Share Post

Πρόγραμμα Εκδρομής

1η Ημέρα: Αθήνα

Άφιξη στην Αθήνα και αρχίζει το ταξίδι σας για μια αξέχαστη εμπειρία. Συνάντηση με τον αντιπρόσωπο της εταιρείας μας και μεταφορά στο κέντρο της πόλης. Στη διαδρομή προς το ξενοδοχείο, θα έχουμε μια πρώτη γνωριμία με τους αρχαίους θησαυρούς και την Χριστιανική ιστορία της πόλης, όπου μεταξύ άλλων, ο ξεναγός μας θα σας δείξει το Ελληνικό Κοινοβούλιο, το Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη, το Προεδρικό Μέγαρο και το στάδιο Καλλιμάρμαρο (Παναθηναϊκό), ένα αθλητικό στάδιο στο κέντρο της Αθήνας που φιλοξένησε τους πρώτους σύγχρονους Ολυμπιακούς αγώνες το 1896. Στη συνέχεια check in στο ξενοδοχείο και θα έχουμε το υπόλοιπο της ημέρας ελεύθερο να χαλαρώσουμε ή να κάνουμε έναν περίπατο στους δρόμους της Αθήνας. Το βράδυ δείπνο και διανυκτέρευση.

2η Ημέρα: Ακρόπολη – Παλιά Πόλη – Μητροπολιτικός καθεδρικός ναός της Αθήνας – Παναγία Καπνικαρέα

Μετά από το πρωινό σήμερα θα συνεχίσουμε την περιήγησή μας στην Αθήνα, το λίκνο της δημοκρατίας. Στην αρχή θα επισκεφθούμε την Ακρόπολη, τον Παρθενώνα και το Ερέχθειο και θα απολαύσουμε την θέα της πόλης από τον Λόφο του Άρειου Πάγου όπου ο Απόστολος Πάυλος το 51 μ.Χ. για πρώτη φορά κήρυξε το Χριστιανισμό στους Αθηναίους. Ο Απόστολος Παύλος έφτασε στην Αθήνα από τη Βέροια το έτος 51 με πλοίο. Αναμένοντας την άφιξη του Σίλα και του Τιμόθεου από τη Μακεδονία, περιδιάβαινε στην πόλη, συζητούσε με τους πολίτες στη συναγωγή, στην αγορά, αναστατωνόταν από τη πληθώρα των ειδώλων. Αντίστοιχα η διδασκαλία του για τον σταυρικό θάνατο του Ιησού και την ανάστασή του κατέπλησσε μερικούς επικουρείους και στωικούς φιλοσόφους, που τον χαρακτήριζαν «σπερμολόγο». Δεν καταδιώχθηκε από την Αθήνα για τη διδασκαλία του. Αντίθετα οδηγήθηκε στον Άρειο Πάγο για να αναφερθεί επίσημα και αναλυτικά στη διδαχή του. Στη συνέχεια θα επισκεφούμε την Αρχαία αγορά και το Μουσείο της Ακρόπολης. Ένας σύντομος περίπατος μέσω των στενών δρόμων της παλιάς πόλης, στη διάσημη Πλάκα με πλήθος καταστημάτων και καφενείων. Θα συνεχίσουμε για τη μικρή εκκλησία Παναγία Καπνικαρέα, ένα από τα σημαντικότερα βυζαντινά μνημεία στην Αθήνα που βρίσκεται στη μέση της οδ. Ερμού, και θα φτάσουμε στον Μητροπολιτικό Καθεδρικό Ναό της Αθήνας, γνωστός και ως Μητρόπολη. Το υπόλοιπο της ημέρας ελεύθερο για ξεκούραση ή για βόλτα. Το βράδυ δείπνο και διανυκτέρευση.

3η Ημέρα: Κόρινθος – Μυκήνες

Μετά από το πρωινό θα αναχωρήσουμε από την Αθήνα για την Πελοποννησιακή χερσόνησο. Μετά από μια σύντομη στάση στον Ισθμό της Κορίνθου θα φτάσουμε στην αρχαία πόλη της Κορίνθου, την πόλη που ενέπνευσε πολλές από τα πιο γνωστές επιστολές του Παύλου. Δεν είναι γνωστό πως μετέβη στην Κόρινθο ο Παύλος. Σίγουρο είναι πως έφυγε προβληματισμένος από την αντιμετώπιση της διδασκαλίας του εκ μέρους των Αθηναίων αλλά και για την κατάσταση στις Εκκλησίες της Μακεδονίας. Στην Κόρινθο, ο Παύλος συνδέθηκε με τον Ακύλα και την Πρισκίλλα, που ήταν και αυτοί, όπως και εκείνος, σκηνοποιοί και φαίνεται πως κάτι γνώριζαν ήδη για τον Ιησού. Έμενε και εργαζόταν μαζί τους και κάθε Σάββατο δίδασκε τους Ιουδαίους και τους Έλληνες. Οι Ιουδαίοι στην πλειονότητά τους δεν πείθονταν ότι ο Ιησούς ήταν ο Μεσσίας και κάποια στιγμή ο Παύλος τίναξε σκόνη από τα ρούχα του και πήγε να μείνει στο σπίτι του Τίτιου Ιούστου, που ήταν προσήλυτος και έμενε κοντά στη συναγωγή. Ανάμεσα σε αυτούς που πίστεψαν ήταν και ο αρχισυναγωγός Κρίσπος, που βαπτίστηκε με όλη την οικογένειά του. Οι Πράξεις των Αποστόλων μας πληροφορούν ότι, κάποια στιγμή, οι Ιουδαίοι της Κορίνθου συνασπίσθηκαν εναντίον του Παύλου και άφησαν αχαλίνωτο το πάθος τους. Τον έσυραν στο δικαστήριο κατηγορώντας τον ότι προσπαθεί παράνομα να πείσει ανθρώπους να ακολουθήσουν τη διδασκαλία του. Η καταγγελία των Ιουδαίων όμως δεν είχε αποτέλεσμα γιατί το πρόβλημα του Παύλου ήταν η εχθρότητα των συμπατριωτών του και όχι των ειδωλολατρών. Μετά από την επίσκεψη στην αρχαία Κόρινθο θα ταξιδέψουμε για τις Μυκήνες, όπου τα ερείπια της αρχαίας πόλης χρονολογούνται πίσω στην Εποχή του Χαλκού, για να δούμε την περίφημη Πύλη των Λεόντων, τον Τάφο του Αγαμέμνωνα, καθώς και πολλά άλλα ενδιαφέροντα μνημεία, πριν επιστρέψουμε στην Αθήνα . Απόγευμα ελεύθερο, το βράδυ δείπνο και διανυκτέρευση.

4η Ημέρα: Καλαμπάκα – Μετέωρα

Μετά από το πρωινό θα αναχωρήσουμε από την Αθήνα ταξιδεύοντας προς βορρά. Θα μεταφερθούμε για λίγο στο παρελθόν περνώντας από τις Θερμοπύλες, όπου έλαβε χώρα η περίφημη μάχη των 300 Σπαρτιατών εναντίων των Περσών. Θα συνεχίσουμε μέσα από τα βουνά για τη γραφική πόλη της Καλαμπάκας, που βρίσκεται στους πρόποδες των Μετεώρων. Εδώ θα δούμε τα παγκοσμίου φήμης βυζαντινά μοναστήρια που είναι χτισμένα στις κορυφές των επιβλητικών βράχων και στέκονται ασφαλή σε ποικίλα και όμορφα σχήματα. Η ιστορία τους πηγαίνει πίσω στο 14ο αιώνα, όταν οι μοναχοί αναζήτησαν καταφύγιο στις σπηλιές των βράχων, στην συνέχεια έφυγαν για να δημιουργήσουν υψηλότερα από τα αρχικά ξύλινα καταφύγια και αργότερα μετατράπηκαν σε μοναστήρια. Δείπνο και διανυκτέρευση στην Καλαμπάκα.

5η Ημέρα: Βεργίνα – Βέροια – Θεσσαλονίκη

Μετά το πρωινό θα αναχωρήσουμε από την Καλαμπάκα και θα ταξιδεψουμε βόρεια. Πρώτος σταθμός θα είναι η επίσκεψη στον τάφο του βασιλιά Φιλίππου (πατέρας του Μεγάλου Αλεξάνδρου), στη Βεργίνα, ένα από τα πιο σημαντικά ευρήματα σε όλη την Ελλάδα. Στη συνέχεια και μετά από μια σύντομη διαδρομή θα φτάσουμε στην κοντινή πόλη της Βέροιας για να δούμε την συναγωγή όπου ο Παύλος κήρυξε. Η Βέροια ήταν πολυάνθρωπη και υπήρχε εκεί ακμαία Ιουδαϊκή συναγωγή. Μόλις έφθασαν ο Παύλος και ο Σίλας κατευθύνθηκαν στη συναγωγή. Αναφέρεται επίσης πως οι Ιουδαίοι της Βέροιας ήταν πιο ευγενικοί από εκείνους της Θεσσαλονίκης και με ενδιαφέρον άκουγαν τη διδασκαλία του Ευαγγελίου από τον Παύλο. Ανάμεσα στους ακροατές ήταν πρόσωπα που άνηκαν σε εύπορες τάξεις, Εβραίοι και προσήλυτοι και μεγάλος αριθμός γυναικών. Το σημείο, όπου υποτίθεται ότι στάθηκε ο Παύλος και κήρυξε το Ευαγγέλιο προς τους Βεροιείς, το λεγόμενο «Βήμα του Αποστόλου Παύλου», έχει διαμορφωθεί επιβλητικά στις ημέρες μας. Από το 1995 έχει καθιερωθεί σειρά λατρευτικών πολιτιστικών, αθλητικών και καλλιτεχνικών εκδηλώσεων με τον τίτλο «Παύλεια», που κορυφώνονται κάθε φορά με επιστημονικό συνέδριο. Το απόγευμα θα φτάσουμε στην όμορφη Θεσσαλονίκη. Δείπνο και διανυκτέρευση.

6η Ημέρα: Φιλίπποι – Καβάλα

Μετά το πρωινό θα ξεκινήσει η μέρα με προσκύνημα στον Αγ. Δημήτριο και επίσκεψη στο βυζαντινό τείχος και την ακρόπολη της Θεσσαλονίκης, όπου θα απολαύσουμε την πανοραμική θέα της πόλης. Στη συνέχεια θα επισκεφθούμε τους Φιλίππους και την Καβάλα, μία από τις ομορφότερες πόλεις της Ελλάδας με το γραφικό λιμάνι της. Το όραμα που είδε ο Απόστολος Παύλος στον ύπνο του, ενώ βρισκόταν στην Τρωάδα έναν ψηλό, εντυπωσιακό Μακεδόνα να στέκεται μπροστά του και να τον παρακαλεί «διαβάς εις Μακεδονίαν βοήθησον ημίν», αποτελεί καθοριστικό σημείο για την πορεία του από εκεί και μετά και εγκαινιάζει την τεράστια, υπέροχη και σωτηριώδη σχέση του με τους Έλληνες. Ήδη είχε ξεκινήσει τη δεύτερη περιοδεία του με σκοπό την στερέωση και την αύξηση των Εκκλησιών που είχαν ιδρυθεί. Το χειμώνα του 49 ο Παύλος αποβιβάζεται για πρώτη φορά σε ευρωπαϊκό έδαφος, στη Νεάπολη (Καβάλα) μετά από ταξίδι με ούριο άνεμο που κράτησε δύο μέρες. Επτά περίπου χρόνια αργότερα, όταν θα βρεθεί στον ίδιο τόπο για δεύτερη φορά, θα χρειασθεί πέντε ημέρες για την ίδια απόσταση. Ο Απόστολος Παύλος αποβιβάστηκε στην περιοχή του Αγίου Νικολάου και ακολουθώντας την Εγνατία Οδό κατευθύνθηκε αμέσως προς τους Φιλίππους και απέχει από τη Νεάπολη 12 χιλιόμετρα. Τον συνοδεύουν ο Σίλας, ο Τιμόθεος και ο γιατρός Λουκάς, ο Ευαγγελιστής και συγγραφέας των Πράξεων των Αποστόλων. Το απόγευμα θα επιστρέψουμε στην Θεσσαλονίκη. Δείπνο και διανυκτέρευση.

7η Ημέρα: Επιστροφή

Σήμερα το ταξίδι μας τελειώνει και επιστροφή στην πόλη διαμονής σας.

Φωτογραφίες

Εκδήλωση Ενδιαφέροντος

Ονοματεπώνυμο
Τηλέφωνο
Email
Ενδιαφέρομαι για το πρόγραμμα
Σχόλια
Share Post