Share Post

Πρόγραμμα Εκδρομής

1η Ημέρα: Θεσσαλονίκη

Άφιξη στη Θεσσαλονίκη και αρχίζει το ταξίδι μας για μια αξέχαστη εμπειρία. Συνάντηση με τον αντιπρόσωπο της εταιρείας μας και μεταφορά στο κέντρο της πόλης. Ο Απόστολος Πάυλος και ο Σίλας έφθασαν στη Θεσσαλονίκη το έτος 49 και βρήκαν μια πόλη τελείως διαφορετική από όσες είχαν συναντήσει ως εκείνη τη στιγμή. Ελεύθερη πόλη υπό τη ρωμαϊκή κυριαρχία από το 168 π.Χ. Όπως μας πληροφορούν οι Πράξεις, υπήρχε στη πόλη και συναγωγή, κοντά στο λιμάνι. Εκεί πηγαίνει και ο Παύλος για τρία συνεχόμενα Σάββατα. Μερικοί πίστεψαν και έγιναν μαθητές του Παύλου και του Σίλα. Από τους προσήλυτους Έλληνες πίστεψαν πάρα πολλοί καθώς και αρκετές γυναίκες, από εκείνες που διακρίνονταν στην κοινωνία της πόλης. Πόσοι ήταν αυτοί οι πρώτοι χριστιανοί δεν είναι γνωστό, σίγουρο είναι πάντως πως ιδρύεται Εκκλησία. Στη Θεσσαλονίκη, όπως και στους Φιλίππους γρήγορα αρχίζουν να δημιουργούνται προβλήματα και να προκαλούνται ταραχές εξαιτίας της δραστηριότητας του Παύλου. Τη νύχτα ο Παύλος και ο Σίλας απομακρύνθηκαν από τη Θεσσαλονίκη. Αυτά είναι γνωστά για την παραμονή του Αποστόλου Παύλου στη Θεσσαλονίκη. Σύμφωνα με την υπάρχουσα παράδοση, φεύγοντας βιαστικά, κυνηγημένος από τους συμπατριώτες του, βγήκε από τα τείχη από κάποιο σημείο ψηλά, κάπου εκεί που αργότερα ιδρύθηκε η Μονή Βλατάδων. Λίγο ανατολικότερα από τη θέση όπου σήμερα βρίσκεται η Μονή Βλατάδων, κελάρυζε μια πηγή. Εκεί λέγεται πως κοντοστάθηκε ο Παύλος για να δροσιστεί. Στην πηγή αυτή που έμεινε γνωστή ως «αγίασμα του Αποστόλου Παύλου», τιμούσαν τον Απόστολο κάθε χρόνο. Μετά την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης, κτίσθηκε σε αυτό το σημείο ναός στη μνήμη του και αναδείχθηκε το αγίασμα. Ένας σύγχρονος επιβλητικός ναός αποτελεί, στην εποχή μας, τεκμήριο της επίσκεψης του Αποστόλου Παύλου στη Θεσσαλονίκη, της διδασκαλίας του και των καρπών που προέκυψαν από τη σπορά του. Θα έχουμε επίσης την ευκαιρία να επισκεφθούμε για προσκύνημα τον Ι.Ν. του Αγ. Δημητρίου, πολυούχο της πόλης. Επίσης από το βυζαντινό τείχος και την ακρόπολη της Θεσσαλονίκης (τα Κάστρα), θα απολαύσετε την πανοραμική θέα της πόλης. Το απόγευμα ελεύθερο για ξεκούραση ή βόλτα, το βράδυ δείπνο και διανυκτέρευση.

2η Ημέρα: Φιλίπποι – Καβάλα

Μετά το πρωινό θα ξεκινήσει η μέρα με επίσκεψη στους Φιλίππους και την Καβάλα, μία από τις ομορφότερες πόλεις της Ελλάδας με το γραφικό λιμάνι της. Το όραμα που είδε ο Απόστολος Παύλος στον ύπνο του, ενώ βρισκόταν στην Τρωάδα έναν ψηλό, εντυπωσιακό Μακεδόνα να στέκεται μπροστά του και να τον παρακαλεί «διαβάς εις Μακεδονίαν βοήθησον ημίν», αποτελεί καθοριστικό σημείο για την πορεία του από εκεί και μετά και εγκαινιάζει την τεράστια, υπέροχη και σωτηριώδη σχέση του με τους Έλληνες. Ήδη είχε ξεκινήσει τη δεύτερη περιοδεία του με σκοπό την στερέωση και την αύξηση των Εκκλησιών που είχαν ιδρυθεί. Το χειμώνα του 49 ο Παύλος αποβιβάζεται για πρώτη φορά σε ευρωπαϊκό έδαφος, στη Νεάπολη (Καβάλα) μετά από ταξίδι με ούριο άνεμο που κράτησε δύο μέρες. Επτά περίπου χρόνια αργότερα, όταν θα βρεθεί στον ίδιο τόπο για δεύτερη φορά, θα χρειασθεί πέντε ημέρες για την ίδια απόσταση. Ο Απόστολος Παύλος αποβιβάστηκε στην περιοχή του Αγίου Νικολάου και ακολουθώντας την Εγνατία Οδό κατευθύνθηκε αμέσως προς τους Φιλίππους και απέχει από τη Νεάπολη 12 χιλιόμετρα. Τον συνοδεύουν ο Σίλας, ο Τιμόθεος και ο γιατρός Λουκάς, ο Ευαγγελιστής και συγγραφέας των Πράξεων των Αποστόλων. Το απόγευμα θα επιστρέψουμε στην Θεσσαλονίκη. Δείπνο και διανυκτέρευση.

3η Ημέρα: Θεσσαλονίκη – Βέροια – Μετέωρα

Μετά από το πρωινό θα αναχωρήσουμε από την Θεσσαλονίκη για να ταξιδέψουμε προς την Βέροια όπου θα δούμε την συναγωγή στην οποία ο Παύλος κήρυξε. Η Βέροια ήταν πολυάνθρωπη και υπήρχε εκεί ακμαία Ιουδαϊκή συναγωγή. Μόλις έφθασαν ο Παύλος και ο Σίλας κατευθύνθηκαν στη συναγωγή. Αναφέρεται επίσης πως οι Ιουδαίοι της Βέροιας ήταν πιο ευγενικοί από εκείνους της Θεσσαλονίκης και με ενδιαφέρον άκουγαν τη διδασκαλία του Ευαγγελίου από τον Παύλο. Ανάμεσα στους ακροατές ήταν πρόσωπα που άνηκαν σε εύπορες τάξεις, Εβραίοι και προσήλυτοι και μεγάλος αριθμός γυναικών. Το σημείο, όπου υποτίθεται ότι στάθηκε ο Παύλος και κήρυξε το Ευαγγέλιο προς τους Βεροιείς, το λεγόμενο «Βήμα του Αποστόλου Παύλου», έχει διαμορφωθεί επιβλητικά στις ημέρες μας. Από το 1995 έχει καθιερωθεί σειρά λατρευτικών πολιτιστικών, αθλητικών και καλλιτεχνικών εκδηλώσεων με τον τίτλο «Παύλεια», που κορυφώνονται κάθε φορά με επιστημονικό συνέδριο. Αναχώρηση από την Βέροια και μέσα από τα βουνά των Τρικάλων θα φτάσετε στη γραφική πόλη της Καλαμπάκας, που βρίσκετε στους πρόποδες των Μετεώρων. Εδώ θα δούμε τα παγκοσμίου φήμης βυζαντινά μοναστήρια που είναι χτισμένα στις κορυφές των επιβλητικών βράχων και στέκονται ασφαλή σε ποικίλα και όμορφα σχήματα. Η ιστορία τους πηγαίνει πίσω στο 14ο αιώνα, όταν οι μοναχοί αναζήτησαν καταφύγιο στις σπηλιές των βράχων, στη συνέχεια έφυγαν για να δημιουργήσουν υψηλότερα από τα αρχικά ξύλινα καταφύγια και αργότερα μετατράπηκαν σε μοναστήρια. Δείπνο και διανυκτέρευση στην Καλαμπάκα.

4η Ημέρα: Καλαμπάκα – Δελφοί

Το πρωί θα αναχωρήσουμε από την Καλαμπάκα για επίσκεψη στη διάσημη αρχαιολογική περιοχή και το μουσείο των Δελφών, όπου θα μπορέσουμε να δούτε το ναό του Απόλλωνα, τον Ηνίοχο των Δελφών και άλλα σημαντικά μνημεία της Δελφικής εποχής. Επίσκεψη στο ορεινό χωριό της Αράχωβας. Το απόγευμα ελεύθερος χρόνος για ξεκούραση και το βράδυ δείπνο και διανυκτέρευση.

5η Ημέρα: Δελφοί – Αθήνα

Μετά από το πρωινό θα αναχωρήσουμε από τους Δελφούς για να επισκεφθούμε το μοναστήρι του Οσίου Λουκά το οποίο είναι ένα από τα σημαντικότερα μνημεία της Βυζαντινής αρχιτεκτονικής και τέχνης και που έχει ανακηρυχθεί μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς από την ΟΥΝΕΣΚΟ. Άφιξη το μεσημέρι στην Αθήνα, ελεύθερος χρόνος για ξεκούραση. Δείπνο και διανυκτέρευση.

6η Ημέρα: Αθήνα

Μετά από το πρωινό σήμερα θα ξεκινήσει η περιήγησή μας στην Αθήνα, το λίκνο της δημοκρατίας. Στην αρχή θα επισκεφθούμε την Ακρόπολη, τον Παρθενώνα και το Ερέχθειο και θα δούμε την θέα της πόλης από τον Λόφο του Άρειου Πάγου όπου ο Απόστολος Πάυλος το 51 μ.Χ. για πρώτη φορά κήρυξε το Χριστιανισμό στους Αθηναίους. Ο Απόστολος Παύλος έφτασε στην Αθήνα από τη Βέροια το έτος 51 με πλοίο. Αναμένοντας την άφιξη του Σίλα και του Τιμόθεου από τη Μακεδονία, περιδιάβαινε στην πόλη, συζητούσε με τους πολίτες στη συναγωγή, στην αγορά, αναστατωνόταν από τη πληθώρα των ειδώλων. Αντίστοιχα η διδασκαλία του για τον σταυρικό θάνατο του Ιησού και την ανάστασή του κατέπλησσε μερικούς επικουρείους και στωικούς φιλοσόφους, που τον χαρακτήριζαν «σπερμολόγο». Δεν καταδιώχθηκε από την Αθήνα για τη διδασκαλία του. Αντίθετα οδηγήθηκε στον Άρειο Πάγο για να αναφερθεί επίσημα και αναλυτικά στη διδαχή του.

Στη συνέχεια θα επισκεφθούμε την Αρχαία αγορά και το Μουσείο της Ακρόπολης. Ένας σύντομος περίπατος μέσω των στενών δρόμων της παλιάς πόλης, τη διάσημη Πλάκα με πλήθος καταστημάτων και καφενείων. Θα συνεχίσουμε για τη μικρή εκκλησία Παναγία Καπνικαρέα, ένα από τα σημαντικότερα βυζαντινά μνημεία στην Αθήνα που βρίσκεται στη μέση της οδ. Ερμού, και θα φτάσουμε στον Μητροπολιτικό Καθεδρικό Ναό της Αθήνας, γνωστός και ως Μητρόπολη. Το υπόλοιπο της ημέρας ελεύθερο για ξεκούραση ή για βόλτα. Το βράδυ δείπνο και μετά διανυκτέρευση.

7η Ημέρα: Αθήνα – Κόρινθος

Μετά από το πρωινό θα αναχωρήσουμε από την Αθήνα για την Πελοποννησιακή χερσόνησο. Η πρώτη μας στάση θα είναι μόλις 11 χιλιόμετρα από το κέντρο της Αθήνας για μια επίσκεψη στη Μονή Δαφνίου. Η μονή ιδρύθηκε τον 6ο αιώνα πάνω στα ερείπια του ναού του Δαφναίου Απόλλωνα. Κάποιοι κίονες ιωνικού ρυθμού του αρχαίου ναού χρησιμοποιήθηκαν και πάλι. Σήμερα έχει διασωθεί μόνο ένας, ενώ οι υπόλοιποι μεταφέρθηκαν στο Λονδίνο από το Λόρδο Έλγιν. Θα συνεχίσουμε νότια προς στην Πελοπόννησο για να φθάσουμε σύντομα στην αρχαία πόλη της Κορίνθου, την πόλη που ενέπνευσε πολλές από τα πιο γνωστές επιστολές του Παύλου. Δεν είναι γνωστό πως μετέβη στην Κόρινθο ο Παύλος. Σίγουρο είναι πως έφυγε προβληματισμένος από την αντιμετώπιση της διδασκαλίας του εκ μέρους των Αθηναίων αλλά και για την κατάσταση στις Εκκλησίες της Μακεδονίας.

Στην Κόρινθο, ο Παύλος συνδέθηκε με τον Ακύλα και την Πρισκίλλα, που ήταν και αυτοί, όπως και εκείνος, σκηνοποιοί και φαίνεται πως κάτι γνώριζαν ήδη για τον Ιησού. Έμενε και εργαζόταν μαζί τους και κάθε Σάββατο δίδασκε τους Ιουδαίους και τους Έλληνες. Οι Ιουδαίοι στην πλειονότητά τους δεν πείθονταν ότι ο Ιησούς ήταν ο Μεσσίας και κάποια στιγμή ο Παύλος τίναξε σκόνη από τα ρούχα του και πήγε να μείνει στο σπίτι του Τίτιου Ιούστου, που ήταν προσήλυτος και έμενε κοντά στη συναγωγή. Ανάμεσα σε αυτούς που πίστεψαν ήταν και ο αρχισυναγωγός Κρίσπος, που βαπτίστηκε με όλη την οικογένειά του. Οι Πράξεις των Αποστόλων μας πληροφορούν ότι, κάποια στιγμή, οι Ιουδαίοι της Κορίνθου συνασπίσθηκαν εναντίον του Παύλου και άφησαν αχαλίνωτο το πάθος τους. Τον έσυραν στο δικαστήριο κατηγορώντας τον ότι προσπαθεί παράνομα να πείσει ανθρώπους να ακολουθήσουν τη διδασκαλία του. Η καταγγελία των Ιουδαίων όμως δεν είχε αποτέλεσμα γιατί το πρόβλημα του Παύλου ήταν η εχθρότητα των συμπατριωτών του και όχι των ειδωλολατρών. Επιστροφή στο κέντρο της Αθήνας για μια τελευταία βόλτα στον ελεύθερο χρόνο σας. Το βράδυ δείπνο και διανυκτέρευση.

8η Ημέρα: Επιστροφή

Σήμερα το ταξίδι μας τελειώνει και επιστροφή στην πόλη διαμονής σας.

Φωτογραφίες

Εκδήλωση Ενδιαφέροντος

Ονοματεπώνυμο
Τηλέφωνο
Email
Ενδιαφέρομαι για το πρόγραμμα
Σχόλια
Share Post