Share Post
Νίς – Κράλιεβο – Νόβισαντ – Βελιγράδι – Μοναστήρι Ljubostinja – Μοναστήρι Zica – Μοναστήρι Studenica – Μοναστήρι Λέλιτς Αγίου Νικολάου Βελιμίροβιτς – Μοναστήρια Εθνικού Δρυμού Φρούσκα Γκόρα – Μοναστήρι Rakovica – Μοναστήρι Ravanica

Πρόγραμμα Εκδρομής

1η Μέρα, Αθήνα – Νίς:

Συγκέντρωση, επιβίβαση και αναχώρηση. Ενδιάμεσες στάσεις καθοδόν για ξεκούραση και συνεχίζουμε για το συνοριακό σταθμό, έλεγχος ταξιδιωτικών εγγράφων και διέλευση συνόρων για να φτάσουμε στο ΝΙΣ. Άφιξη, τακτοποίηση στο ξενοδοχείο, δείπνο, διανυκτέρευση.

2η Μέρα, ΝΙΣ – ΚΡΑΛΙΕΒΟ:

Μετά το πρωινό μας, σύντομη πανοραμική βόλτα στην ιστορική πόλη του NIS όπου γεννήθηκε ο Μέγας Κωνσταντίνος. Αναχωρούμε για Κράλιεβο και στην διαδρομή μας θα φτάσουμε στο ΜΟΝΑΣΤΗΡΙ LJUBOSTINJA ως πρώτη επίσκεψη. Είναι από τα ωραιότερα παραδείγματα της μεσαιωνικής αρχιτεκτονικής της Σερβίας και είναι αφιερωμένο στη Κοίμηση της Θεοτόκου. Χτίστηκε μεταξύ 14ου & 15ου αι. διατηρεί τοιχογραφίες που ζωγραφίστηκαν μεταξύ 1392 & 1403 και ανήκει στη Μοραβία Σχολή. Βρίσκεται στην κοιλάδα του ποταμού Ljubostinja, κοντά στο Trstenik και στο Vrnjacka Banja. Στη συνέχεια θα επισκεφθούμε το ΜΟΝΑΣΤΗΡΙ ZICA. Βρίσκεται στις αρχές του φαραγγιού Ιμπάρ, χτίστηκε στις αρχές του 13ου αιώνα, ήταν η πρώτη έδρα της Αρχιεπισκοπής της Σερβίας και ιδρύθηκε από τον Βασιλιά Stefan Prvovencani. Στη Μονή χρίστηκε ο Άγιος Σάββας ως ο πρώτος Πατριάρχης της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας το 1219. Επόμενη επίσκεψη στο ΜΟΝΑΣΤΗΡΙ STUDENICA. Πρόκειται για Ορθόδοξο Σέρβικο Μοναστήρι του 12ουαιώνα, από τα πιο πλούσια και μεγάλα στη κεντρική Σερβία. Ιδρύθηκε το 1190 από τον ιδρυτή του μεσαιωνικού Σερβικού κράτους Stefan Nemanja, περικλείει δύο εκκλησίες, την Εκκλησία της Παναγίας και την Εκκλησία του Βασιλιά, κατασκευασμένες από λευκό μάρμαρο και ανεκτίμητες τοιχογραφίες ζωγραφικής βυζαντινού ρυθμού. Έχει χαρακτηρισθεί ως μνημείο πολιτιστικού ενδιαφέροντος και είναι υπό την προστασία της UNESCO. Κατόπιν, θα κατευθυνθούμε για το ΚΡΑΛΙΕΒΟ, άφιξη και τακτοποίηση στο ξενοδοχείο μας, δείπνο & διανυκτέρευση.

3η Μέρα, ΚΡΑΛΙΕΒΟ – ΝΟΒΙΣΑΝΤ:

Πρωινό. Aναχώρηση για επίσκεψη στο ΜΟΝΑΣΤΗΡΙ LELIC ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΒΕΛΙΜΙΡΟΒΙΤΣ. Πρόκειται για τον οίκο του πολυαγαπημένου αγίου Νικολάου Μύρων και του σερβικής καταγωγής αγίου Νικολάου Βελιμίροβιτς. Ο ναός χτίστηκε το 1929 μετά από επιθυμία του Αγίου και λειτουργούσε ως ενοριακός του χωριού του, Λέλιτς, μέχρι τα μέσα της δεκαετίας ’90. Σήμερα στην ανδρική Μονή υπάρχουν βοηθητικά κτίσματα, παρεκλήσια και ένα μικρό Μουσείο αφιερωμένο στον Άγιο, το σκήνωμα του οποίου βρίσκεται μέσα στον κεντρικό ναό. Ο Άγιος Νικόλαος γεννήθηκε το 1881. Σπούδασε θεολογία και φιλοσοφία στην πατρίδα του και στο εξωτερικό. Επιστρέφει στην Σερβία και εισέρχεται στην μοναστική ζωή. Μοιράζεται την γνώση παραδίδοντας μαθήματα σε διάφορα Πανεπιστήμια. Το 1919 χειροτονείται Επίσκοπος της Επαρχίας Ζίτσκα [Zicka] και ένα χρόνο αργότερα συνεχίζεται η αρχιερατική διακονία του στην Οχρίδα μέχρι και το 1934. Επιστρέφει στην πρώτη του Επισκοπή μέχρι το 1941. Στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο παρακολουθούμε τον εγκλεισμό και τις φυλακίσεις του. Μετά το τέλος του Πολέμου οι θεολογικές και διδακτικές του δράσεις εντοπίζονται στην Αμερική μέχρι και την κοίμησή του. Το σκήνωμά του μεταφέρθηκε στην Μονή Λέλιτς το 1991. Κατόπιν αναχώρηση για την πρωτεύουσα της Βοιβοντίνα, το NOVISAD γνωστό ως την <Αθήνα της Σερβίας>. Θα θαυμάσουμε την θέα προς το κάστρο Petrovaradin παράλληλα του ποταμού Δούναβη, την πλατεία Slobodan, τον καθεδρικό Ναό, το Δημαρχείο, κ.α. Άφιξη & τακτοποίηση στο ξενοδοχείο μας, δείπνο και διανυκτέρευση.

4η Μέρα, ΝΟΒΙΣΑΝΤ – ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ:

Μετά το πρωινό μας, θα ξεκινήσουμε περιήγηση μας στα ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ ΔΡΥΜΟΥ ΦΡΟΥΣΚΑ ΓΚΟΡΑ. Ο δρυμός Φρούσκα Γκόρα είναι ένα εθνικό πάρκο με χαμηλή οροσειρά μήκους 80 χλμ. αναπτύσσεται σε παράλληλη διάταξη με την ροή του ποταμού Δούναβη. Τα μοναστήρια ιδρύθηκαν κατά την περίοδο της τουρκοκρατίας και αποτέλεσαν σημαντικές εστίες διατήρησης της σερβικής ταυτότητας και της ορθόδοξης πίστης. Θα επισκεφθούμε το ΜΟΝΑΣΤΗΡΙ KRUSEDOL (16ου αιώνα με τις περισσότερες τοιχογραφίες από τα μέσα του 18ου αιώνα), το ΜΟΝΑΣΤΗΡΙ NOVO HOPOVO (1576, με τη διάσημη τοιχογραφία «Η σφαγή των νηπίων της Βηθλεέμ» του Teodor Kracun). Το ΜΟΝΑΣΤΗΡΙ GRGETEG (ιδρύθηκε μεταξύ 1465 και 1485 και διαθέτει την εικόνα Mother Trojerucica, αντίγραφο της ομώνυμης εικόνας της σερβικής Μονής Χιλανδαρίου του Αγίου Ορους). Κατόπιν Αναχώρηση για ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ, την όμορφη πρωτεύουσα της Σερβίας. Θα δούμε τον ΠΥΡΓΟ NEBOSJA που αποτέλεσε φυλακή και τόπο θανάτου για τον Ρήγα Φεραίο από τους Οθωμανούς κατά το 1798 ενώ αγωνιζόταν υπέρ του ελληνικού απελευθερωτικού αγώνα, ο οποίος χτίστηκε το 1460 και το όνομα του σημαίνει ατρόμητος διότι κατείχε καίρια θέση. Ο πύργος μετατράπηκε σε μουσείο στο πλαίσιο συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Σερβίας. Θα δούμε το ΟΘΩΜΑΝΙΚΟ ΦΡΟΥΡΙΟ ΚΑΛΕΜΕΓΚΤΑΝ, χτίστηκε στα χρόνια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας ως οχύρωση για την προστασία από τους εχθρούς, αποτελεί σύμβολο της Παλαιάς Πόλης, και είναι χτισμένο σε βράχο στην συμβολή των ποταμών Δούναβη και Σάββα, όπου και θα θαυμάσουμε την θέα της πόλης από ψηλά. Αποτελείτε από πύργους, πολεμίστρες και οχυρώματα από την εποχή της Αναγέννησης. Συνεχίζουμε την περιήγηση μας βλέποντας την ΕΚΚΛΗΣΙΑ RUZICA, την ΠΛΑΤΕΙΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ όπου κυριαρχεί το άγαλμα του πρίγκιπα Κνέζ Μιχαϊλο σημείο συνάντησης των ντόπιων κατοίκων, το ΕΘΝΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ και ακριβώς απέναντι το ΕΘΝΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ στη λεωφόρο Επαναστάσεων, το περίφημο αρχοντικό της ΠΡΙΓΚΗΠΙΣΣΑΣ LJUBICA, το HOTEL MOSCVA καθώς και τον μεγαλύτερο των Βαλκανίων ΟΡΘΟΔΟΞΟ ΝΑΟ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΣΑΒΒΑ, όπου στο εσωτερικό του Ναού θα δούμε το παλιό ξυλόγλυπτο τέμπλο του ιερού του Αγίου Σάββα και εκπληκτικά ψηφιδωτά της σερβικής αγιογραφίας. Θα δούμε επίσης το ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ, το ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ένα κλασσικό δείγμα βαλκανικής αρχιτεκτονικής, και άλλα πολλά εντυπωσιακά κτίρια του 19ου αιώνα. Άφιξη, τακτοποίηση στο ξενοδοχείο μας, δείπνο και διανυκτέρευση.

5η Μέρα, ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ:

Μετά το πρωινό μας, θα επισκεφθούμε, μόλις 11 χλμ. από το Βελιγράδι, την ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ RAKOVICA. Είναι αφιερωμένη στους Αρχάγγελους Μιχαήλ & Γαβριήλ, έχει το αρχιτεκτονικό στυλ της Μοραβίας, μπαρόκ ρυθμούς με κλασικά στοιχεία. Το Μοναστήρι διατηρεί πολύτιμες συλλογές εικόνων και θρησκευτικών βιβλίων και από την ίδρυση του έχει διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στη θρησκευτική ζωή της Σερβίας αλλά και στη διατήρηση της σερβικής πολιτισμικής κληρονομιάς, επίσης μετά τον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο εκεί ιδρύθηκε και η Θεολογική Σχολή του Βελιγραδίου. Αρκετά μέλη της σερβικής βασιλικής οικογένειας έχουν ταφεί στην ενορία του μοναστηριού καθώς επίσης εκεί βρίσκεται και ο τόπος ταφής και ανάπαυσης του Σέρβου Πατριάρχη Παύλου. Το μοναστήρι φημίζεται επίσης για τις ιαματικές ιδιότητες της πηγής της Αγίας Πετσκάς πού βρίσκεται έξω από τους τοίχους του μοναστηριού καθώς για την παραγωγή εξαιρετικού κρασιού και ποιοτικό μέλι. Κατόπιν επιστροφή στο Βελιγράδι. Ελεύθερος χρόνος στο όμορφο Βελιγράδι. Το βράδυ δείπνο στο ξενοδοχείο, διανυκτέρευση.

6η Μέρα, ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ – ΝΙΣ:

Πρωινό. Αναχώρηση για ΝΙΣ. Κατά την διαδρομή μας Θα συνεχίσουμε με επίσκεψη στο ΜΟΝΑΣΤΗΡΙ RAVANICA. Πρόκειται για σερβική ορθόδοξη μονή, στην κεντρική Σερβία, χτίστηκε το 1375 – 1377 ως δωρεά του πρίγκιπα Λαζάρ της Σερβίας που είναι θαμμένος εκεί. Το μοναστήρι έχει χαρακτηρισθεί ως μνημείο πολιτιστικού ενδιαφέροντος εξαιρετικής σημασίας το 1979 και προστατεύεται από την Δημοκρατία της Σερβίας. Είναι αφιερωμένο στην Ανάληψη του Ιησού και έχει ενισχυθεί με ισχυρό αμυντικό τείχος με επτά πύργους. Οι τοιχογραφίες χρονολογούνται από το 1385 – 1387 και έχουν την υψηλότερη καλλιτεχνική αξία με αξιόλογες συνθέσεις όπως την “Κοινωνία των Αποστόλων” κ.α. Θα συνεχίσουμε για να φτάσουμε στο ΝΙΣ. Άφιξη, τακτοποίηση στο ξενοδοχείο, δείπνο, διανυκτέρευση.

7η Μέρα, ΝΙΣ – ΑΘΗΝΑ:

Μετά το πρωινό μας, θα αναχωρήσουμε με ενδιάμεσες στάσεις καθοδόν. Άφιξη στην Αθήνα αργά το απόγευμα. Τέλος εκδρομής.

Φωτογραφίες

Εκδήλωση Ενδιαφέροντος

Ονοματεπώνυμο
Τηλέφωνο
Email
Ενδιαφέρομαι για το πρόγραμμα
Σχόλια
Share Post

Δείτε Επίσης