Πρόγραμμα Εκδρομής
1η Ημέρα: Αθήνα – Μόσχα
Η προσκυνηματική εκδρομή στην Ρωσία, ξεκινάει με συγκέντρωση στο αεροδρόμιο και αναχώρηση πτήσης για τη Μόσχα. Άφιξη και μεταφορά στο ξενοδοχείο. Χρόνος στη διάθεση μας για γνωριμία με την πόλη που πάρα το γεγονός ότι είναι η μεγαλύτερη της Ευρώπης όσον αφορά στον πληθυσμό και αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα παγκόσμια οικονομικά και βιομηχανικά κέντρα, ταυτόχρονα θεωρείται από τις πιο πράσινες πρωτεύουσες όλου του κόσμου με άπειρα αξιοθέατα. Η καρδιά της Ρωσίας χτυπούσε και χτυπάει εδώ. Η Μόσχα από την ίδρυσή της αποτέλεσε κέντρο αποφάσεων και εξελίξεων. Σήμερα είναι μία μεγαλούπολη 12 εκατομμυρίων κατοίκων εντυπωσιακή και γεμάτη αντιθέσεις που αποτυπώνουν την πορεία της στην εξέλιξη της Ιστορίας. Έτσι οι πάμπολλες εκκλησίες με τους χαρακτηριστικούς τρούλους σε σχήμα κρεμμυδιού συμβιώνουν αρμονικά με τις νεοκλασικές κατασκευές και τα πανύψηλα κτίρια που υψώνονται επιβλητικά στις πλατειές λεωφόρους της σοβιετικής εποχής. Η Μόσχα βρίσκεται στο κέντρο της Ευρωπαϊκής Ρωσίας χτισμένη στις όχθες του ποταμού Μόσχοβα. Η ίδρυσή της ανάγεται στο 1147 όταν ο πρίγκιπας Γιούρι Ντολγκορούκι έχτισε το πρώτο (ξύλινο) τείχος στην περιοχή που βρίσκεται σήμερα το Κρεμλίνο. Τα χρόνια που ακολούθησαν καταλήφθηκε από τους Τάταρους αλλά μετά την ανεξαρτησία της επί Ιβάν του 3ου απέκτησε μεγάλη ισχύ και διατέλεσε για πολλά χρόνια πρωτεύουσα της Ρωσίας και μετά την Οκτωβριανή Επανάσταση της Σοβιετικής Ένωσης. Σήμερα είναι μία σύγχρονη, ραγδαία αναπτυσσόμενη ευρωπαϊκή πρωτεύουσα στην οποία επικρατεί ο δυτικός τρόπος ζωής. Μεταφορά στο ξενοδοχείο, δείπνο και διανυκτέρευση.
2η Ημέρα: Μόσχα
Μετά το πρωινό θα αρχίσουμε την πανοραμική ξενάγηση της πόλης. Θα προσκυνήσουμε τον Καθεδρικό Ναό του Σωτήρος που είναι ο μεγαλύτερος στη Ρωσία και ένας από τους μεγαλοπρεπέστερους στον πλανήτη. Το μέγεθός του επιβλητικό καθώς χωράει 10.000 άτομα. Η κατασκευή του διατάχθηκε από τον αυτοκράτορα Αλέξανδρο τον 1ο το 1812 αφιερωμένος στη νίκη των Ρώσων επι του Ναπολέοντα αλλά λόγω των απαιτήσεων της κατασκευής ολοκληρώθηκε σε περισσότερο απο 50 χρόνια. Εξωτερικά οι τοίχοι του καλύπτονται από μάρμαρο και οι 12 είσοδοι διακοσμούνται με υπέροχα αγάλματα αγίων. Εσωτερικά το ναό κοσμούν θαυμάσιες τοιχογραφίες και διάκοσμος από ημιπολύτιμους λίθους. Ο τρούλος του ναού είναι καλυμμένος με πλάκες χρυσού.
Θα επισκεφθούμε επίσης το γυναικείο μοναστήρι Νοβοντέβιτσι που βρίσκεται νοτιοδυτικά της Μόσχας. Το συγκρότημά του αποτελεί μοναδικό αρχιτεκτονικό μνημείο 16ου-17ου αι. Το μοναστήρι ιδρύθηκε από τον βασιλιά Βασίλη Γ΄ το 1524 εις μνήμην του γεγονότος της επιστροφής της πόλης Σμολένσκ υπό τη ρώσικη ιδιοκτησία. Γι’ αυτό έχει και δεύτερη ονομασία-Σμολένσκι της Θεοτόκου. Το μοναστήρι Νοβοντέβιτσι συνέχεια βρισκόταν υπό την προστασία των ρωσικών βασιλιάδων και είχε στην κατοχή του μεγάλα χωράφια. Οι μοναχές της μονής ήταν συνήθως ευγενείς. Το 1724 εδώ είχαν δημιουργηθεί στρατιωτικό νοσοκομείο και άσυλο για έκθετα κορίτσια. Από το τέλος του 18ου αι. και ως το 1868 το μοναστήρι Νοβοντέβιτσι υπηρετούσε τις εκκλησιαστικές αρχές ως επανορθωτικό ίδρυμα για γυναίκες της Μόσχας και του Κυβερνείου της, οι οποίες είχαν καταδικαστεί για την αθρησκία τους. Η τύχη του μοναστηρίου Νοβοντέβιτσι άλλαξε πολύ στις αρχές του 20ου αι. Το 1922 η μονή έκλεισε, και στη θέση της άνοιξε το μουσείο, που αργότερα μετατράπηκε σε παράρτημα του Κρατικού Ιστορικού Μουσείου. Ωστόσο, από το 1980 στο μοναστήρι εγκαταστάθηκε η έδρα του Μητροπολίτη Κρουτίτσκι και Κολόμενσκι. Και το 1994 εδώ πάλι ιδρύθηκε το γυναικείο μοναστήρι. Από το 1995 στο Ναό Σμολένσκι διεξάγονται λειτουργίες κατά τις γιορτές. Το μοναστήρι Νοβοντέβιτσι έχει καταχωρηθεί από το UNESKO στη λίστα της παγκόσμιας πολιτισμικής κληρονομιάς και θεωρείται ένα από τα ωραιότερα και παλαιότερα μοναστήρια της Ρωσίας. Θα περπατήσουμε στο πάρκο του μοναστηριού πλάι στην όμορφη λίμνη.
Η επόμενη στάση μας θα είναι η Κόκκινη πλατεία. Η Κόκκινη πλατεία είναι η κεντρική πλατεία της Μόσχας και κατ’ επέκταση θεωρείται η κεντρική πλατεία ολόκληρης της Ρωσίας. Αρχικά σχεδιάστηκε ώστε να χρησιμεύσει ως η κύρια αγορά της Μόσχας, κατά τη διάρκεια της ιστορίας χρησιμοποιήθηκε για διάφορες επίσημες τελετές και πλήθος άλλων κυβερνητικών εκδηλώσεων. Το όνομα της πλατείας παρά τους λογικούς συνειρμούς που κάνουν οι περισσότεροι επισκέπτες δεν προέρχεται ούτε από το χρώμα των τούβλων που έχουν χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή της ούτε από από τη σχέση του κόκκινου χρώματος με τον κομμουνισμό. Αντίθετα προέρχεται από τη ρίζα της ρωσικής λέξης κrasnaya που σημαίνει κόκκινο ή όμορφο. Ο χαρακτηρισμός αυτός εφαρμόστηκε για την περιγραφή του παρακείμενου ναού του Αγίου Βασιλείου και στη συνέχεια μεταφέρθηκε στην ίδια την πλατεία. Θα δούμε το Μαυσωλείο του Λένιν με τη Νεκρόπολη κοντά του, το μνημείο των Μίνιν και Ποζάρσκι, τον Τόπο Εκτελέσεων και το Ναό της Αγίας Σκέπης, πιο γνωστό σε μας ως Ναός του Αγ. Βασιλείου.
Μια πολεμική κατάκτηση είναι η αιτία που θαυμάζουμε εμείς σήμερα τον επιβλητικό ορθόδοξο ναό του Αγίου Βασιλείου στη Μόσχα. Όταν ο Τσάρος Ιβάν ο Τρομερός νίκησε τους Μογγόλους και κατέκτησε το φρούριο Καζάν έδωσε εντολή να ανεγερθεί ο συγκεκριμένος ναός σε ανάμνηση αυτής της νίκης. Αρχιτέκτονας ήταν ο Πόστνικ Γιάκοβλεφ και λέγεται μάλιστα ότι μετά το τέλος των οικοδομικών εργασιών ο τσάρος έδωσε εντολή να τον τυφλώσουν για να μην ξαναχτίσει ποτέ και πουθενά αλλού κάτι τόσο μεγαλειώδες. Ανεγέρθηκε μεταξύ 1555 και 1561 απέναντι από το Κρεμλίνο και σήμερα αποτελεί ένα από τα σπουδαιότερα σύμβολα της Μόσχας και σήμα κατατεθέν της Κόκκινης Πλατείας. Οι χαρακτηριστικοί τρούλοι, σε σχήμα κρεμμυδιού, που δεσπόζουν στην κορυφή κάθε παρεκκλησιού, αποτελούν ένα μοναδικό θέαμα, μια πανδαισία χρωμάτων ασύγκριτης ομορφιάς. Όταν χτίστηκαν ήταν χρυσοί και λευκοί, όμως το 1670 βάφτηκαν σε διάφορες αποχρώσεις, για να στολίσουν αυτό το εντυπωσιακό οικοδόμημα που θαυμάζουμε εμείς σήμερα. Το όνομά του το πήρε από τον Βασίλειο τον Ευλογημένο, ένα Μοσχοβίτη που αφιέρωσε τον εαυτό του στο Χριστό και αγωνιζόταν για τους φτωχούς, αλλά το επίσημο όνομα του ναού είναι Καθεδρικός Ναός της Μεσιτείας της Παρθένου της Τάφρου. Μέσα στο ναό έχουν διατηρηθεί σπάνια μνημεία ρωσικής εικονογραφίας, όπως τοιχογραφίες του 16ου και 17ου αιώνα και ελαιογραφίες του 18ου και 19ου αιώνα. Ο Άγιος Βασίλειος, που αποτελεί το πιο αντιπροσωπευτικό παράδειγμα της ρωσικής αρχιτεκτονικής που σχετίζεται με τη ναοδομία, είναι σήμερα ένα από τα κορυφαία πέντε αξιοθέατα της Μόσχας, έχει επιλεχθεί ως ένα από τα επτά θαύματα της Ρωσίας και έχει χαρακτηριστεί Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO από το 1990.
Συνεχίζουμε το προσκύνημά μας στο Ναό της Θαυματουργής εικόνας της Παναγίας του Καζάν. Η ιστορία του Ναού της Παναγίας του Καζάν ξεκινάει το 1733, όταν βάσει σχεδίου του γνωστού αρχιτέκτονα Μιχαήλ Ζεμτσόβ, που είχε ασχοληθεί με πολλά αξιοθέατα της Πετρούπολης, εδώ χτίστηκε η εκκλησία Γέννησης Θεοτόκου. Την ονομασία του ο Ναός την πήρε στα τέλη του 18ου αι. από την πιο πολύτιμη εικόνα της Αγίας Πετρούπολης, την εικόνα της Παναγίας του Καζάν. Την εικόνα αυτή, όπως υποθέτουν, την έφερε από Μόσχα η βασίλισσα Παρασκευή το 1710. Η εικόνα θεωρούνταν θαυματουργή και ήταν πασίγνωστη σε όλη τη Ρωσία. Όταν η εκκλησία πάλιωσε, ανεγέρθηκε από τον αρχιτέκτονα Α. Βορονίχιν το κτίριο του σύγχρονου Ναού. Το σχέδιο επεξεργάστηκε από τους καλύτερους γλύπτες και καλλιτέχνες της εποχής. Σύμφωνα με τη διαταγή του αυτοκράτορα Παύλου Α’, οι αρχιτέκτονες πήραν ως παράδειγμα το Ναό του Αγίου Πέτρου στη Ρώμη. Ο Ναός της Παναγίας του Καζάν ήταν ο πρώτος στη Ρωσία ναός, που χτίστηκε από Ρώσο αρχιτέκτονα σε ευρωπαϊκό στυλ. Η αρχιτεκτονική του κτίσματος συνδυάζει τα χαρακτηριστικά του ιταλικού κλασικισμού και αμπίρ. Η ανέγερση του Ναού ολοκληρώθηκε πριν από την αρχή του πολέμου με τον Ναπολέοντα, ενώ το κτίσμα αυτό έγινε ένα σύμβολο του προαναφερόμενου πολέμου, είδικά μετά τον ενταφιασμό εδώ του Μιχαήλ Κουτούζοβ. Μέσα στο Ναό κρέμονταν τα τρόπαια που κατέκτησαν οι Ρώσοι, και το 1837 στη λεωφόρο Νέβσκι εγκαινιάστηκαν τα μνημεία των μεγάλων στρατηγών Μιχαήλ Κουτούζοβ και Barclay de Tolly. Ο Ναός είναι πλούσια στολισμένος με αγάλματα, ζωγραφική, εκκλησιαστικά είδη από χρυσό, ασήμι και πολύτιμες πέτρες. Από το 1991 στο Ναό της Παναγίας του Καζάν επανεκκίνησαν οι Θείες Λειτουργίες. Στις 29 Μαρτίου 1998 ο Ναός αγιάστηκε. Επιστροφή στο ξενοδοχείο, δείπνο και διανυκτέρευση.
3η Ημέρα: Μόσχα
Επίσκεψη στο Πατριαρχικό Κέντρο Λαύρας, Ζαγκόρσκ. Προσκύνημα στο μοναστήρι της Αγίας Τριάδας του Αγίου Σέργιου του Ράντονεζ, του μεγαλύτερου Ρώσου Αγίου και Προστάτη της Ρωσικής γης. Ιδρύθηκε το 1345 από τον Άγιο Σέργιο του Ραντονεζ (1322-1392) του οποίου το λείψανο βρίσκεται εκεί. Στην αρχή δεν ήταν παρά μια μικρή ξύλινη εκκλησία, απομονωμένη από τον κόσμο, όμως η περιοχή άρχισε να εξελίσσεται ραγδαία. Ο Άγιος Σέργιος άρχισε την μοναστική του ζωή ως ερημίτης, όμως αναγκάστηκε να γίνει πνευματικός οδηγός όσων είχαν μαζευτεί γύρω του. Ο Άγιος Σέργιος ανακυρύχθηκε προστάτης- Άγιος της Ρωσίας το 1422. Το λείψανο τοποθετήθηκε στον πρώτο πέτρινο ναό της μονής, στην Αγία Τριάδα, τον οποίον έχτισαν Σέρβοι οι οποίοι είχαν βρει καταφύγιο στο μοναστήρι μετά τη μάχη του Κοσόβου. Μια αλλη σημαντικη εκκλησια της Λαυρας είναι η Κοιμηση της Θεοτοκου. Το χτίσιμό της τέλειωσε το 1585 μετά από 26 χρόνια εργασίας. Το χτίσιμό της ξεκίνησε ο Ιβάν ο Τρομερός ως ένδειξη μετάνοιας για τον φόνο του γιού του. Απέναντι από το τείχος βρίσκεται ο Ι.Ν. της Αγ. Παρασκευής. Ακόμη υπάρχουν ο Ι.Ν. Αγ. Πνέυματος, ο Ι.Ν. Αγ. Ιωάννου του Βαπτιστού και της Παναγίας του Σμόλενσκ. Το 1550 ο ξύλινος φράχτης που έκλεινε περιμετρικά τη μονή αντικαταστάθηκε από ένα ισχυρό πετρινο τείχος μήκους 1,5 χλμ. Χάρη σ’ αυτό το τείχος η μονή άντεξε στην επίθεση των Πολωνών το 1608 η οποία κράτησε 16 μηνες. Από το 1742 λειτουργεί στη μονή Θεολογικό Σεμινάριο το οποίο από το 1814 αντικαταστάθηκε από την Εκκλησιαστική Ακαδημία. Η αυτοκράτειρα Ελισάβετ έχτισε και το περίφημο καμπαναριό σε στυλ μπαρόκ βαμμένο με μπλε και άσπρο χρώμα. Απο το 1993 είναι μνημειο Ουνέσκο. Το απόγευμα προσκύνημα στην Ι.Μ. Νοβοσπάσκι, Ι.Μ. Τανσκοι, Μοναστήρι Αγίου Δανιήλ. Ακολουθεί επίσκεψη στο Νέο Πατριαρχικό Κέντρο (εντός πόλης). Επιστροφή στο ξενοδοχείο, δείπνο και διανυκτέρευση.
4η Ημέρα: Μόσχα – Αγία Πετρούπολη
Μετά το πρωινό μας θα επισκεφθούμε το Κρεμλίνο, την καρδιά της Ρωσίας όπου κάθε περίοδος της ιστορίας της άφησε το σημάδι της. To Κρεμλίνο αποτελεί ένα ιστορικό οχυρωμένο συγκρότημα διοικητικών κτιρίων που βρίσκεται στην καρδιά της Μόσχας δίπλα στον ποταμό Μόσχοβα και συμπληρώνει το σύμπλεγμα των πασίγνωστων αξιοθέατων όπως ο Καθεδρικός του Αγίου Βασιλείου, η Κόκκινη Πλατεία και ο κήπος του Αλέξανδρου. Περιλαμβάνει τέσσερα παλάτια, τέσσερις καθεδρικούς και είκοσι πύργους που ενισχύουν το τείχος του. Ιστορικά στοιχεία δείχνουν ότι ο χώρος του Κρεμλίνου χρησιμοποιείται από τον 2ο αιώνα π.Χ ως Γκλάντ, ενώ η σημερινή του ονομασία συναντάται για πρώτη φορά το 1331 με τους ειδικούς όμως να διαφωνούν για την ετυμολογία της. Πλατείες, πάρκα, παλάτια, ναοί, παλιά κανόνια, καμπάνες, τσαρικά παλάτια, γραφεία του Προέδρου της Ρωσίας και παγκοσμίως γνωστά Μουσεία. Στις μέρες μας λειτουργεί ως επίσημη κατοικία του Προέδρου της Ρωσίας, τόπος συναντήσεων και διπλωματικών διαβουλεύσεων.
Θα προσκυνήσουμε το Ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, το Ναό του Ευαγγελισμού καθώς και το Ναό του Αρχαγγέλου Μιχαήλ, προστάτη των Ρώσων τσάρων. Στις αρχές του 14ου αιώνα η Μόσχα κατείχε δευτερεύουσα θέση μεταξύ των ρωσικών πόλεων αφού οι κνέζηδες που την καθοδηγούσαν ήταν ασήμαντοι. Όλα αυτά μέχρι να πάρει τα ηνία ένας από τους ανηψιούς του Αλεξάνδρου Νέφσκυ ο Ιβάν ο επονομαζόμενος Καλίτα ο οποίος έφτασε να γίνει ο πιο ισχυρός κνέζης εξαπλώνοντας τα εδάφη του μέχρι την Λιθουανία. Τον μητροπολότη Πέτρο – ο οποίος ένωνε θρησκευτικα τις διηρεμένες ρωσικές χώρες –τον έφερε από το Βλαντιμίρ στη Μόσχα προσδίδοντας έτσι μεγαλύτερη αίγλη στην Μόσχα ως ανερχόμενη δύναμη. Το 1333 ο Ιβάν Καλίτα έχτισε στο Κρεμλίνο έναν πέτρινο ναό προς τιμήν του Αρχαγγέλου Μιχαήλ, αντικαθιστώντας έναν παλαιό ξύλινο ναό. Ο Ιβάν Καλίτα ήταν ο πρώτος ρώσος κνέζης που θάφτηκε σ’αυτήν την εκκλησία. Ολοι οι διαδοχοί του, πριν τις μεγάλες μάχες ζητούσαν τη βοήθεια του Αρχαγγέλου Μιχαήλ κλίνοντας γόνυ ενώπιόν του. Ένας από αυτούς ο μετέπειτα άγιος, Ντιμίτρι Ντονσκόι στις 8 Σεπτεμβρίου 1380 θα νικήσει στο Κουλίκοβο τον χάνο Μαμάι.Τα παλιά χρονικά μαρτυρούν ότι ”υπεύθυνος” για αυτήν την νίκη ήταν ο αρχάγγελος Μιχαήλ. Αργότερα ο Ιβάν ο ΙΙΙ, ο οποίος πανρεύτηκε την τελευταία κληρονόμο του Βυζαντίου την πριγκήπισα Ζωή Παλαιολογίνακαι ο οποίος ανακυρήχθηκε τσάρος πασών των Ρωσιών,ε ισάγοντας την ιδέα της Τρίτης Ρώμης, γκρέμισε τον ναό και στην θέση του έχτισε έναν νέο, πάλι προς τιμήν του Αρχαγγέλου Μιχαήλ. Την κατασκευή του ανέλαβε ο ονομαστός Βενετός αρχιτέκτινας Αλεβίσιο Νόβο. Το χτίσιμο του νέου ναού ολοκληρώθηκε το 1509. Είναι φτιαγμένη από λευκή πέτρα και είναι διαφορετική από τις παραδοσιακές ρωσικές εκκλησίες αφού έχει αναγεννησιακή σφραγίδα, έχοντας ωστόσο πέντε τρούλους σε στυλ ρωσικό. Σ’ένα παρεκκλήσιο πίσω από το εικονοστάσι του ναού βρίσκεται θαμμένος ο νέος κτήτωρας, ενώ εκεί βρίσκεται και ο τάφος του Ιβαν του Τρομερού και των γιών του Ιβαν και Φιόντορ. Απογευματινή επίσκεψη στο προσκύνημα της Αγίας Ματρώνας, μία από τις αγίες μορφές που ευλαβούνται οι Ρώσοι. Μια τυφλή Αγία με μεγάλη ιστορία πριν και μετά το θάνατό της. Ταπεινή και καλοσυνάτη όσο ζούσε με την διορατικότητά της και με την δύναμή της έκανε εκατομμύρια κόσμου σήμερα στη Ρωσία να την επικαλείται σε κάθε δύσκολη στιγμή του. Το βράδυ μεταφορά στο σταθμό του τρένου. Βραδινή μεταφορά στην Αγία Πετρούπολη (διανυκτέρευση σε κουκέτα).
5η Ημέρα: Αγία Πετρούπολη
Άφιξη και άμεση πανοραμική ξενάγηση στη «Βενετία του Βορρά» όπως αλλιώς λέγεται η Αγία Πετρούπολη. Η Αγία Πετρούπολη, για πολλούς ωραιότερη ρωσική πόλη, καμαρώνει υπερήφανη στη συμβολή του ποταμού Neva με τη Βαλτική, ακριβώς έτσι όπως την είχε οραματιστεί πριν από περίπου τρεις αιώνες ο τσάρος Μεγάλος Πέτρος. Οι Ιταλοί και Γάλλοι κορυφαίοι αρχιτέκτονες της εποχής συνένωσαν τα νησάκια που υπήρχαν στο σημείο με πανέμορφες γέφυρες και δημιούργησαν μια πόλη-μουσείο με εξαιρετικά μπαρόκ και νεοκλασικά κτίρια και παλάτια. Προσκύνημα στο Ναό της Παναγίας του Καζάν και την Εκκλησία του Σωτήρα του Αιμοραγούντα. O Ναός αυτός αρχικά ήταν αφιερωμένος στην Ανάσταση του Κυρίου όμως στη συνέχεια μετονομάστηκε ώστε να θυμίζει το θάνατο του τσάρου Αλέξανδρου του Β’ που δολοφονήθηκε εκεί το 1881. Η εργασίες κατασκευής άρχισαν το 1883 με εντολή του γιου του δολοφονηθέντος τσάρου, Αλέξανδρου του Γ’ και ολοκληρώθηκαν το 1907 όταν στο θρόνο βρισκόταν ο Νικόλαος ο Β’. Το αρχιτεκτονικό ύφος του ναού διαφέρει από την νεοκλασική και μπαρόκ αρχιτεκτονική που κυριαρχεί στη ναοδομία της πόλης. Υιοθετεί το μεσαιωνικό ρωσικό αρχιτεκτονικό πνεύμα του ρομαντικού εθνικισμού. Οι τρούλοι είναι καλυμμένοι με κεραμίδι και το εσωτερικό χαρακτηρίζεται από τα ψηφιδωτά που καλύπτουν πάνω από 7.500 τετραγωνικά μέτρα επιφανειών. Άφθονο χρυσάφι και πολύτιμοι λίθοι καλύπτουν τη λάρνακα του τσάρου εκτοξεύοντας το κόστος ολοκλήρωσης του έργου σε ποσά πολύ μεγαλύτερα του προϋπολογισμού. Τέλος, θα φτάσουμε στην Αγία Λαύρα του Αλέξανδρου Νέβσκι. Ο Αλέξανδρος Γιαροσλάβιτς «Νιέφσκι»,είναι μία από τις σημαντικότερες προσωπικότητες της μεσαιωνικής Ρωσίας και άγιος της Ρωσικής Εκκλησίας. Υπήρξε ηγέτης της Δημοκρατίας του Νόβγκοροντκαι κατόπιν ολόκληρης της Ρωσίας σε μια πολύ δύσκολη περίοδο για τον ανατολικόσλαβικόκόσμο. Ξενάγηση της Λαύρας και προσκύνημα στα λείψανα του Αγίου. Επίσκεψη στο Νεκροταφείο Επιστημόνων-Φιλοσόφων και Λογοτεχνών. Αργά το απόγευμα επίσκεψη στη θεολογική Ακαδημία. Μεταφορά στο ξενοδοχείο, τακτοποίηση στα δωμάτια, δείπνο και διανυκτέρευση.
6η Ημέρα: Αγία Πετρούπολη
Μετά το πρωινό, πανοραμική ξενάγηση στο ιστορικό κέντρο της πόλης. Λεωφόρος Νέβσκι, πλατεία του Αγίου Ισαάκ με τον ομώνυμο ναό. Πρόκειται για τον δεύτερο μεγαλύτερο ορθόδοξο ναό στην χώρα μετά τον Καθεδρικό Ναό του Χριστού Σωτήρος που βρίσκεται στη Μόσχα. Είναι αφιερωμένη στο Άγιο Ισαάκ της Δαλματίας που θεωρούνταν προστάτης του Μεγάλου Πέτρου. Η οικοδόμηση του ναού διατάχθηκε από τον Τσάρο Αλέξανδρο τον Α’ και η ευθύνη του σχεδιασμού ανατέθηκε στον Γάλλο αρχιτέκτονα Αύγουστο Μοντφερράντ. Η κατασκευή του έργου είχε διάρκεια 40 ετών και εν μέσω της διαδικασίας ανέγερσης ο Τσάρος χρειάστηκε να παρέμβει υπέρ του αρχιτέκτονα διότι πολλά μέλη της επιτροπής εξέφρασαν ανοιχτά τη διαφωνία τους για τη μορφή του ναού. Η Σοβιετική Κυβέρνηση μετέτρεψε το καθεδρικό σε μουσείο αθεϊσμού κάτι που συνέχισε να ισχύει μέχρι την πτώση του καθεστώτος. Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου το συγκεκριμένο κτίριο αποτέλεσε μέρος του αμυντικού σχεδίου της πόλης καθώς ο τρούλος του βάφτηκε γκρι για να μην κεντρίζει την προσοχή των εχθρικών βομβαρδιστικών και στην οροφή του τοποθετήθηκαν αντιαεροπορικά όπλα. Σήμερα το κύριο μέρος του ναού χρησιμοποιείται για γιορτές και επετείους και ταυτόχρονα αποτελεί πόλο έλξης για χιλιάδες τουρίστες που αναγνωρίζουν την ιστορική του σημασία και σπεύδουν να το θαυμάσουν από κοντά.
Συνεχίζοντας θα επισκεφθούμε την Πλατεία Δεκεμβριστών με την Σύγκλητο και το Μπρούτζινο Καβαλάρη. Το Νησί των Λαγών με το φρούριο των Πέτρου και Παύλου, το οποίο οικοδομήθηκε το 1703 από τον ιδρυτή της πόλης Μεγάλο Πέτρο και αποτελούσε την αρχική ακρόπολη της Αγίας Πετρούπολης. Το έργο ολοκληρώθηκε πλήρως το 1740 υπό την εποπτεία του διάσημου αρχιτέκτονα Ντομένικο Τρεζίνι. Το κυριότερο χαρακτηριστικό του φρουρίου είναι οι έξι επιβλητικοί προμαχώνες του οι οποίοι αρχικά ήταν ξύλινοι όμως στη συνέχεια ανακατασκευάστηκαν με ισχυρότερα υλικά (πέτρα και σίδερο). Από το 1720 κιόλας το φρούριο χρησίμευε ως βάση της αυτοκρατορικής φρουράς αλλά και ως φυλακή υψίστης ασφαλείας κυρίως για πολιτικούς κρατουμένους. Μερικοί από αυτούς που πέρασαν από αυτή την ομολογουμένως σκληρή φυλακή ήταν ο Κροπότκιν, ο Ντοστογιεφσκι, ο Μπακούνιν, ο Μπροζ Τίτο και πολλοί. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο μοναδικός που κατάφερε να δραπετεύσει ήταν ο Κροπότκιν. Συνεχίζουμε για τον Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Νικολάου, το Μοναστήρι του Αγίου Ιωάννη, που θα προσκυνήσουμε τα λείψανα του Αγίου Ιωάννη της Κρονστάτης ενός από τους μεγαλύτερους και πιο αγαπημένους Ρώσους Αγίους. Επιστροφή στο ξενοδοχείο, δείπνο και διανυκτέρευση.
7η Ημέρα: Αγία Πετρούπολη – Μόσχα
Επίσκεψη στο παρεκκλήσι της Όσιας Ξένιας της μεγαλύτερης Αγίας της Πετρούπολης, η οποία είναι γνωστή για τα πολλά θαύματά της ακόμα και για αυτά που γίνονται τώρα, όπου θα προσκυνήσουμε στα λείψανά της. Η εκκλησία που η Αγία Ξένια βοήθησε στο χτίσιμο είναι ακόμη στο κοιμητήριό του Smolensk και δίπλα της υπάρχει ένα μικροσκοπικό παρεκκλήσιο στο οποίο έχει ταφή. Προσκυνητές από όλη τη Ρωσία ακόμη έρχονται εκεί να προσευχηθούν και να ζητήσουν να τους βοηθήσει. Η Αγία Ξένια δοξάστηκε επίσημα πρώτα από την ορθόδοξη εκκλησία της Ρωσίας έξω από την Ρωσία, το 1978 και μετέπειτα το 1988 από το Πατριαρχείο της Μόσχας. Συνάντηση με τον Μητροπολίτη Αγίας Πετρούπολης. Ελεύθερος χρόνος για μια τελευταία βόλτα στην πόλη. Το βράδυ μεταφορά στο σταθμό του τρένου. Βραδινή μεταφορά στη Μόσχα (διανυκτέρευση σε κουκέτα).
8η Ημέρα: Μόσχα – Αθήνα
Άφιξη το πρωί στη Μόσχα και μεταφορά στο αεροδρόμιο για την πτήση της επιστροφής μας στην Αθήνα.