α. Ελεύθερος χρόνος στο ιστορικό κομμάτι του Βουκουρεστίου επί της Λεωφόρου Νίκης για φαγητό, καφέ και ψώνια. Συνάντηση και μετάβαση στο αεροδρόμιο για την πτήση αναχώρησης. Επιστροφή στην Αθήνα και στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος. τέλος εκδρομής.

Φωτογραφίες

Εκδήλωση Ενδιαφέροντος

Ονοματεπώνυμο
Τηλέφωνο
Email
Ενδιαφέρομαι για το πρόγραμμα
Σχόλια
Share Post

Δείτε Επίσης