Share Post

Πρόγραμμα Εκδρομής

1η Ημέρα: Θεσσαλονίκη

Άφιξη στη Θεσσαλονίκη και αρχίζει το ταξίδι μας για μια αξέχαστη εμπειρία. Συνάντηση με τον αντιπρόσωπο της εταιρείας μας και μεταφορά στο κέντρο της πόλης. Ο Απόστολος Πάυλος και ο Σίλας έφθασαν στη Θεσσαλονίκη το έτος 49 και βρήκαν μια πόλη τελείως διαφορετική από όσες είχαν συναντήσει ως εκείνη τη στιγμή. Ελεύθερη πόλη υπό τη ρωμαϊκή κυριαρχία από το 168 π.Χ. Όπως μας πληροφορούν οι Πράξεις, υπήρχε στη πόλη και συναγωγή, κοντά στο λιμάνι. Εκεί πηγαίνει και ο Παύλος για τρία συνεχόμενα Σάββατα. Μερικοί πίστεψαν και έγιναν μαθητές του Παύλου και του Σίλα. Από τους προσήλυτους Έλληνες πίστεψαν πάρα πολλοί καθώς και αρκετές γυναίκες, από εκείνες που διακρίνονταν στην κοινωνία της πόλης. Πόσοι ήταν αυτοί οι πρώτοι χριστιανοί δεν είναι γνωστό, σίγουρο είναι πάντως πως ιδρύεται Εκκλησία. Στη Θεσσαλονίκη, όπως και στους Φιλίππους γρήγορα αρχίζουν να δημιουργούνται προβλήματα και να προκαλούνται ταραχές εξαιτίας της δραστηριότητας του Παύλου. Τη νύχτα ο Παύλος και ο Σίλας απομακρύνθηκαν από τη Θεσσαλονίκη. Αυτά είναι γνωστά για την παραμονή του Αποστόλου Παύλου στη Θεσσαλονίκη. Σύμφωνα με την υπάρχουσα παράδοση, φεύγοντας βιαστικά, κυνηγημένος από τους συμπατριώτες του, βγήκε από τα τείχη από κάποιο σημείο ψηλά, κάπου εκεί που αργότερα ιδρύθηκε η Μονή Βλατάδων. Λίγο ανατολικότερα από τη θέση όπου σήμερα βρίσκεται η Μονή Βλατάδων, κελάρυζε μια πηγή. Εκεί λέγεται πως κοντοστάθηκε ο Παύλος για να δροσιστεί. Στην πηγή αυτή που έμεινε γνωστή ως «αγίασμα του Αποστόλου Παύλου», τιμούσαν τον Απόστολο κάθε χρόνο. Μετά την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης, κτίσθηκε σε αυτό το σημείο ναός στη μνήμη του και αναδείχθηκε το αγίασμα. Ένας σύγχρονος επιβλητικός ναός αποτελεί, στην εποχή μας, τεκμήριο της επίσκεψης του Αποστόλου Παύλου στη Θεσσαλονίκη, της διδασκαλίας του και των καρπών που προέκυψαν από τη σπορά του. Θα έχουμε επίσης την ευκαιρία να επισκεφούμε για προσκύνημα τον Ι.Ν. του Αγ. Δημητρίου, πολυούχο της πόλης. Επίσης από το βυζαντινό τείχος και την ακρόπολη της Θεσσαλονίκης (τα Κάστρα), θα απολαύσουμε την πανοραμική θέα της πόλης. Το απόγευμα ελεύθερο για ξεκούραση ή βόλτα, το βράδυ δείπνο και διανυκτέρευση.

2η Ημέρα: Φιλίπποι – Καβάλα

Μετά το πρωινό θα ξεκινήσει η μέρα με επίσκεψη στους Φιλίππους και την Καβάλα, μία από τις ομορφότερες πόλεις της Ελλάδας με το γραφικό λιμάνι της. Το όραμα που είδε ο Απόστολος Παύλος στον ύπνο του, ενώ βρισκόταν στην Τρωάδα έναν ψηλό, εντυπωσιακό Μακεδόνα να στέκεται μπροστά του και να τον παρακαλεί «διαβάς εις Μακεδονίαν βοήθησον ημίν», αποτελεί καθοριστικό σημείο για την πορεία του από εκεί και μετά και εγκαινιάζει την τεράστια, υπέροχη και σωτηριώδη σχέση του με τους Έλληνες. Ήδη είχε ξεκινήσει τη δεύτερη περιοδεία του με σκοπό την στερέωση και την αύξηση των Εκκλησιών που είχαν ιδρυθεί.
Το χειμώνα του 49 ο Παύλος αποβιβάζεται για πρώτη φορά σε ευρωπαϊκό έδαφος, στη Νεάπολη (Καβάλα) μετά από ταξίδι με ούριο άνεμο που κράτησε δύο μέρες. Επτά περίπου χρόνια αργότερα, όταν θα βρεθεί στον ίδιο τόπο για δεύτερη φορά, θα χρειασθεί πέντε ημέρες για την ίδια απόσταση. Ο Απόστολος Παύλος αποβιβάστηκε στην περιοχή του Αγίου Νικολάου και ακολουθώντας την Εγνατία Οδό κατευθύνθηκε αμέσως προς τους Φιλίππους και απέχει από τη Νεάπολη 12 χιλιόμετρα. Τον συνοδεύουν ο Σίλας, ο Τιμόθεος και ο γιατρός Λουκάς, ο Ευαγγελιστής και συγγραφέας των Πράξεων των Αποστόλων. Το απόγευμα θα επιστρέψουμε στην Θεσσαλονίκη. Δείπνο και διανυκτέρευση.

3η Ημέρα: Θεσσαλονίκη – Βέροια – Μετέωρα

Μετά από το πρωινό θα αναχωρήσουμ από την Θεσσαλονίκη για να ταξιδέψουμ προς την Βέροια όπου θα δείτε την συναγωγή στην οποία ο Παύλος κήρυξε. Η Βέροια ήταν πολυάνθρωπη και υπήρχε εκεί ακμαία Ιουδαϊκή συναγωγή. Μόλις έφθασαν ο Παύλος και ο Σίλας κατευθύνθηκαν στη συναγωγή. Αναφέρεται επίσης πως οι Ιουδαίοι της Βέροιας ήταν πιο ευγενικοί από εκείνους της Θεσσαλονίκης και με ενδιαφέρον άκουγαν τη διδασκαλία του Ευαγγελίου από τον Παύλο. Ανάμεσα στους ακροατές ήταν πρόσωπα που άνηκαν σε εύπορες τάξεις, Εβραίοι και προσήλυτοι και μεγάλος αριθμός γυναικών. Το σημείο, όπου υποτίθεται ότι στάθηκε ο Παύλος και κήρυξε το Ευαγγέλιο προς τους Βεροιείς, το λεγόμενο «Βήμα του Αποστόλου Παύλου», έχει διαμορφωθεί επιβλητικά στις ημέρες μας. Από το 1995 έχει καθιερωθεί σειρά λατρευτικών πολιτιστικών, αθλητικών και καλλιτεχνικών εκδηλώσεων με τον τίτλο «Παύλεια», που κορυφώνονται κάθε φορά με επιστημονικό συνέδριο. Αναχώρηση από την Βέροια και μέσα από τα βουνά των Τρικάλων θα φτάσουμε στη γραφική πόλη της Καλαμπάκας, που βρίσκετε στους πρόποδες των Μετεώρων. Εδώ θα δείτε τα παγκοσμίου φήμης βυζαντινά μοναστήρια που είναι χτισμένα στις κορυφές των επιβλητικών βράχων και στέκονται ασφαλή σε ποικίλα και όμορφα σχήματα. Η ιστορία τους πηγαίνει πίσω στο 14ο αιώνα, όταν οι μοναχοί αναζήτησαν καταφύγιο στις σπηλιές των βράχων, στη συνέχεια έφυγαν για να δημιουργήσουν υψηλότερα από τα αρχικά ξύλινα καταφύγια και αργότερα μετατράπηκαν σε μοναστήρια. Δείπνο και διανυκτέρευση στην Καλαμπάκα.

4η Ημέρα: Μετέωρα – Αθήνα – Πάτμος

Νωρίς το πρωί αναχώρηση για την Αθήνα. Άφιξη στην Αθήνα και αρχίζει η περιήγησή μας για μια αξέχαστη εμπειρία. Θα έχουμ μια πρώτη γνωριμία με τους αρχαίους θησαυρούς και την Χριστιανική ιστορία της πόλης, όπου μεταξύ άλλων, ο ξεναγός μας θα σας δείξει το Ελληνικό Κοινοβούλιο, το Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη, το Προεδρικό Μέγαρο και το στάδιο Καλλιμάρμαρο (Παναθηναϊκό), ένα αθλητικό στάδιο στο κέντρο της Αθήνας που φιλοξένησε τους πρώτους σύγχρονους Ολυμπιακούς αγώνες το 1896. Το απόγευμα αναχώρηση από το λιμάνι του Πειραιά για τον νησί της Πάτμου. Διανυκτέρευση εν πλω.

5η Ημέρα: Πάτμος

Σήμερα νωρίς το πρωί άφιξη στο νησί της Πάτμου, το ιερό νησί για τη Χριστιανική θρησκεία. Εδώ στην Πάτμο το 95 μ.Χ. ο αγαπημένος μαθητής του Χριστού, Ιωάννης ο Ευαγγελιστής φθάνει εξόριστος από τη Ρώμη όπου και είχε εκδιωχθεί. Στη σπηλιά όπου διέμενε αυτός με τον μαθητή και βοηθό του Πρόχορο, βιώνοντας θείους πνευματικούς στοχασμούς, συνέγραψε την Αποκάλυψη, το τελευταίο σημαντικό βιβλίο της Αγίας Γραφής. Το Ιερό Σπήλαιο βρίσκεται στη μέση του δρόμου που οδηγεί από τη Σκάλα στη Χώρα. Πρόκειται για ένα ολόλευκο κτίριο με διάφορα επιμέρους διαμερίσματα χτισμένα σε πολλά επίπεδα. Για να φτάσει κανείς στην αυλή του Σπηλαίου πρέπει να κατέβει σαράντα τρία σκαλοπάτια. Το Σπήλαιο αυτό ανακαινίστηκε από τον Όσιο Χριστόδουλο όταν ήρθε στην Πάτμο. Σήμερα ο προσκυνητής έχει τη δυνατότητα να δει το σημείο όπου γράφτηκε η Αποκάλυψη, τον τόπο κατακλίσεως του Ιωάννη, τον πελώριο βράχο που σχίστηκε και από εκεί ο Θεός υπαγόρευσε την Αποκάλυψη στον Ιωάννη, αλλά και το σημείο στο οποίο ο Ευαγγελιστής ακουμπούσε το κεφάλι του για να ξεκουραστεί και ένα κοίλωμα στον βράχο από όπου πιανόταν για να σηκωθεί. Για τις ανάγκες της λατρείας των πιστών, το νότιο τμήμα του Σπηλαίου έχει μετατραπεί σε Ναό. Το απόγευμα ελεύθερο και το βράδυ δείπνο και διανυκτέρευση.

6η Ημέρα: Πάτμος

Σήμερα θα έχουμε χρόνο για ενδελεχή περιήγηση στο νησί της Αποκάλυψης. Θα επισκεφθούμε την Ιερά Μονή Ευαγγελισμού «Μητρός Ηγαπημένου», την Ιερά Μονή Άγια των Αγίων, την Ιερά Μονή Ζωοδόχου Πηγής, την Ιερά Μονή Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου, το Σκευοφυλάκιο, την Βιβλιοθήκη & το Μουσείο της Μονής. Το απόγευμα ελεύθερο και το βράδυ αναχώρηση με το καράβι για το λιμάνι του Πειραιά. Διανυκτέρευση εν πλω.

7η Ημέρα: Αθήνα

Νωρίς το πρωί άφιξη στο λιμάνι του Πειραιά. Θα ξεκινήσουμε την περιήγησή μας στην Αθήνα, το λίκνο της δημοκρατίας. Στην αρχή θα επισκεφθούμε την Ακρόπολη, τον Παρθενώνα και το Ερέχθειο και θα απολαύσουμε την θέα της πόλης από τον Λόφο του Άρειου Πάγου όπου ο Απόστολος Πάυλος το 51 μ.Χ. για πρώτη φορά κήρυξε το Χριστιανισμό στους Αθηναίους. Ο Απόστολος Παύλος έφτασε στην Αθήνα από τη Βέροια το έτος 51 με πλοίο. Αναμένοντας την άφιξη του Σίλα και του Τιμόθεου από τη Μακεδονία, περιδιάβαινε στην πόλη, συζητούσε με τους πολίτες στη συναγωγή, στην αγορά, αναστατωνόταν από τη πληθώρα των ειδώλων. Αντίστοιχα η διδασκαλία του για τον σταυρικό θάνατο του Ιησού και την ανάστασή του κατέπλησσε μερικούς επικουρείους και στωικούς φιλοσόφους, που τον χαρακτήριζαν «σπερμολόγο». Δεν καταδιώχθηκε από την Αθήνα για τη διδασκαλία του. Αντίθετα οδηγήθηκε στον Άρειο Πάγο για να αναφερθεί επίσημα και αναλυτικά στη διδαχή του. Στη συνέχεια θα επισκεφθούμε την Αρχαία αγορά και το Μουσείο της Ακρόπολης. Ένας σύντομος περίπατος μέσω των στενών δρόμων της παλιάς πόλης, τη διάσημη Πλάκα με πλήθος καταστημάτων και καφενείων. Θα συνεχίσετε για τη μικρή εκκλησία Παναγία Καπνικαρέα, ένα από τα σημαντικότερα βυζαντινά μνημεία στην Αθήνα που βρίσκεται στη μέση της οδ. Ερμού, και θα φτάσουμε στον Μητροπολιτικό Καθεδρικό Ναό της Αθήνας, γνωστός και ως Μητρόπολη. Το υπόλοιπο της ημέρας ελεύθερο για ξεκούραση ή για βόλτα. Το βράδυ δείπνο και διανυκτέρευση.

8η Ημέρα: Επιστροφή

Σήμερα το ταξίδι μας τελειώνει και επιστροφή στην πόλη διαμονής σας.

Φωτογραφίες

Εκδήλωση Ενδιαφέροντος

Ονοματεπώνυμο
Τηλέφωνο
Email
Ενδιαφέρομαι για το πρόγραμμα
Σχόλια
Share Post