Share Post

Πρόγραμμα Εκδρομής

1η Ημέρα: Αθήνα

Άφιξη στην Αθήνα και αρχίζει το ταξίδι μας για μια αξέχαστη εμπειρία. Συνάντηση με τον αντιπρόσωπο της εταιρείας μας και μεταφορά στο κέντρο της πόλης. Θα ξεκινήσουμε την περιήγησή μας στην Αθήνα, το λίκνο της δημοκρατίας. Στην αρχή θα επισκεφούμε την Ακρόπολη, τον Παρθενώνα και το Ερέχθειο και θα απολαύσουμε την θέα της πόλης από τον Λόφο του Άρειου Πάγου όπου ο Απόστολος Πάυλος το 51 μ.Χ. για πρώτη φορά κήρυξε το Χριστιανισμό στους Αθηναίους. Ο Απόστολος Παύλος έφτασε στην Αθήνα από τη Βέροια το έτος 51 με πλοίο. Αναμένοντας την άφιξη του Σίλα και του Τιμόθεου από τη Μακεδονία, περιδιάβαινε στην πόλη, συζητούσε με τους πολίτες στη συναγωγή, στην αγορά, αναστατωνόταν από τη πληθώρα των ειδώλων. Αντίστοιχα η διδασκαλία του για τον σταυρικό θάνατο του Ιησού και την ανάστασή του κατέπλησσε μερικούς επικουρείους και στωικούς φιλοσόφους, που τον χαρακτήριζαν «σπερμολόγο». Δεν καταδιώχθηκε από την Αθήνα για τη διδασκαλία του. Αντίθετα οδηγήθηκε στον Άρειο Πάγο για να αναφερθεί επίσημα και αναλυτικά στη διδαχή του. Στη συνέχεια θα επισκεφούμε την Αρχαία αγορά και το Μουσείο της Ακρόπολης. Ένας σύντομος περίπατος μέσω των στενών δρόμων της παλιάς πόλης, τη διάσημη Πλάκα με πλήθος καταστημάτων και καφενείων. Θα συνεχίσετε για τη μικρή εκκλησία Παναγία Καπνικαρέα, ένα από τα σημαντικότερα βυζαντινά μνημεία στην Αθήνα που βρίσκεται στη μέση της οδ. Ερμού, και θα φτάσετε στον Μητροπολιτικό Καθεδρικό Ναό της Αθήνας, γνωστός και ως Μητρόπολη. Το υπόλοιπο της ημέρας ελεύθερο για ξεκούραση ή για βόλτα. Το βράδυ δείπνο και διανυκτέρευση.

2η Ημέρα: Αθήνα – Σάμος

Μετά το πρωινό θα επισκεφθούμε το διάσημο μοναστήρι Νταού Πεντέλης, το οποίο βρίσκεται 9 χλμ. βόρεια από το κέντρο της Αθήνας. Ιδρύθηκε το 1578 αν και τα κτήρια του μοναστηριού είναι σύγχρονα. Στο υπόγειο θα δούμε διάφορα ιερά βιβλία και το σημείο όπου ήταν ένα από τα «κρυφά σχολειά», στα οποία οι μοναχοί δίδαξαν τα παιδιά κατά τη διάρκεια της οθωμανικής αυτοκρατορίας. Θα οδηγηθούμε στο προαύλιο του μοναστηριού με την όμορφη μικρή εκκλησία και την σειρά των κελλιών. Στη συνέχεια θα έχουμε το υπόλοιπο της ημέρας ελεύθερο και το απόγευμα θα αναχωρήσει το πλόιο από το λιμάνι του Πειραιά για τη Σάμο. Διανυκτέρευση εν πλω.

 ΗμέραΣάμος – Κουσάντασι – Έφεσος

Νωρίς το πρωί θα φτάσουμε στο λιμάνι της Σάμου όπου θα πάρουμε το καραβάκι για ένα σύντομο ταξίδι προς τα παράλια της Μικράς Ασίας και το Κουσάντασι. Μεταφορά με το πούλμαν στην Έφεσο, την πόλη της Άρτεμης, όπου ο Παύλος έζησε 3 χρόνια. H Έφεσος ήταν πρωτεύουσα του ασιατικού τμήματος της Pωμαϊκής Aυτοκρατορίας και δεύτερη σημαντικότερη πόλη της ανατολής. Tο λιμάνι της της προσέφερε πλούτο, τα τείχη και τα βουνά της προστασία και η πεδιάδα της ευφορία. Eδώ βρίσκεται ένα από τα επτά θαύματα του κόσμου, ο ναός της Άρτεμης. Eκτός από το γυμνάσιο και το στάδιο, μπορεί κανείς να θαυμάσει το μεγάλο θέατρο της Μιλήτου, που έχει τη δυνατότητα να φιλοξενήσει 25.000 θεατές. Σ’ αυτό το θέατρο πιθανότατα θηριομάχησε ο Απόστολος, με την κατηγορία ότι έβλαπτε τη λατρεία της Άρτεμης. Aφήνοντας το θέατρο και βαδίζοντας νότια, οδηγούμαστε από τη μια πλευρά στον ναό του Σεράπιδος με τους γιγαντιαίους κίονές του, κι από την άλλη στη μικρή αγορά. H νότια πύλη της αγοράς οδηγεί στη διάσημη Bιβλιοθήκη του Kέλσου με τους 12.000 κυλίνδρους, στην πρόσοψη της οποίας στέκουν τα αγάλματα της Σοφίας, της Aρετής, της Λογικής και της Eπιστήμης. Aπό εκεί ανηφορίζουμε προς τον λόφο Kορησό και το μάτι μας στέκεται στα θερμά λουτρά και στο σχολείο του Tυράννου, το οποίο ο Παύλος νοίκιασε για να διδάσκει από τις 11 το πρωί μέχρι τις 4 το απόγευμα. Tα σπίτια που βρίσκονται στη ράχη του λόφου αποτελούν δείγμα της πολυτέλειας και της φιλοτεχνίας των κατοίκων της Eφέσου με τα ψηφιδωτά, τις τοιχογραφίες, τις προσωπογραφίες, αλλά και τα πολύτιμα έπιπλά τους. Στη μεγάλη αγορά δεν μπορούσε παρά να υπάρχει το άγαλμα της Άρτεμης και λίγο πιο πέρα το Ωδείο στέγαζε τις συνεδριάσεις του συμβουλίου της πόλης και μουσικές εκδηλώσεις για περιορισμένο κοινό. Aρχαιότερο απ’ όλα τα προηγούμενα είναι η σπηλιά των επτά κοιμωμένων, όπου λατρευόταν αιώνες πριν η Θεά Mητέρα. Το ελεύθερος χρόνος στο Κουσάντασι, δείπνο και διανυκτέρευση.

4η Ημέρα: Λαοδίκεια – Ιεράπολις

Μετά το πρωινό, αναχώρηση για την Λαοδίκεια της Φρυγίας, η οποία υπήρξε μία από τις πρώτες πόλεις που εκχριστιανίσθηκαν. Προς τους Χριστιανούς κατοίκους της έγραψε μία επιστολή ο Απόστολος Παύλος. Ήταν επίσης μία από τις επτά πρώτες Χριστιανικές κοινότητες στην Μικρά Ασία στις οποίες στάλθηκε από τον Ευαγγελιστή. Η πόλη ήταν κτισμένη στο σημείο που ο ποταμός Λύκος συμβάλλει με τον ποταμό Μαίανδρο. Είναι το σημερινό Εσκί Ισάρ. Στην αρχή την ονόμαζαν Διόσπολη και μετά Ροάς. Λαοδίκεια ονομάσθηκε από τον Αντίοχο Β΄ προς τιμή της συζύγου του. Η πόλη καταστράφηκε από σεισμό το 66 π.Χ. και την ανοικοδόμησε ο Μάρκος Αυρήλιος. Στη συνέχεια θα επισκεφούμε την ιστορική Ιεράπολη. Στην πόλη άκμαζε Ιουδαϊκή κοινότητα, ιδιαίτερα κατά το 2ο και 3ο αι. μ.Χ., η οποία διευκόλυνε την πρώιμη εξάπλωση του Χριστιανισμού. Εδώ μαρτύρησε σύμφωνα με την παράδοση ο Απόστολος Φίλιππος και η εκκλησία που του αφιερώθηκε συνέβαλε καθοριστικά στη σπουδαιότητα που απόκτησε η πόλη κατά τους Βυζαντινούς χρόνους, όταν έγινε επισκοπικό κέντρο. Αργότερα ο Μέγας Κωνσταντίνος τίμησε την Ιεράπολη ανακηρύσσοντάς την πρωτεύουσα της Φρυγίας, ενώ τον 6ο αιώνα ανακηρύχθηκε μητρόπολη Φρυγίας από τον αυτοκράτορα Ιουστινιανό. H Ιεράπολη είναι ένα θαυμαστό αξιοθέατο που συνδυάζει ένα μοναδικό φυσικό τοπίο με μια εντυπωσιακή αρχαία πόλη. Για το λόγο αυτό προστατεύεται από την UNESCO ως μνημείο της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς. Δείπνο και διανυκτέρευση.

5η Ημέρα: Φιλαδέλφεια – Σάρδεις – Θυάτειρα

Μετά το πρωινό αναχώρηση για επίσκεψη στην Φιλαδέλφεια που αναφέρεται ως μία από τις επτά εκκλησίες της Ασίας στην Αποκάλυψη του Ιωάννη. Οι κάτοικοί της γνώρισαν το Χριστιανισμό από το κήρυγμα του Αποστόλου Παύλου. Η εκκλησία της απέκτησε μεγάλη σπουδαιότητα κατά τους πρωτοχριστιανικούς και βυζαντινούς χρόνους. Ο τίτλος του επισκόπου Φιλαδελφείας παραμένει ακόμη ως τίτλος, τόσο για την Καθολική Εκκλησία, όσο και για το Οικουμενικό Πατριαρχείο, το οποίο εκλέγει μέχρι σήμερα «Μητροπολίτη Φιλαδελφείας, υπέρτιμο και έξαρχο Λυδίας». Τελευταίος επίσκοπος Φιλαδελφείας με ποίμνιο ήταν ο μετέπειτα Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Χρυσόστομος Χατζησταύρου. Το ταξίδι συνεχίζεται σε άλλη μια από τις 7 εκκλησίες, στις Σάρδεις. Οι Σάρδεις ήταν αρχαιότατη μικρασιατική πόλη στη Λυδία, της οποίας υπήρξε και πρωτεύουσα. Η θέση της αυτή ήταν τέτοια, ώστε να αποτελεί σημαντικό συγκοινωνιακό κόμβο δρόμων που οδηγούσαν προς όλες τις κατευθύνσεις της Μ. Ασίας και πήγαιναν προς την Αρμενία, τη Μεσοποταμία, την Περσία. Θα συνεχιστεί το ταξίδι σας για την Θυάτειρα. Η πόλη ήταν από τις πρώτες της Μικράς Ασίας που εκχριστιανίστηκε και αποτέλεσε στην συνέχεια μία από τις επτά πρώτες χριστιανικές κοινότητες στην Μικρά Ασία στις οποίες στάλθηκε από τον Ευαγγελιστή Ιωάννη το έργο του “Αποκάλυψη”. Πιστεύεται πως από την πόλη πέρασε ο Απόστολος Παύλος και ο Άγιος Σίλας. Δείπνο και διανυκτέρευση.

6η Ημέρα: Πέργαμος – Σμύρνη

Μετά το πρωινό αναχώρηση για επίσκεψη στην ιστορική Πέργαμο. Η Πέργαμος ήταν μια δοξασμένη και πλούσια πόλη της επαρχίας Τευθρανίας της Μυσίας, στη Μικρά Ασία, και πρωτεύουσα του ομώνυμου Βασιλείου. Βρισκόταν χτισμένη πάνω σε ένα μικρό λόφο 300 μ. υψόμετρο, (από τον οποίο πήρε το όνομά της, που σημαίνει φρούριο ή ακρόπολη), μέσα σε μια εύφορη κοιλάδα που εκτεινόταν προς Δ. μέχρι τις ακτές του κόλπου Ελαίας και του Αδραμμυτίου, έναντι της Λέσβου. Η πόλη βρισκόταν ανάμεσα των δύο παραποτάμων του Κάικου, του Σελινούντα και του Κητείου που χάριζαν στη πόλη πλούσια κοιλάδα. Θα επισκεφτείτε τα πάμπολλα μνημεία που υπάρχουν στην περιοχή για να καταλήξουμε στην κοσμοπολίτικη Σμύρνη. Την μεγαλύτερη πόλη της Μικράς Ασίας και μεγάλο κέντρο του Ελληνισμού μέχρι την καταστροφή της. Δείπνο και διανυκτέρευση.

7η Ημέρα: Σμύρνη – Χίος

Μετά το πρωινό θα ξεκινήση η περιήγησή μας στη Σμύρνη. Η Σμύρνη, (ο Κάτω Μαχαλάς), προ της καταστροφής της το 1922, είχε 16 ορθόδοξους ναούς με σημαντικότερο το μεγάλο μητροπολιτικό ναό της Αγίας Φωτεινής με το μεγαλοπρεπές και εξαίρετης τέχνης μαρμάρινο κωδωνοστάσιο, που κτίσθηκε τον 17ο αιώνα, καταστράφηκε από σεισμό το 1688, ανοικοδομήθηκε το 1690 και επανοικοδομήθηκε το 1692 μετά από πυρκαγιά που σημειώθηκε. Θα έχουμε την ευκαιρία να δούμε όλα τα Χριστιανικά αξιοθέατα αλλά και να γνωρίσουμε τη σημερινή Σμύρνη, που εκτός από ένα τμήμα της τουρκικής συνοικίας του άλλοτε Πάνω Μαχαλά και της Πούντας με τους λιθόστροτους δρόμους, σε τίποτα δε θυμίζει την ανατολίτικη όψη της παλαιάς Σμύρνης με το ιπποκίνητο τραμ της προκυμαίας, τα στενά σοκάκια και τα ξύλινα σπίτια. Είναι πλέον μια σύγχρονη μεγαλούπολη, η Τρίτη σε πληθυσμό στη Τουρκία. Το απόγευμα μεταφορά στο Τσεσμέ για να πάρουμε το πλοίο για ένα σύντομο ταξίδι για το νησί της Χίου. Δείπνο και διανυκτέρευση.

 ΗμέραΧίος – Αθήνα

Η Χίος δεν είναι μόνο το νησί της μαστίχας. Είναι επίσης το νησί των Αγίων, ένας ιερός τόπος ευλογημένος από τη ζωή και τα θαύματα των είκοσι δύο (22) τοπικών αγίων. Θα επισκεφθούμε το μοναστήρι του Αγίου Στεφάνου, που ιδρύθηκε το 1880, βρίσκεται στο Βροντάδο, το Μοναστήρι του Αγίου Μηνά λίγο έξω από το Νεοχώρι, σήμερα με 25 μοναχές, που γεμίζουν το χρόνο τους με αγιογραφίες, χειροτεχνία και ράψιμο εκκλησιαστικών ενδυμάτων. Η Μονή έχει γίνει γνωστή σε όλο τον κόσμο. Συνδέεται άμεσα με την πρόσφατη ιστορία της Χίου και πιο συγκεκριμένα με τη Σφαγή της Χίου το 1822. Το παραδοσιακό χωριό των Μεστών με το άριστα διατηρημένο κάστρο που χρονολογείται στη μεσαιωνική περίοδο. Τα σπίτια είναι χτισμένα το ένα δίπλα στο άλλο, δημιουργώντας έτσι ένα προστατευτικό τείχος γύρω από το χωριό. Οι ανοιχτόκαρδοι άνθρωποι των Μεστών διατηρούν ακόμη τις παραδόσεις του 14ου αιώνα στο χωριό. Αλλά και το ξακουστό χωριό Πυργί με τα “ξυστά” σπίτια και τις πανέμορφες εκκλησίες. Το βράδυ αναχώρηση με το πλοίο για να επιστρέψετε στο λιμάνι του Πειραιά. Διανυκτέρευση εν πλω.

9η Ημέρα: Επιστροφή

Σήμερα το ταξίδι μας τελειώνει και επιστροφή στην πόλη διαμονής σας.

Φωτογραφίες

Εκδήλωση Ενδιαφέροντος

Ονοματεπώνυμο
Τηλέφωνο
Email
Ενδιαφέρομαι για το πρόγραμμα
Σχόλια
Share Post