Share Post

ΠΡΟΥΣΑ – ΝΙΚΑΙΑ – ΕΣΚΙΣΕΧΙΡ

«Η ανάδυση των Οθωμανών στην Τουρκία»

« … Η εκδρομή αυτή έχει σκοπό τη γνωριμία της Βιθυνίας, της περιοχής όπου εμφανίστηκαν οι Οθωμανοί, μέσα από το φυσικό τοπίο και τα ιστορικά μνημεία, αναζητώντας στοιχεία συνέχειας και ασυνέχειας μεταξύ βυζαντινής και οθωμανικής εποχής…»

Πρόγραμμα Εκδρομής

1η μέρα, Νίκαια:

Νίκαια, η πρώτη πόλη που κατακτούν οι Οθωμανοί (1331).  Αναχώρηση με πρωινή πτήση, άφιξη στην Κωνσταντινούπολη. Επιβιβαζόμαστε σε πούλμαν και αναχωρούμε για την ιστορική πόλη Νίκαια της Βιθυνίας. Περνάμε τη Γέφυρα του Βοσπόρου για να βρεθούμε στην ασιατική πλευρά της Πόλης και επιβιβαζόμαστε σε φεριμπότ για να διασχίσουμε ακτοπλοϊκά τον Κόλπο της Νικομήδειας. Άφιξη στη γραφική Νίκαια, που βρίσκεται πάνω στην ομώνυμη λίμνη. Γεύμα σε ένα από τα τοπικά εστιατόρια για να δοκιμάσουμε τις ντόπιες λιχουδιές. Επισκεπτόμαστε τα Τείχη της πόλης (268-270 και εξής), το Ναό της Αγίας Σοφίας (6oς αι.), όπου έγιναν η πρώτη και η έβδομη Οικουμενική Σύνοδος, τα χαμηλά ερείπια του Ναού της Κοιμήσεως Θεοτόκου (6ος -8ος αι, μετά το 1065) και το παλαιότερο τζαμί της πόλης, το Τέμενος Hacı Özbek (1333). Θα προσπαθήσουμε, επίσης, να διακρίνουμε τα θεμέλια της βυζαντινής βασιλικής, που αναδύθηκε στη Λίμνη της Νικαίας και πρόκειται για ναό πιθανόν του 5ου αιώνα. Θα θαυμάσουμε επίσης τα περίφημα κεραμικά Ιζνίκ και θα μάθουμε για την παραδοσιακή αυτή τέχνη. Άφιξη και τακτοποίηση στο ξενοδοχείο μας, δείπνο και διανυκτέρευση.

2η μέρα: Νίκαια, η πρώτη πόλη που κατακτούν οι Οθωμανοί (1331) & Προύσα, η πρώτη πρωτεύουσα των Οθωμανών (1335-1363).

Μετά το πρωινό στο ξενοδοχείο ξεκινούμε την περιήγηση με το Μουσείο, το οποίο στεγάζεται στο Ιμαρέτ της βυζαντινής καταγωγής Nilüfer Hatun (1388), που φιλοξενεί τόσο προϊστορικά όσο και ελληνιστικά, ρωμαϊκά, βυζαντινά και οθωμανικά εκθέματα. Συνεχίζουμε με το Πράσινο Τέμενος (1391), από τα πρώιμα δείγματα της οθωμανικής αρχιτεκτονικής και τους Τάφους των βεζύρηδων Çandarlı, οι οποίοι έπαιξαν σημαντικό ρόλο στις ύστερες βυζαντινο-οθωμανικές σχέσεις. Επίσης, θα επισκεφθούμε το Μαυσωλείο του Sarı Saltuk, που ήταν μαθητής του Hacı Bektaş Veli και θα μάθουμε τι λένε οι ιστορικές πηγές για την παράξενη προσωπικότητά του. Αφού επισκεφθούμε το Ιεροσπουδαστήριο του Süleyman Paşa (μέσα 14ου αι.), που είναι χτισμένο με στοιχεία αρχιτεκτονικά παλαιοτέρων εποχών, αναχωρούμε για την Προύσα.  Στη διαδρομή επισκεπτόμαστε στο Yenişehir το Ιμαρέτ του Postinpus Baba (β’ μισό 14ου αι.), κτίσμα βυζαντινού εργαστηρίου. Μικρή ανάπαυλα για ξεκούραση και συνεχίζουμε για την Προύσα και το Εμπορικό κέντρο της πόλης με τα ιστορικά χάνια. Στάση στο τέμενος Ulu Cami (1399) με τους 20 τρούλους και επίσκεψη στο Ιμαρέτ του Orhan Gazi (1339/1417) με τις περίτεχνες διακοσμήσεις βυζαντινής προέλευσης. Άφιξη και τακτοποίηση στο ξενοδοχείο μας, δείπνο και διανυκτέρευση.

3η μέρα: Προύσα, η πρώτη πρωτεύουσα των Οθωμανών (1335-1363).

Μετά το πρωινό στο ξενοδοχείο ξεκινούμε την ξενάγησή μας από το Μουσείο της Πόλης της Προύσας, όπου φιλοξενούνται πληθώρα ευρημάτων όλων των εποχών. Στη συνέχεια θα θαυμάσουμε τη θέα της πόλης από το Κάστρο και θα δούμε τα μαυσωλεία των πρώτων σουλτάνων, κατόπιν το Συγκρότημα Μεχμέτ Ι (1420-1421): Πράσινο Τέμενος, το Μαυσωλείο, το Ιεροσπουδαστήριο (Μουσείο Ισλαμικών Τεχνών) και μετά το Μουσείο Καραγκιόζη, του γνωστού ήρωα του τουρκικού, αλλά και ελληνικού θεάτρου σκιών, που αποτελεί και το έμβλημα της πόλης. Το μεσημέρι προτείνεται προαιρετικά να δοκιμάσετε το περίφημο Ισκεντέρ Κεμπάπ της Προύσας. Ακολουθεί επίσκεψη στο μεγαλοπρεπές Συγκρότημα Muradiye (1426) και τους εντυπωσιακούς του κήπους, καθώς και το Συγκρότημα Hüdavendigar (1385). Για όσους το επιθυμούν, υπάρχει η δυνατότητα επίσκεψης και χρήσης των Παλαιών Λουτρών Armutlu (βυζ./1385), τα οποία βρίσκονται απέναντι από το ξενοδοχείο. Δείπνο και διανυκτέρευση στο ξενοδοχείο μας.

4η μέρα: Βηλόκωμα – Σογιούτη, η εστία των πρώτων Οθωμανών (γύρω στο 1300).

Πρωινό στο ξενοδοχείο στην Προύσα και αναχώρηση για το Εσκίσεχιρ. Ενδιάμεση στάση στο Μπιλετζίκ/Βηλόκωμα. Θα επισκεφτούμε το Τέμενος Ορχάν (14ος αι.) και το Συγκρότημα Εντέμπαλι (14ος αι.). Συνεχίζουμε για Σογιούτ, την πρώτη εστία των Οθωμανών. Αξιόλογο είναι το Μαυσωλείο Ertuğrul, πατέρα του Osman. Μετά από μια σύντομη στάση για γρήγορο τουρκομανικό φαγητό (gözleme, κλπ) φτάνουμε στο Εσκίσεχιρ (το αρχαίο Δορύλαιο). Περιηγούμαστε τη μοντέρνα αυτή φοιτητούπολη με τα μεγάλα πάρκα κατά μήκος του ποταμού Τέμβριου (Πορσούκ), αλλά και το γραφικό ιστορικό και αναπαλαιωμένο κέντρο της πόλης (Οdunpazarı). Προαιρετική κρουαζιέρα με τα γραφικά ποταμόπλοια. Άφιξη και τακτοποίηση στο ξενοδοχείο μας, δείπνο και διανυκτέρευση.

5η μέρα: Eσκίσεχιρ, πριν και μετά τον Οσμάν.

Πρωινό στο ξενοδοχείο μας και ξεκινούμε να γνωρίσουμε το Εσκίσεχιρ. Επίσκεψη στο μεγάλο και σύγχρονο Αρχαιολογικό Μουσείο και το Συγκρότημα Kurşunlu (1525). Στη συνέχεια οδηγούμαστε στο Πανεπιστήμιο Anadolu, όπου διδάσκοντες θα μας μιλήσουν για την ιστορία και την αρχιτεκτονική της περιοχής. Μετά από μια σύντομη ανάπαυλα για φαγητό μεταφερόμαστε στο Karacahisar, το πρώτο βυζαντινό κάστρο που κατακτούν οι Οθωμανοί (1288), καθώς και στο χωριό Kümbet Köyü για το Μαυσωλείο του Himmet Baba με τα βυζαντινά σπόλια (1218-1229), όπως και τον ελληνιστικό λαξεμένο τάφο με τα λιοντάρια, 37 χμ από το Eskişehir. Δείπνο και διανυκτέρευση.

6η μέρα: Μαυσωλεία, τεκκέδες, δερβίσες και μυστικιστικές κοινότητες από τους Σελτζούκους στους Οθωμανούς.

Μετά το πρωινό στο ξενοδοχείο μας στο Εσκίσεχιρ, επισκεπτόμαστε το χωριό Doğançayır, όπου ο τάφος και χώρος λατρείας (ζαβιγιέ) του Melikgazi (σελτζουκικό-οθωμανικό), 10 χμ από το Yazıdere. Συνεχίζουμε για το χωριό Yazıdere, για να δούμε το Μασωλείο και ζαβιγιέ του Üryan Baba (1511-1517), 7 χμ. από το Seyitgazi. Επίσης, μεταφερόμαστε στο εντυπωσιακό συγκρότημα ζαβιγιέ του Seyitgazi (σελτζ.-οθωμ.), καθώς και στο χωριό Aslanbeyli και το Μασωλείο και ζαβιγιέ του Sücaettin Veli, 9 χμ Δ. του Seyitgazi. Δείπνο και διανυκτέρευση.

7η μέρα: Βυζαντινοί ναοί της Βιθυνίας.

Συνέχεια και ασυνέχεια λατρείας Μετά το πρωινό στο ξενοδοχείο μας στο Εσκίσεχιρ, αναχωρούμε για την Πόλη μέσω Προύσας-Μουδανίων. Επισκεπτόμαστε στη Συγή/Kumyaka, το Ναό των Ταξιαρχών, (780, 1448, 1819), στην Τρίγλεια/Tirilye, το Ναό του Χριστού και Αγ. Στεφάνου (τέμενος Φάτιχ), του 720-730, καθώς και το Taş Mektep και το Ναό της Παναγίας Παντοβασίλισσας (μετά το 1336). Επίσης, θα δούμε στους Ελιγμούς/Kurşunlu, το Καθολικό Μονής Αβερκίου, 9oς αι. Ελεύθερο γεύμα καθ’ οδόν και μεταφορά στο Αεροδρόμιο για αναχώρηση και πτήση επιστροφής.

Φωτογραφίες

Εκδήλωση Ενδιαφέροντος

Ονοματεπώνυμο
Τηλέφωνο
Email
Ενδιαφέρομαι για το πρόγραμμα
Σχόλια
Share Post

Δείτε Επίσης